Ματαρέλα: Στη Γάζα χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επισκέφθηκε σήμερα το πανεπιστήμιο της Ρώμης Σαπιέντσα, όπου πολλοί φοιτητές τον παρότρυναν να αναφερθεί στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Στη Γάζα χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος, ο οποίος υπενθύμισε ότι υπογράμμισε την αναγκαιότητα αυτή κατά την παρέμβασή του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε ότι «η υπόθεση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, είναι κάτι που η διεθνής κοινότητα συναισθάνεται, με μεγάλη ανησυχία, και όχι μόνο

κατά τη σημερινή περίοδο».

«Εδώ και μια χιλιετία τα πανεπιστήμια είναι η έδρα της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, της ελεύθερης άσκησης κριτικής, της έκφρασης αντίθετης άποψης από εκείνη της εξουσίας. Η ελευθερία, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα περνούν από τον διάλογο και την αντιπαράθεση. Η εξουσία, η χειρότερη εξουσία, θέλει τα πανεπιστήμια της χώρας της να είναι απομονωμένα, χωρίς σχέσεις ή συνεργασίες με εκείνα άλλων χωρών. Διότι η κατάσταση αυτή επιτρέπει στην χειρότερη των εξουσιών να ελέγχει τα πανεπιστήμια, να συμπιέζει τον πολιτισμό και να μην του επιτρέπει να φωνάξει και να προσφέρει ώθηση στην ελευθερία», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ισπανία: Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ

Η Ισπανία αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού στην Καρθαγένη σε ένα πλοίο που μεταφέρει όπλα με προορισμό το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε.

Το Marianne Danica μετέφερε ένα φορτίο όπλων για το Ισραήλ και ζήτησε άδεια να δέσει στο λιμάνι της Καρθαγένης στις 21 Μαΐου, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, το πλοίο μετέφερε σχεδόν 27 τόνους εκρηκτικών από το Μαδράς της Ινδίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, που σύμφωνα με τον Πουέντε αρνήθηκε το αίτημα, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αλλεπάλληλα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Η Danica Maritime, η εταιρεία που διαχειρίζεται το Marianne Danica, δεν απάντησε επίσης.

Η απόφαση ελήφθη εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας και των αριστερών εταίρων του στην κυβέρνηση σχετικά με τις άδειες διέλευσης πλοίων που μεταφέρουν όπλα σε ισραηλινά λιμάνια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα