Ο Μπλίνκεν παροτρύνει τη Χαμάς να συμφωνήσει σε εκεχειρία στη Γάζα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε τη Χαμάς να αποδεχτεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, μετά την υπόσχεση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, να στείλει στρατεύματα στην πόλη της Ράφα.

Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει τις πιέσεις προς όλες τις πλευρές για την επίτευξη εκεχειρίας - ένα μήνυμα που προώθησε ο Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποίησε την έβδομη

περιφερειακή περιοδεία του από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κυβέρνηση «θα περιμένει τις απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη το βράδυ» και στη συνέχεια «θα λάβει απόφαση» για το αν θα στείλει αντιπροσωπεία στις έμμεσες συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση Αμερικανών, Αιγυπτίων και Καταρινών διαμεσολαβητών στο Κάιρο.

Η παλαιστινιακή ομάδα δήλωσε ότι εξετάζει σχέδιο για εκεχειρία 40 ημερών και ανταλλαγή δεκάδων ομήρων με μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η Χαμάς, οι απεσταλμένοι της οποίας επέστρεψαν από τις συνομιλίες στο Κάιρο στη βάση τους στο Κατάρ, θα «συζητήσουν τις ιδέες και την πρόταση», δήλωσε πηγή της Χαμάς, προσθέτοντας ότι «είμαστε πρόθυμοι να ανταποκριθούμε το συντομότερο δυνατό».

Ο Μπλίνκεν έριξε την μπάλα στο γήπεδο της Χαμάς

«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή πρόταση στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Η Χαμάς πρέπει να πει ναι και πρέπει να το υλοποιήσει αυτό», είπε ο Μπλίνκεν.

Αλλά οι αναλυτές αμφισβήτησαν κατά πόσον η Χαμάς θα υπογράψει άλλη μια προσωρινή εκεχειρία, όπως η εβδομαδιαία εκεχειρία που είδε περισσότερους από 100 ομήρους να απελευθερώνονται τον Νοέμβριο, γνωρίζοντας ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα μπορούσαν να συνεχίσουν την επίθεσή τους μόλις αυτή τελειώσει.

«Είμαι απαισιόδοξος για την επιλογή της Χαμάς να συμφωνήσει σε μια συμφωνία που δεν θα έχει ενσωματωμένη μια μόνιμη εκεχειρία», δήλωσε ο Μάιραβ Ζονσέιν, ανώτερος αναλυτής για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στο Διεθνές Παρατηρητήριο Κρίσεων (International Crisis Group).

Ο Ζονσέιν δήλωσε ότι οι τρεις χώρες που μεσολαβούν στις συνομιλίες εκεχειρίας είχαν τους δικούς τους λόγους για να προσπαθήσουν να ωθήσουν τα αντιμαχόμενα μέρη σε μια συμφωνία.

«Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν όλοι πολύ ισχυρά δικά τους συμφέροντα, για διάφορους λόγους, για τους οποίους προσπαθούν πολύ σκληρά τώρα να πιέσουν και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία», είπε και πρόσθεσε ότι «και νομίζω ότι πιστεύουν ότι αν καταφέρουν να πετύχουν μια αρχική συμφωνία και μια παύση, ότι μπορούν να προσπαθήσουν να χτίσουν πάνω σε αυτό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπλίνκεν, Χαμάς, Γάζα,blinken, chamas, gaza