Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην Τζαμπάλια

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα πιο βαθιά στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ισοπεδώνοντας κατοικημένες περιοχές με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και άρματα μάχης, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι, ενώ από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι στη νότια πόλη Ράφα.

Ταυτόχρονες ισραηλινές επιθέσεις στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυτόν τον μήνα έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό εκ νέου εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχουν περιορίσει σημαντικά την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας

στον θύλακα, αυξάνοντας τον κίνδυνο λιμού.

Στη Τζαμπάλια, έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων, που δημιουργήθηκε πριν 75 χρόνια, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε εκσκαφείς για να καθαρίσει καταστήματα και κτήρια κοντά στην τοπική αγορά, δήλωσαν κάτοικοι, μια στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε πριν σχεδόν δύο εβδομάδες.

Το Ισραήλ εξήγησε ότι επέστρεψε στον καταυλισμό, αφού πριν μήνες είχε ανακοινώσει ότι εξάρθρωσε τη Χαμάς εκεί, με στόχο να εμποδίσει την παλαιστινιακή οργάνωση να ανασυνταχθεί στην περιοχή.

Οι υγειονομικές αρχές και η Πολιτική Προστασία της Γάζας ανακοίνωσαν ότι δεκάδες πτώματα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια σπιτιών και στους δρόμους της Τζαμπάλια, με τα σωστικά συνεργεία να μην μπορούν να φτάσουν ως εκεί.

Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Τουλάχιστον 10.000 άλλοι αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι στα ερείπια των κατεστραμμένων κτηρίων.

Ο πόλεμος έχει ισοπεδώσει τον παλαιστινιακό θύλακα, με σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία να έχουν μετατραπεί σε ερείπια, δημιουργώντας τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατά τη χθεσινή ημέρα εξάρθρωσαν «περίπου 70 τρομοκρατικούς στόχους» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους στρατιωτικές υποδομές, χώρους αποθήκευσης όπλων, αποθήκες, εκτοξευτήρες ρουκετών και παρατηρητήρια.

Κάτοικοι και υγειονομικοί κατήγγειλαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης πολιορκούν το νοσοκομείο αλ Άουντα στην Τζαμπάλια για τρίτη ημέρα, ενώ άνοιξαν πυρ εναντίον του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στην πόλη Μπέιτ Λαχία.

Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αεροπορικό πλήγμα στη διάρκεια της νύκτας εναντίον σπιτιού στην Τζαμπάλια προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων. Στον νότο από τις αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν τρία παιδιά σε σπίτι στη Χαν Γιούνις και τουλάχιστον πέντε άνθρωποι - εκ των οποίων τρία παιδιά—σε άλλο σπίτι στη Ράφα.

Ανατολικά της Χαν Γιούνις, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι φεύγουν από την πόλη Χουζάα, αφού ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στο ανατολικό της τμήμα, καταστρέφοντας με εκσκαφείς τον φράκτη στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Βομβαρδισμοί παντού, οι άνθρωποι φεύγουν πανικόβλητοι. Ήταν μια αιφνιδιαστική εισβολή», δήλωσε κάτοικος της Χουζάα στο Reuters.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο περισσότερος από τον μισό πληθυσμό των 2,3 εκατ. κατοίκων του θύλακα, αφού εκδιώχθηκε από το βόρειο τμήμα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του εκεί στις αρχές του μήνα, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα με στόχο να εξοντώσει τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς που κρύβονται εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζαμπάλια,tzabalia