Ο Σολτς αντιδρά στις επιθέσεις σε βάρος Γερμανών πολιτικών

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αντέδρασε στις επιθέσεις σε βάρος πολιτικών, οι οποίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Σολτς τόνισε ότι οι «επιθέσεις στη δημοκρατία μας, μάς αφορούν όλους». «Δεν πρέπει να παρακολουθούμε άπραγοι πολιτικούς, ανθρώπους που εργάζονται στον προεκλογικό αγώνα και εθελοντές να δέχονται βάναυσες επιθέσεις. Μια απάντηση που μπορεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να δώσει είναι πολύ απλά να προσέλθουμε στις κάλπες!», είπε στο μήνυμά του, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Επεσήμανε

ότι ήδη ξεκινά η διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, υπενθυμίζοντας ότι για πρώτη φορά μπορούν να ψηφίσουν στη Γερμανία εκλογείς 16 και 17 ετών, ενώ κάλεσε όλους να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς η ενωμένη Ευρώπη είναι «πολύ πολύτιμη για να την αφήσουμε σε αυτούς που θέλουν να την καταστρέψουν», όπως είναι οι λαϊκιστές που ζητούν την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ και όσοι έχουν ως πρότυπο τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Ευρώπη διασφαλίζει την ευημερία και το μέλλον για τη Γερμανία, μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας εξαρτάται από τις εξαγωγές, ενώ και πολιτικά η ΕΕ, με 450 εκατ. πολίτες, έχει άλλο βάρος από ό,τι μία μεμονωμένη χώρα, σημείωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι κρίσιμης σημασίας σε αβέβαιες εποχές όπως αυτή που διανύουμε. Είναι ανεύθυνο να θέτουμε εν αμφιβόλω την ενωμένη Ευρώπη σε μια περίοδο όπου μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ενδέχεται να εκλεγεί νέος Πρόεδρος στις ΗΠΑ, ανέφερε.

Η καταδίκη εκ μέρους του Καγκελαρίου των επιθέσεων σε βάρος πολιτικών στη Γερμανία έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων φαινομένων βίας εναντίον στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, με πιο πρόσφατη την επίθεση που δέχθηκε χθες η Φραγκίσκα Γκίφει, Υπουργός Οικονομικών της τοπικής κυβέρνησης του κρατιδίου του Βερολίνου και πρώην Δήμαρχος Βερολίνου, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά και σύντομα επέστρεψε στα καθήκοντά της. Λίγες ώρες μετά την επίθεση συνελήφθη 74χρονος ύποπτος, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα, καθώς μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική.

Σε άλλο χθεσινό περιστατικό στη Δρέσδη, δέχθηκε επίθεση κατά την ανάρτηση προεκλογικών αφισών η επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων για το Δημοτικό Συμβούλιο, Ιβόν Μόσλερ.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σολτς χαρακτήρισε «εξοργιστικές και δειλές» τέτοιου είδους επιθέσεις, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατική αντιπαράθεση.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα στη Δρέσδη δέχθηκε επίθεση από τέσσερις νεαρούς ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του SPD, Mατίας Έκκε, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και διεκομίσθη στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ο ένας εκ των τεσσάρων υπόπτων ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης, ενώ φέρεται να ανήκει στην ακροδεξιά ομάδα «Elblandrevolte», μια τοπική ομάδα των «Νέων Εθνικιστών (Junge Nationalisten, JN), που ανήκει στο ακροδεξιό NPD, το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε "Die Heimat“ (Η Πατρίδα).

Λίγο πριν τη βίαιη επίθεση κατά του Έκκε, είχαν δεχτεί επίθεση δύο πολιτικοί του κόμματος των Πρασίνων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ στον απόηχο αυτών των ανησυχητικών περιστατικών, συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη, η Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων υπό την ομοσπονδιακή Υπουργό Εσωτερικών, Νάνσυ Φέζερ, κατά την οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο αυστηροποίησης του ποινικού κώδικα.

Σε ανακοίνωσή της πριν τη Διάσκεψη, η Υπουργός Φέζερ είχε τονίσει ότι οι δράστες τέτοιων επιθέσεων πρέπει να είναι αντιμέτωποι με όλη την αυστηρότητα του κράτους δικαίου, «με ταχείς και συνεπείς διαδικασίες και ποινές», προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη η πιο εμφανής αστυνομική παρουσία σε προεκλογικές εκδηλώσεις και δεσμευόμενη για την παρουσία και της ομοσπονδιακής Αστυνομίας, ώστε να αποφορτιστούν οι τοπικές αρχές των κρατιδίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σολτς, Γερμανών,solts, germanon