Η Ρωσία κατηγορείται για παρεμβολές GPS που επηρεάζουν τις πτήσεις στην Ευρώπη

Η Ρωσία προκαλεί διακοπή στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης επηρεάζοντας χιλιάδες πτήσεις πολιτών, λένε οι ειδικοί.

Η Βαλτική Θάλασσα, η Μαύρη Θάλασσα και η ανατολική Μεσόγειος -οι περιοχές όπου ο ρωσικός στρατός ήταν πιο ενεργός- έχουν δει μια αύξηση της διακοπής του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού (GPS).

Αυτό έχει επηρεάζει αεροσκάφοι στο να

μην μπορούν να λάβουν σήματα GPS.

Τον Μάρτιο, ένα αεροσκάφος της RAF που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς εμπόδισε το σήμα GPS του ενώ πετούσε κοντά σε ρωσικό έδαφος.

Η επίμονη διακοπή οδήγησε τον αερομεταφορέα της Φινλανδίας Finnair να αναστείλει τις καθημερινές πτήσεις προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, το Tartu, για ένα μήνα, αφού δύο από τα αεροσκάφη της έπρεπε να επιστρέψουν στο Ελσίνκι λόγω παρεμβολής GPS.

Το αεροδρόμιο Tartu βασίζεται αποκλειστικά στο GPS, σε αντίθεση με τα περισσότερα μεγαλύτερα αεροδρόμια που διαθέτουν εναλλακτικά συστήματα πλοήγησης που επιτρέπουν στα αεροσκάφη να προσγειώνονται ακόμη και αν χαθεί το σήμα.

Ο Juho Sinkkonen, αντιπρόεδρος πτήσεων της Finnair, είπε στο BBC ότι τα αεροσκάφη τους αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα καθημερινά.

Σύμφωνα με τον Cyrille Rosay, ανώτερο εμπειρογνώμονα κυβερνοασφάλειας στον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA), ενώ το πρόβλημα υπήρχε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, επιδεινώνεται.

Οι διαδικτυακοί ερευνητές συμφωνούν, λέγοντας ότι οι παρεμβολές GPS βρίσκονται πιθανότατα στα μισά του δρόμου μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και Εσθονίας και κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα – όπου βρισκόταν το αεροπλάνο της RAF που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς όταν εμπλοκή το σήμα του.

Το BBC επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για σχόλια. 

Έχουν επίσης αναφερθεί ότι η θαλάσσια κυκλοφορία στη Βαλτική Θάλασσα επηρεάζεται από παρεμβολές GPS

Keywords
Τυχαία Θέματα