Κάλεσμα Κύπρου για οικονομική ενίσχυση χωρών διέλευσης μεταναστών

Επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον,  απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών για τις δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας στήριξη γειτονικών χωρών, όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοίζος Χατζηβασιλείου, ανέφερε στο Πρωτοσέλιδο ότι «ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν είναι η αναζήτηση τρόπων περιορισμού

των αριθμών των μεταναστών που κάνουν αυτό το δύσκολο ταξίδι και φτάνουν στις χώρες πρώτες υποδοχής. Έχοντας υπόψη τα πολλά εκατομμύρια που δίνει η Κομισιόν σε χώρες προέλευσης για την ενίσχυση των υποδομών και δημιουργίας συνθηκών, ώστε να μην θέλουν να φύγουν. Η θέση μας είναι ότι πέραν των χωρών προέλευσης, προτεραιότητα πρέπει να είναι και οι χώρες διέλευσης και συγκεκριμένα οι τελευταίες χώρες που αποτελούν σταθμούς πριν την είσοδο στα ευρωπαϊκά σύνορα».   

Για παράδειγμα ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων. Εξήγησε ότι εάν καταρρεύσει ο Λίβανος οι μεταναστευτικές ροές δεν θα αυξηθούν μόνο στην Κύπρο αλλά και στην υπόλοιπη ΕΕ. Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο ο Λίβανος αλλά και η Αίγυπτος και η Λιβύη, χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν βοήθεια στον βαθμό που τους αναλογεί.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Έκλεισαν οι πύλες του Πρώτου Κέντρου Υποδοχής «Πουρνάρα»

Keywords
Τυχαία Θέματα