ΓΓ του ΑΚΕΛ: Το ΕΚ είναι πεδίο δράσης και διεκδίκησης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) είναι πεδίο δράσης και διεκδίκησης πρώτα για την Κύπρο, τους ανθρώπους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και πεδίο δράσης για τους Ευρωπαίους πολίτες, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης απολογισμού της δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά

τα τελευταία 20 χρόνια, που διεξήχθη στα Γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία.

Ο κ. Στεφάνου απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την τρέχουσα επικαιρότητα και συγκεκριμένα για την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στη σύγκρουση του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά και για την επιστολή, που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις δράσεις στα σχολεία σε σχέση με τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Παρόντες στον απολογισμό του έργου ήταν, μεταξύ άλλων, και οι Ευρωβουλευτές του κόμματος, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, αλλά και οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, Άννα Θεολόγου, Σταύρη Καλοψιδιώτη και Άντρος Καραγιάννης.

Ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς για τις στοχεύσεις, όσον αφορά την προεκλογική του ΑΚΕΛ, απάντησε ότι εκλογικός στόχος «είναι να διατηρήσουμε τους δύο Ευρωβουλευτές ή Ευρωβουλεύτριες στο ΕΚ και με αυτό τον στόχο συνεχίζουμε», προσθέτοντας ότι «τα μηνύματα που παίρνουμε και η ανταπόκριση που έχουμε μέσα στην κοινωνία, μας κάνει πάρα πολύ αισιόδοξους ότι αυτό τον στόχο θα τον υλοποιήσουμε».

Στην ομιλία του  ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στα 20 χρόνια παρουσίας του στο ΕΚ έχει κάνει μια πάρα πολύ καλή και μεγάλη δουλειά, προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο κάνει απολογισμό για το έργο του στο ΕΚ με την παρουσία των εκάστοτε Ευρωβουλευτών, αναφέροντας ότι για το ΑΚΕΛ η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα πεδίο δράσης και διεκδίκησης πρώτα για την Κύπρο, τους ανθρώπους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και είναι ένα πεδίο δράσης για τους Ευρωπαίους πολίτες, τους ευρωπαϊκούς λαούς για τα κράτη-μέλη «για αυτή την Ευρώπη που εμείς οραματιζόμαστε».  

Ταυτόχρονα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ συμμετέχει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) η οποία, όπως ανέφερε, «έχει κύρος πολύ μεγαλύτερο από τον αριθμό των Ευρωβουλευτών που περιλαμβάνει». Δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ εντός της ομάδας διαδραματίζει ηγετικό ρόλο κυρίως όσον αφορά το Κυπριακό και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, αναφέροντας ότι ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Γιώργος Γεωργίου, υπήρξε εκ μέρους της ομάδας, σκιώδης εισηγητής για την Έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Επίσης, ανέφερε ότι με πρωτοβουλία της Αριστεράς δύο φορές έγιναν συζητήσεις για τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και ως εκ τούτων προέκυψαν δύο ισχυρά ψηφίσματα του ΕΚ που καταδικάζουν τις παραβιάσεις της Τουρκίας κατά των δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ακόμη, αναφέρθηκε στις δράσεις που έγιναν από πλευράς Αριστεράς και για τα θέματα αγνοουμένων αλλά και για τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ έχει επιδείξει ένα πολύ αξιόλογο έργο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε σε δράσεις στις οποίες προέβη το ΑΚΕΛ στο ΕΚ και αφορούν τους νέους, την υγεία, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πράσινη μετάβαση, την προστασία των εργαζομένων, την προστασία και τα δικαιώματα των δανειοληπτών, τους αγρότες, την ενέργεια και τις ΑΠΕ. Επίσης, εξήγγειλε δημοσιογραφική διάσκεψη για προτεινόμενα μέτρα από πλευράς ΑΚΕΛ για το στεγαστικό πρόβλημα.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ από πλευράς του είπε ότι, μεταξύ άλλων, ήταν ο συντονιστής της Αριστεράς στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ ενώ κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας στο ΕΚ έκανε τρεις μελέτες ήτοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τον ρόλο του πολιτισμού στην προσέγγιση των λαών και κοινοτήτων και για τη διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι κλήθηκαν στο ΕΚ ομάδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα και θέματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμμετοχή των γυναικών και των νέων. «Πιστεύω ότι αυτή η σύμπραξη των τελευταίων πέντε ετών, που έφερε κοντά την τουρκοκυπριακή κοινότητα με την ελληνοκυπριακή και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καταπολεμά την επιθυμία της μόνιμης διχοτόμησης», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι είναι ο Ευρωβουλευτής που καταδίκασε την Τουρκία πιο πολλές φορές από όλους τους άλλους Ευρωβουλευτές, γιατί όπως είπε, «δεν καταδίκασα την Τουρκία μόνο σε σχέση με το Κυπριακό, την καταδίκασα για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στην Τουρκία, για τους ανθρώπους που είναι στη φυλακή και για άλλα».

