Η Βουλγαρία συνυπογράφει τη Διακήρυξη για τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας

Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας προσχώρησε στη Διακήρυξη για τριπλασιασμό του μεριδίου πυρηνικής ενέργειας. Η Διακήρυξη υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και σημειώνει τα αποτελέσματα της ανάλυσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, τα οποία δείχνουν ότι η παγκόσμια δυνατότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει να τριπλασιαστεί μεταξύ 2020-2050, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας επιφάνειας έως 1,5°C.

Η Διακήρυξη αναμένεται να τεθεί

επίσημα σε εφαρμογή σε ειδική εκδήλωση σε ανώτατο επίπεδο, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών ή αντιπροσωπειών των υπογραφόντων χωρών στις 2 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της COP28 στο Ντουμπάι. Οι συμμετέχοντες στη Διακήρυξη δεσμεύονται να αναλάβουν δράση σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλίσουν ότι οι πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν υπεύθυνα και σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, βιωσιμότητας, ασφάλειας και μη διάδοσης, καθώς επίσης να κινητοποιήσουν επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια, μεταξύ άλλων μέσω καινοτόμων μηχανισμών χρηματοδότησης.

Επίσης, καλεί τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προωθήσουν τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στις πολιτικές των οργανισμών τους για ενεργειακό δανεισμό. Όπως μεταδίδει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA), η προτεινόμενη Διακήρυξη για τον τριπλασιασμό του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας είναι σύμφωνη με την ενεργειακή πολιτική της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και τις ενεργές ενέργειες της βουλγαρικής Kυβέρνησης για την κατασκευή των μονάδων 7 και 8 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα