Ισπανία - Γερμανία 1-1: Και στο τέλος...

...παίρνουν αυτό που θέλουν οι Γερμανοί. Μπορεί να μην νίκησαν την Ισπανία, όμως το γκολ του Φίλκρουγκ στο 83' που ισοφάρισε αυτό του Μοράτα (62') για το τελικό 1-1, κράτησε τη «νατσιονάλμανσαφτ» ζωντανή. Όλα ανοιχτά στον 5ο όμιλο.

Είναι κλισέ, είναι τετριμμένο, είναι χιλιογραμμένο, όμως συνήθως είναι και η αλήθεια. Οι Γερμανοί που ανεξαρτήτως συνθηκών, αντιπάλου, διοργάνωσης ή και δικής τους ποιότητας, δεν τα παρατούν ποτέ, στο τέλος των αγώνων δικαιώνονται και παίρνουν αυτό που θέλουν, χάρη στο πείσμα, την επιμονή, την πίστη

στο πλάνο και φυσικά τις ικανότητές τους. Όπως συνέβη και στο Στάδιο «Αλ-Μπαΐτ» της Αλ Κορ, όπου Ισπανία και Γερμανία ήρθαν ισόπαλες 1-1, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου. Έναν όμιλο στον οποίο μετά και τη νίκη της Κόστα Ρίκα επί της Ιαπωνίας, τα πάντα έμειναν ανοιχτά ενόψει της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής.

Το ματς ήταν εξαιρετικά απαιτητικό στο κομμάτι της τακτικής, με πολύ γρήγορο ρυθμό στο μεγαλύτερο μέρος του και εν τέλει μάλλον μοιρασμένο, με τους Ισπανούς καλύτερους για περίπου μία ώρα αλλά και τους Γερμανούς να απειλούν ακόμη και με ολική ανατροπή και νίκη στο τελευταίο μισάωρο. Δίκαιη η ισοπαλία στο φινάλε, με τις δύο ομάδες να κρατούν την τύχη στα χέρια τους στο πέσιμο της αυλαίας του γκρουπ. Ο Άλβαρο Μοράτα ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο 62', ο Νίκλας Φίλκρουγκ ισοφάρισε στο 83'. Δοκάρι στο 7' ο 'Όλμο, τεράστια χαμένη ευκαιρία για την ανατροπή στο 95' ο Σανέ.

Με την ισοπαλία αυτή, οι Γερμανοί απέφυγαν μεν τις τρεις διαδοχικές ήττες σε Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία τους, αλλά ταυτόχρονα απέτυχαν να νικήσουν την Ισπανία σε επίσημο ματς για πρώτη φορά μετά το Euro του 1988, μετρώντας στο διάστημα αυτό 3 ισοπαλίες και 3 ήττες.

Ισπανική κατοχή και κυριαρχία

Το ματς ξεκίνησε με τους Γερμανούς να προσπαθούν να πιέσουν ψηλά την ισπανική άμυνα, αλλά και την «φούρια ρόχα» να κάνει υποδειγματικό σπάσιμο της πίεσης αυτής με τρομερή κυκλοφορία μπάλας, δηλαδή το σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού της. Έτσι έφτασε νωρίς και στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα. Ήταν το 7ο λεπτό, όταν μετά από ταχύτατες εναλλαγές της μπάλας, ο Ασένσιο βρήκε τον Όλμο, αυτός έκανε το πολύ δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής και ο Νόιερ απέκρουσε εντυπωσιακά, στέλνοντας τη μπάλα δοκάρι και κόρνερ. Η κατοχή μπάλας για τους Ισπανούς έφτασε στο 65% στο πρώτο τέταρτο, όμως επόμενη φάση ήταν αυτή του 22', όταν ο Άλμπα έκανε καλό διαγώνιο σουτ που πέρασε λίγο άουτ, με τον Νόιερ να παρακολουθεί την πορεία της μπάλας πάντως.

Στο 24' η Γερμανία είχε το πρώτο δικό της καλό σουτ, με τον Γκνάμπρι να στέλνει τη μπάλα δύο περίπου μέτρα άουτ μετά από φάση διαρκείας. Τρία λεπτά αργότερα, στο 27', μετά από σοβαρό λάθος του Νόιερ, ο Όλμο βρήκε με έξοχη διαγώνια μπαλιά τον Φεραν Τόρες που όμως καθυστέρησε και έδωσε στον Ράουμ την ευκαιρία να του βάλει την κόντρα. Στο 40' οι Γερμανοί σκόραραν με κεφαλιά του Ρίντιγκερ μετά από φάουλ του Γκορέτσκα, όμως σωστά το τέρμα ακυρώθηκε μέσω VAR για οφσάιντ του στόπερ της Ρεάλ Μαδρίτης. Η κατοχή μπάλας ήταν 65-35 και οι τελικές 4-3 για τους Ισπανούς στο ημίχρονο.

Πιο αποτελεσματική η γερμανική πίεση, αλλά ισπανικό προβάδισμα

Πολύ πιο «ψηλά» και σαφώς πιο αποτελεσματικό ήταν το πρέσινγκ των Γερμανών στην επανάληψη, ταλαιπωρώντας έτσι περισσότερο την Ισπανία. Σταδιακά η ομάδα του Φλικ πήρε τον έλεγχο και κέρδισε αρκετά μέτρα στο γήπεδο, φτάνοντας και στην πρώτη μεγάλη της φάσης. Ήταν το 56' όταν μετά από λάθος πάσα του Σιμόν προϊόν αυτής ακριβώς της γερμανικής πίεσης, ο Γκιντογκάν βρήκε τον Κίμιχ, αυτός σούταρε στην κίνηση από κοντά, όμως ο Σιμόν απέκρουσε διορθώνοντας το λάθος του. Κόντρα όμως στη ροή του αγώνα σε αυτά τα λεπτά όπου η μπάλα παιζόταν κυρίως έξω από την περιοχή των πρωταθλητών κόσμου του 2010, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε ήταν που πήρε κεφάλι στο σκορ. Στο 62ο λεπτό, μετά από από νέα τρομερή κυκλοφορία της μπάλας, αυτή έφτασε στα αριστερά, ο Άλμπα έκανε το σωστό γύρισμα στην περιοχή και ο Μοράτα με υπέροχο τελείωμα στην κίνηση και ενώ είχε προλάβει τον Σίλε, έκανε το 1-0.

Το ισοφάρισε, θα μπορούσε και να το πάρει

Στο 65' η Ισπανία θα μπορούσε να είχε καθαρίσει το ματς, όμως ο Ασένσιο σούταρε ψηλά άουτ από το ύψος της περιοχής και ενώ ήταν ολομόναχος μετά από υποδειγματική αντεπίθεση και γύρισμα του Όλμο. Κάπου εκεί, η Γερμανία κατάφερε να κυριαρχήσει και πάλι, δείχνοντας να έχει και πολύ περισσότερες δυνάμεις από τους αντιπάλους της. Στο 73' έχασε μεγάλη ευκαιρία όταν ο Μουσιάλα «σημάδεψε» τον Σιμόν στο τετ-α-τετ που τον έβγαλε η υπέροχη κάθετη του Σανέ. Ένα δεκάλεπτο μετά ήρθε τελικά το 1-1.

Στη φάση του 83', μετά από πάτημα της μπάλας από τον Μουσιάλα, η μπάλα έφτασε στη χρυσή αλλαγή του Φλικ, τον Νίκλας Φίλκρουγκ ο οποίος με έξοχο τελείωμα δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Σιμόν. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων πια, ο Σανέ θα μπορούσε να είχε κάνει και το 1-2 όμως στο τετ-α-τετ πήγε να περάσει και τον Σιμόν, αλλά βγήκε άουτ μαζί με τη μπάλα. Το τελικό 1-1 βρήκε τις δύο ομάδες να κρατούν αμφότερες την τύχη στα χέρια τους κατά την 3η και τελευταία αγωνιστική του ομίλου, με τους Γερμανούς πάντως να ψάχνουν μόνο νίκη επί της Κόστα Ρίκα για να έχουν την ευκαιρία να περάσουν έστω ως δεύτεροι, αν φυσικά δεν κάνουν κι άλλο «μπαμ» οι Ιάπωνες...

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε / 4-3-3): Σιμόν, Άλμπα (82' Μπαλντέ), Λαπόρτ, Ρόδρι, Καρβαχάλ, Πέδρι, Μπουσκέτς, Γκάβι (66' Γουίλιαμς), Όλμο, Τόρες (54' Μοράτα), Ασένσιο (66' Κόκε).

Γερμανία (Χάνσι Φλικ 4-2-3-1): Νόιερ, Ράουμ (87' Σλότενμπεργκ), Ρίντιγκερ, Κέρερ (70' Κλόστερμαν), Σίλε, Γκορέτσκα, Κίμιχ, Γκιντογκάν (70' Σανέ), Μουσιάλα, Γκνάμπρι (85' Χόφμαν), Μίλερ (70' Φίλκρουγκ).

Η βαθμολογία

Ισπανία 4 (8-1)

Ιαπωνία 3 (2-2)

Κόστα Ρίκα 3 (1-7)

Γερμανία 1 (2-3)

Keywords
Τυχαία Θέματα