Ο κ. Γεωργίου από πλευράς του είπε, μεταξύ, άλλων ότι επιτεύχθηκε αύξηση του κονδυλίου για στήριξη του έργου της ΔΕΑ και για προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας στα κατεχόμενα.

Δήλωσε ότι βασικός στόχος της ομάδας στην Επιτροπή Εξωτερικών είναι ο τερματισμός της στρατιωτικοποίησης της Ένωσης, προσθέτοντας ότι «τα δισεκατομμύρια που επενδύονται στην πολεμική βιομηχανία θα έπρεπε να δοθούν για ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων».

Μιλώντας για το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης ο κ. Γεωργίου είπε ότι «διεκδικούμε άμεση κατάργηση του Συστήματος του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στο κράτος-μέλος πρώτης άφιξης, δηλαδή στα κράτη του μεσογειακού νότου». Συμπλήρωσε ότι ζητήθηκε, επανειλημμένα, μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλα τα κράτη της Ένωσης, για δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών.

Επίσης, είπε ότι η «ως Αριστερά, δώσαμε μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο για πραγματική ισοτιμία των φύλων. Ακόμη, είπε ότι δόθηκε αγώνας για τους νέους, για τη δημόσια παιδεία, για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και για κατάργηση της άτυπης απασχόλησης.

Η κ. Θεολόγου είπε ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι και το κομμάτι των δανείων και τις δυσκολίες αποπληρωμής που αντιμετωπίζουν οι νέοι, καθώς όπως είπε, τα εισοδήματα δεν αυξάνονται στο βαθμό που αυξάνονται και τα επιτόκια.

Η κ. Καλοψιδιώτου μιλώντας για θέματα ισότητας και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είπε ότι αυτά είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν το ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι «η ισότητα των δικαιωμάτων δεν περιορίζεται μόνο στα ετερόφυλα άτομα, αλλά αφορά το σύνολο των πολιτών».

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ευκαιρίες και για τις ακριτικές περιοχές προκειμένου να δημιουργήσουν στεγαστική πολιτική, όμως δυστυχώς το κράτος, όπως είπε, δεν έχει ακόμα ανανεώσει το σχέδιο για τις ακριτικές περιοχές. «Εμείς που είμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αυτά τα προβλήματα τα μεταφέρουμε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», πρόσθεσε.

Ο ΠτΔ θα έπρεπε να είχε αποτρέψει τη σύγκρουση θεσμών

--------------------------------------------------

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον τον ικανοποιεί η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η αντιπαράθεση της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι μια ατυχής εξέλιξη», ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι και το αναφέραμε δύο φορές σε ανακοινώσεις». Είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ρόλο και θα έπρεπε να είχε αποτρέψει και να αντιμετωπίσει την κρίση μεταξύ των θεσμών. «Δεν είδαμε τον Πρόεδρο να κάνει τίποτα», είπε. Ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν η σύγκρουση να οδηγηθεί στα άκρα και να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, προσθέτοντας ότι δεν είναι ήσσονος σημασία η σύγκρουση των δύο αυτών θεσμών.

Αναμένει απάντηση από τον ΠτΔ για εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας

-------------------------------------------------------------------

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την αποστολή επιστολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις δράσεις στα σχολεία σε σχέση με τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και από την οποία απουσιάζει ο ρόλος του πραξικοπήματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Υπουργός Παιδείας σε ομιλία της χαρακτήριζε το πραξικόπημα ως «επώδυνο διχασμό». Είπε ότι «οι παράνομοι, οι δολοφόνοι, οι φασίστες που κρατούσαν τα καλάσνικοφ (όπλα) και σκότωναν – και πριν το πραξικόπημα – δημοκρατικούς ανθρώπους γιατί υποστήριζαν τη νομιμότητα, αυτό είναι ‘επώδυνος διχασμός;’ ·Όχι, είναι φασισμός και επιτέλους πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ζητήθηκε η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ καλείται επίσης να δώσει ενημέρωση σε σχέση με «τους σχεδιασμούς -εάν και εφόσον υπάρχουν- της Κυβέρνησης για διοργάνωση και προώθηση εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών με αφορμή τα 50 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής». Είπε ότι αναμένει απάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ωραίο όταν σου στέλνει μια επιστολή ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, να μην απαντάς».  

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΚΕΛ,akel