Οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις στον καταυλισμό της Τζαμπάλια

Ισραηλινά άρματα μάχης, καλυπτόμενα από εντατικά πυρά των ισραηλινών δυνάμεων από αέρος και ξηράς, προήλασαν σήμερα περαιτέρω στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με κατοίκους και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, ενώ η Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σφυροκοπάται δεχόμενη αεροπορικές επιδρομές.

Στην Τζαμπάλια, άρματα μάχης προσπαθούν να προελάσουν προς το κέντρο του καταυλισμού, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος από τους οκτώ ιστορικούς καταυλισμούς των Παλαιστινίων προσφύγων στη Γάζα. Κάτοικοι δήλωσαν ότι βλήματα αρμάτων

μάχης πέφτουν στο κεντρικό τμήμα του καταυλισμού και ότι από αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκαν συγκροτήματα κατοικιών.

Κάτοικοι και υγειονομικοί δήλωσαν ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε σειρά αεροπορικών επιδρομών που έγιναν στον καταυλισμό στη διάρκεια της νύχτας. Υγειονομικοί σημείωσαν ότι δεν ήταν δυνατόν να στείλουν ομάδες σε κάποιες από τις βομβαρδισμένες περιοχές λόγω της έντασης των ισραηλινών βομβαρδισμών, αλλά σημείωσαν ότι έχουν πληροφορίες για απώλειες.

Στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς από αέρος και ξηράς στις ανατολικές περιοχές της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο ανθρώπων σε αεροπορική επιδρομή σε σπίτι σε συνοικία της πόλης.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης απέκλεισαν την οδική αρτηρία Σαλαχουντίν, που διαιρεί το ανατολικό τμήμα της Ράφα, το οποίο εξακολουθεί να έχει την εικόνα "πόλης φάντασμα".

Υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες και ισραηλινές δυνάμεις και άρματα μάχης εθεάθησαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ράφα, σύμφωνα με κατοίκους.

Ο Τζακ Λιου, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, επεσήμανε χθες, Κυριακή, ότι η παρείσφρηση στη Ράφα παραμένει σε κλίμακα που είναι αποδεκτή από την Ουάσινγκτον.

Ο Λιου αναφέρθηκε στην αποκάλυψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι αποστολή φορτίου βομβών στο Ισραήλ βρίσκεται σε αναμονή ως μια προειδοποίηση να μην "πάνε στη Ράφα".

"Ο πρόεδρος ήταν σαφής στην συνέντευξη που παραχώρησε τις προάλλες πως ό,τι έχει κάνει το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν υπερβαίνει την περιοχή στην οποία έγκειται η διαφωνία μας", δήλωσε ο Λιου στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ Channel 12 TV, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το τι συνεπάγεται η περιοχή αυτή.

"Ελπίζω ότι δεν θα καταλήξουμε σε πραγματική διαφωνία", πρόσθεσε.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι οι μαχητές της εμπλέκονται σε μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια από τις οδικές αρτηρίες ανατολικά της Ράφα και ανατολικά της Τζαμπάλια.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του που επιχειρούν στην Τζαμπάλια εμποδίζουν τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες εκεί.

"Βομβάρδιζαν παντού, συμπεριλαμβανομένου κοντά σε σχολεία στα οποία στεγάζονται άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους", δήλωσε χθες ο 45χρονος κάτοικος της Τζαμπάλια Σαΐντ στο Reuters μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. "Ξαναρχίζει ο πόλεμος, έτσι δείχνει η κατάσταση στην Τζαμπάλια".

Ο απολογισμός των νεκρών στην επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα έχει ανέλθει τώρα σε τουλάχιστον 35.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα και βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγούμενου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και πάνω από 250 απήχθησαν από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και οδηγήθηκαν όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 620 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί στις μάχες, πάνω από τους μισούς στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Ισραηλινός στρατός: Άνοιξε νέο πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα