Οδηγίες για την επιστολική ψήφο εξέδωσε το Υπ. Εσωτερικών της Ελλάδας

Αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες πολίτες που αναμένεται να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με τον συγκεκριμένο τρόπο, εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, συνολικά έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής

ψήφου 202.515 εκλογείς, εκ των οποίων οι 152.311 είναι κάτοικοι της Ελλάδας και οι 50.204 διαμένουν στο εξωτερικό.

Οι εγγεγραμμένοι προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες, στις 90 εκ των οποίων δεν λειτούργησε εκλογικό κέντρο στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον οδηγό του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το σχετικό εκλογικό υλικό έχει ήδη ξεκινήσει να αποστέλλεται στους πολίτες που ενεγράφησαν στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

Οι φάκελοι που λαμβάνουν οι πολίτες περιέχουν έντυπο οδηγιών, με αναλυτικές οδηγίες για το πώς να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Επιπλέον, στους φακέλους περιλαμβάνονται οι κατάλογοι των υποψηφίων Ευρωβουλευτών όλων των συνδυασμών, το ψηφοδέλτιο, στο οποίο οι πολίτες θα σημειώσουν τον συνδυασμό και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές της προτίμησής τους, τον φάκελο ψηφοφορίας, μέσα στον οποίο πρέπει να τοποθετήσουν αποκλειστικά και μόνο το ψηφοδέλτιο, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου και τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου.

Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν μόνο έναν συνδυασμό και από 0 έως 4 υποψήφιους Ευρωβουλευτές του συνδυασμού αυτού, ενώ έχουν επίσης την επιλογή να ψηφίσουν λευκό. Το ψηφοδέλτιο θα έχει ενιαία μορφή, σε μια σελίδα διπλής όψης.

Στην πρώτη όψη του ψηφοδελτίου υπάρχουν οι 31 συνδυασμοί που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, όπου οι πολίτες καλούνται να βάλουν σταυρό στον συνδυασμό της προτίμησής τους ή αν επιλέξουν το λευκό, να βάλουν σταυρό στο πεδίο «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω. Ψηφίζω λευκό.»

Στην πίσω όψη του ψηφοδελτίου, υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο, εντός του οποίου περιέχονται 42 μικρότερα τετράγωνα, αριθμημένα από το 1 έως το 42, όπου οι πολίτες επιλέγουν τον αριθμό που αντιστοιχεί υποψήφιο/α του συνδυασμού προτίμησής τους, όπως αναγράφεται στο έντυπο οδηγιών που περιέχεται στον φάκελο με το εκλογικό υλικό.

Τέλος, κάτω από το τετράγωνο με τους 42 αριθμούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο στο οποίο οι πολίτες δηλώνουν τον αριθμό υποψήφιων Ευρωβουλευτών που έχουν ψηφίσει, δηλαδή από 0 έως 4.

H αποστολή του φακέλου πρέπει να γίνει από τους ίδιους του εγγεγραμμένους πολίτες ή από ρητά εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό τρίτο πρόσωπο ή – εφόσον η ταχυδρομική εταιρία έχει αποστείλει Προσωπικό Αριθμό Ταυτοποίησης (PIN) – γνωστοποιώντας αυτόν τον αριθμό.

O επιστολικές ψήφοι, για να καταμετρηθούν, πρέπει να φτάσουν στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17:00.

Ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου θα φτάσει στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων στην Ελλάδα, όπου θα τοποθετηθεί σε ειδική κάλπη φύλαξης, η οποία φυλάσσεται διαρκώς.

Την ημέρα διενέργειας των Ευρωεκλογών, οι ειδικές κάλπες φύλαξης θα παραδοθούν στις Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου.

Στις 19:00, οι κάλπες ψηφοφορίας θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα