Ο Κύπριος που κέρδισε ρεκόρ Γκίνες κάνοντας γυμναστική στα 6.476 μέτρα (pics)

Σε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα αντοχής και αποφασιστικότητας, μια ομάδα από την Κύπρο σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τη γυμναστική σε υψηλότερο υψόμετρο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Το γεγονός που έσπασε το ρεκόρ έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου στην κορυφή Mera Peak στο Νεπάλ, ένα εντυπωσιακό υψόμετρο 6.476 μέτρων (21.247 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Με επικεφαλής τον διάσημο κυπριακό γυμναστή και ορειβάτη Αλέξη Οικονομίδη (Ιδιοκτήτης των Peak Condition και Peak World Adventures), η ομάδα αποτελούνταν από άλλους έξι αφοσιωμένους συμμετέχοντες: τον Trevor Jones, την Ευγενία Κωνσταντίνου και τέσσερις Σέρπα από το Νεπάλ που εκπαιδεύτηκαν από τον Alexis πριν από την εκδήλωση. Η γυμναστική περιελάμβανε μια σειρά από ασκήσεις με σωματικό βάρος και ταινιωμένες ασκήσεις αντίστασης, επιδεικνύοντας τόσο σωματική όσο και πνευματική ανθεκτικότητα σε ακραίο υψόμετρο και δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ταξίδι στην κορυφή

Το ταξίδι της ομάδας ξεκίνησε εβδομάδες πριν την απόπειρα ρεκόρ, με αυστηρές προπονήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο για να προετοιμαστούν για τις εξαντλητικές συνθήκες των Ιμαλαΐων. Κατά την άφιξη στο Νεπάλ, η ομάδα ανέλαβε μια πολυήμερη πεζοπορία, εγκλιματίζοντας σταδιακά στο μεγάλο υψόμετρο πριν φτάσει στη βάση της κορυφής Mera.

«Η προπόνηση σε τόσο μεγάλο υψόμετρο ήταν απίστευτη πρόκληση», είπε ο Αλέξης Οικονομίδης. «Κάθε βήμα απαιτούσε τεράστια προσπάθεια και ο αραιός αέρας δυσκόλευε την αναπνοή, πόσο μάλλον την εκτέλεση ασκήσεων υψηλής έντασης. Αλλά το πνεύμα και η αποφασιστικότητα της ομάδας μας μας οδήγησαν».

Η συνεδρία που κατέρριψε τα ρεκόρ

Το πρωί της 6ης Μαΐου, μετά από μια τελευταία ώθηση προς την κορυφή, η ομάδα έστησε τη γυμναστική της με φόντο τις κορυφές των Ιμαλαΐων που κόβει την ανάσα. Η προπόνηση περιελάμβανε ένα μείγμα από squats, pushups, σανίδες και άλλες ασκήσεις που είχαν σχεδιαστεί για να ωθήσουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε τη ρουτίνα, εμπνέοντας ο ένας τον άλλον να συνεχίσει παρά τις σκληρές συνθήκες.

Ο Trevor Jones περιέγραψε την εμπειρία ως σουρεαλιστική. «Το να στέκεσαι στην κορυφή της Mera Peak και να γυμνάζεσαι σε αυτό το υψόμετρο ήταν μια εμπειρία που δεν έμοιαζε με καμία άλλη. Ήταν σωματικά απαιτητικό, αλλά η αίσθηση του επιτεύγματος ήταν συντριπτική».

Η Ευγενία Κωνσταντίνου απηχούσε αυτά τα συναισθήματα, προσθέτοντας: «Αυτός ο δίσκος δεν αφορά μόνο τη φυσική κατάσταση. έχει να κάνει με την υπέρβαση των ορίων και να δείξουμε τι είμαστε ικανοί όταν εργαζόμαστε μαζί και παραμένουμε αφοσιωμένοι στους στόχους μας».

Κατά τη διάρκεια της κατάβασης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να κατέβουν στα σύννεφα όπου έπληξαν μια χιονοθύελλα και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο για λίγες ώρες πριν μπορέσουν να κατέβουν περαιτέρω. Μετά από 3 ημέρες πάγου, χιονιού και πολύ χαμηλής ορατότητας, όλοι οι συμμετέχοντες τελικά κατέβηκαν με ασφάλεια. «Είμαστε από τους τυχερούς» λέει ο Αλέξης Οικονομίδης. «Άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί στο βουνό». Η ομάδα άφησε μια σημαία στην κορυφή του βουνού στη μνήμη του προηγούμενου οδηγού και φίλου τους που δεν ήταν τόσο τυχερός στο ίδιο βουνό πριν από 4 μήνες.

Αναγνώριση και Μελλοντικά Σχέδια

Το επίτευγμα της ομάδας έχει αναγνωριστεί από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στη σφαίρα της φυσικής κατάστασης και της ορειβασίας. Αυτό το επίτευγμα αναμένεται να εμπνεύσει τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης και τους τυχοδιώκτες σε όλο τον κόσμο να επιδιώξουν τους δικούς τους στόχους σε μεγάλο υψόμετρο.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Αλέξης Οικονομίδης και η ομάδα του σχεδιάζουν να συνεχίσουν την εξερεύνηση σε ακραία υψόμετρα καθώς και να ξεπεράσουν τα όρια της φυσικής αντοχής. Στοχεύουν στην προώθηση της σωματικής υγείας και ανθεκτικότητας μέσα από μοναδικά και εμπνευσμένα γεγονότα, ενθαρρύνοντας τους άλλους να ξεφύγουν από τις ζώνες άνεσής τους και να αγκαλιάσουν το πνεύμα της περιπέτειας.

Γιορτή και επιστροφή

Βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις και ομιλίες όπου τα μέλη της ομάδας θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους από το ταξίδι τους που έσπασε το ρεκόρ.

Η ομάδα θα ήθελε να ευχαριστήσει τους χορηγούς της που βοήθησαν να γίνει αυτό: Trutek (συστήματα στερέωσης κατασκευών), Bitramp Technologies, Stratus, AWOL, Peak Condition, Peak World Adventures και Castle Auctions.

Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας αποτελεί απόδειξη της δύναμης της ομαδικής εργασίας, της προετοιμασίας και της ικανότητας του ανθρώπινου πνεύματος να κατακτά ακόμη και τις πιο τρομακτικές προκλήσεις. Το ρεκόρ της κυπριακής ομάδας στο Mera Peak θα μείνει αναμφίβολα στη μνήμη μας ως ένα σημαντικό επίτευγμα στα χρονικά της φυσικής κατάστασης και της ιστορίας της περιπέτειας. Ένα τεράστιο επίτευγμα για το μικροσκοπικό νησί της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα