Η επίθεση στο Ισραήλ ενισχύει τις επενδύσεις σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία

Η βία στο Ισραήλ που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο προκαλεί μετακίνηση προς ασφαλείς επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για να αξιολογήσουν το γεωπολιτικό ρίσκο στις αγορές.

Η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων όπως το χρυσό και το δολάριο, και θα ενισχύσει τη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα δημοσίου, τα οποία κατέγραψαν αυξημένες πωλήσεις κατά το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αναλυτές. Αυτό καταγράφηκε και κατά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές της Ασίας τη Δευτέρα,

με τις μελλοντικές απώλειες για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ να μειώνονται και να ενισχύονται σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου, του χρυσού και των αμερικανικών ομολόγων.

«Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται χρυσό στα χαρτοφυλάκιά τους. Είναι μια τέλεια επένδυση εναντίον των διεθνών αναταραχών», δήλωσε στο Reuters ο Πήτερ Καρντίλο, οικονομολόγος στην Spartan Capital Securities, ο οποίος προέβλεψε επίσης ότι το δολάριο θα ενισχυθεί.

«Κάθε φορά που υπάρχει διεθνής αναταραχή, το δολάριο ενισχύεται», είπε ο κ. Καρντίλο.

Οι αγορές αντέδρασαν τις τελευταίες εβδομάδες στην πρόβλεψη ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί ενώ το δολάριο των ΗΠΑ σημείωσε υψηλά επίπεδα κερδών. Οι μετοχές, από την άλλη, είχαν μεγάλες απώλειες το τρίτο τρίμηνο αλλά σταθεροποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

«Φαίνεται ότι η Wall Street αντιμετωπίζει έναν νέο γεωπολιτικό κίνδυνο μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για πόλεμο με τη Χαμάς», δήλωσε ο Έντουαρτ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγορών στην Oanda στη Νέα Υόρκη.

Οι αναλυτές επικεντρώνονται στον αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 4 δολάρια το βαρέλι στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία τη Δευτέρα.

«Εάν αυτή είναι μια σημαντικά στιγμή για τις αγορές ή όχι εξαρτάται από το πόσο καιρό διαρκεί και εάν θα εμπλακούν και άλλοι στη σύγκρουση», δήλωσε ο Μπράιαν Γιάκομπσεν, οικονομολόγος στο Annex Wealth Management, για την κατάσταση στο Ισραήλ.

Η επίθεση της Χαμάς εκθειάστηκε ανοιχτά από το Ιράν και από τη Χεζμπολάχ, τους συμμάχους του Ιράν στον Λίβανο.

«Η παραγωγή πετρελαίου από το Ιράν έχει αυξηθεί, αλλά οποιαδήποτε πρόοδος που γίνεται στο παρασκήνιο με τις ΗΠΑ θα υπονομευθεί δραματικά από την υποστήριξη των ενεργειών της Χαμάς», είπε ο κ. Γιάκομπσεν, προσθέτοντας ότι «η πιθανή απώλεια παραγωγής είναι σημαντική, αλλά δεν θα είναι καταστροφική».

«Είναι πιο κρίσιμο να δούμε πώς αντιδρά η Σαουδική Αραβία», δήλωσε. Η Ουάσινγκτον κατέβαλε προσπάθειες να συνάψει μια συμφωνία που θα ομαλοποιούσε τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ντέιβιντ Κότοκ, πρόεδρος και ανώτερος διευθυντής επενδύσεων στην Cumberland Advisors της Φλόριντας, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποδυναμωμένες από τη δυσλειτουργία στην Ουάσινγκτον. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν ακόμα διάδοχο για τον ανατραπέντα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακ Κάρθι, ενώ αναμένεται αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Κότοκ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για παρόμοιες εκρηκτικές καταστάσεις που χρειάζονται αποφασιστικότητα και αμυντική ικανότητα από τις ΗΠΑ, η οποία, όπως είπε, είναι τραυματισμένη από την κατάσταση που επικρατεί στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα