ΗΠΑ: To Κολούμπια αποβάλλει φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια άρχισε τη Δευτέρα να θέτει σε διαθεσιμότητα ή να αποβάλλει τους ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης που αρνήθηκαν να διαλύσουν έναν καταυλισμό σκηνών στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης, αφού η σχολή Ivy League κήρυξε αδιέξοδο στις συνομιλίες που αποσκοπούσαν στον τερματισμό της πολωτικής διαμαρτυρίας.

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νεμάτ Μινούσε Σαφίκ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοργανωτών

φοιτητών και των ακαδημαϊκών ηγετών απέτυχαν να πείσουν τους διαδηλωτές να διαλύσουν τις δεκάδες σκηνές που είχαν στήσει για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Το πανεπιστήμιο έστειλε στους διαδηλωτές επιστολή τη Δευτέρα το πρωί, με την οποία προειδοποιούσε ότι οι φοιτητές που δεν εκκενώσουν τον καταυλισμό μέχρι τις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας και δεν υπογράψουν ένα έντυπο που να αναγνωρίζει τη συμμετοχή τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή και δεν θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν το εξάμηνο με καλή βαθμολογία.

Το Κολούμπια συνεχίζει να υποστηρίζει τον στρατό του Ισραήλ και δεν αποεπενδύει

«Ξεκινήσαμε την αναστολή της φοίτησης των φοιτητών ως μέρος αυτής της επόμενης φάσης των προσπαθειών μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην πανεπιστημιούπολή μας», δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, σε ενημέρωση το βράδυ της Δευτέρας.

Σε προηγούμενη δήλωσή της, η Σαφίκ δήλωσε ότι το Κολούμπια δεν θα εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζουν τον στρατό του Ισραήλ, βασικό αίτημα των διαδηλωτών. Αντ’ αυτού, προσφέρθηκε να επενδύσει στην υγεία και την εκπαίδευση στη Γάζα και να καταστήσει πιο διαφανείς τις συμμετοχές του Κολούμπια σε άμεσες επενδύσεις.

Οι διαδηλωτές επιμένουν να διατηρήσουν τον καταυλισμό τους στην πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν έως ότου το Κολούμπια ικανοποιήσει τρία αιτήματα: αποεπένδυση, διαφάνεια στα οικονομικά του πανεπιστημίου και αμνηστία για τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό που τιμωρήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις.

«Αυτές οι αποκρουστικές τακτικές τρομοκράτησης δεν σημαίνουν τίποτα σε σύγκριση με τους θανάτους πάνω από 34.000 Παλαιστινίων. Δεν θα μετακινηθούμε μέχρι το Κολούμπια να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας ή να μετακινηθούμε με τη βία», ανέφεραν οι ηγέτες του συνασπισμού Columbia Student Apartheid Divest σε δήλωση που διαβάστηκε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Πιέζουν την πρόεδρο και της ζητούν να παραιτηθεί για να λάβει σκληρότερα μέτρα εναντίον των φοιτητών

Εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν παραδοσιακές παλαιστινιακές μαντίλες κεφίγια, έκαναν κύκλους γύρω από τον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού φωνάζοντας: «Αποκαλύψτε! Αποκλείστε! Δεν θα σταματήσουμε,  δεν θα ησυχάσουμε». Η Σαφίκ αντιμετώπισε την λαϊκή κατακραυγή από πολλούς φοιτητές, καθηγητές και έξωτερικούς παρατηρητές, γιατί κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης Αστυνομία για να διαλύσει την κατασκήνωση.

Ακόμα και αν έγιναν  περισσότερες από 100 συλλήψεις, φοιτητές ξεκουράζονται το στρατόπεδο στρατοπέδευσης σε ένα hedge-lined γκαζόν των πανεπιστημιακών λόγους μέσα σε ημέρες του Απριλίου 18 αστυνομική δράση. Έκτοτε, φοιτητές σε δεκάδες πανεπιστήμια από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Αγγλία έχουν στήσει παρόμοιες κατασκηνώσεις για να διαδηλώσουν την οργή τους για την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα και την αντιληπτή συνενοχή των σχολείων τους σε αυτήν.

Οι φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση στις πανεπιστημιουπόλεις για το πού πρέπει να τραβήξουν οι σχολικοί αξιωματούχοι τη γραμμή μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της ρητορικής μίσους. Ορισμένοι αντιδιαδηλωτές υπέρ του πολέμου κατηγόρησαν την άλλη πλευρά ότι επιδίδεται σε αντισημιτισμό.

Οι κατηγορίες για αντισημιτισμό προς όσους ζητούν κατάπαυση του πυρός

Παρόλο που πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 συλλήψεις, οι φοιτητές αποκατέστησαν την κατασκήνωσή τουςσε ένα περιφραγμένο από φράχτες χώρο πρασίνου, μέσα σε λίγες ημέρες από τη δράση της αστυνομίας στις 18 Απριλίου. Έκτοτε, φοιτητές σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Αγγλία έχουν στήσει παρόμοιες κατασκηνώσεις για να διαδηλώσουν την οργή τους για την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα και την αντιληπτή συνενοχή των σχολείων τους σε αυτήν.

Οι φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση στις πανεπιστημιουπόλεις για το πού πρέπει να τραβήξουν οι σχολικοί αξιωματούχοι τη γραμμή μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της ρητορικής μίσους. Ορισμένοι φιλοϊσραηλινοί αντιδιαδηλωτές έχουν κατηγορήσει την άλλη πλευρά για αντισημιτισμό.

Εκείνοι που διαμαρτύρονται κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα έχουν, με τη σειρά τους, ισχυριστεί ότι η αντίθεσή τους στην ισραηλινή κυβέρνηση εξισώνεται εσφαλμένα με εκφράσεις αντιεβραϊκού μίσους. Πολλοί Εβραίοι φοιτητές έχουν οι ίδιοι βρει κοινούς λόγους με το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα. «Το ίδιο το κίνημα δεν είναι αντισημιτικό», δήλωσε ο Νίκολας Φινκ, πρωτοετής φοιτητής ιστορίας στο Κολούμπια, ο οποίος δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Είναι ένας από τις μερικές δεκάδες εβραίους φοιτητές που συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον κατά τη διάρκεια επίσκεψης των Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου στην πανεπιστημιούπολη την περασμένη εβδομάδα. Ο Τζόνσον και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου ισχυρίστηκαν ότι το Κολούμπια έκανε τα στραβά μάτια στην αντισημιτική ρητορική και παρενόχληση στην πανεπιστημιούπολη.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Το Κολούμπια καλεί τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές να διαλυθούν εκουσίως

Πηγή: in.gr/Φωτογραφίες: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Κολούμπια, Παλαιστίνης,ipa, koloubia, palaistinis