Οικονομία, πληθωρισμός, παιδεία, τα κύρια προβλήματα στην τ/κ κοινότητα

Οικονομία, ακρίβεια και παιδεία είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ/κ, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη μεταξύ 23 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου 2023.

Όπως μεταδίδει ο τ/κ Τύπος σήμερα, η έρευνα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα έγινε από την Lipa Consultancy, για λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας Verian Group, με δείγμα 513 ατόμων άνω των 15 ετών με προσωπικές συνεντεύξεις.

Στην έρευνα, το ποσοστό «ικανοποίησης από την ζωή» της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν στο 75%. Αν και σημειώθηκε μείωση

4 μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο έρευνας, σημειώθηκε αύξηση 7 μονάδων (68%) σύμφωνα με το αποτέλεσμα του Ευρωβαρόμετρου 99, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023. Με αυτό το ποσοστό, οι Τουρκοκύπριοι είναι 9 μονάδες πίσω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 84%.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι η «οικονομική κατάσταση», σε ποσοστό 49%. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, η «οικονομική κατάσταση» παρουσίασε μείωση 12 μονάδων και η «αύξηση των τιμών, του πληθωρισμού και του κόστους ζωής», που βρέθηκε στη δεύτερη θέση, επίσης μειώθηκε κατά 3 μονάδες, από 43% σε 40%.

Αξιοσημείωτο, θεωρούν οι τ/κ εφημερίδες, το γεγονός ότι η παιδεία βρίσκεται ως πρόβλημα στην 3η θέση, με ποσοστό 16%.

Στις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση «ποιες αξίες αντιπροσωπεύουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση;», δόθηκαν οι απαντήσεις: η «δημοκρατία» (25%), το «κράτος δικαίου» (22%) και η «ειρήνη» (20%). Οι αντίστοιχες τρεις πρώτες απαντήσεις στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ήταν: «ειρήνη» (37%), «δημοκρατία» (34%) και «ανθρώπινα δικαιώματα» (29%).

Στην έρευνα υπήρχε ερώτηση εάν «η πλήρης εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα» είναι «καλό πράγμα» ή «κακό». Σχεδόν η μισή τουρκοκυπριακή κοινότητα, το 47%, πιστεύει ότι είναι «καλό πράγμα». Παράλληλα, σε μια δεύτερη ερώτηση για το αν η πλήρης εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ θα ωφελούσε ή όχι την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το 55% απάντησε θετικά.

Στο ερώτημα σε ποιο βαθμό οι πολίτες είναι ενήμεροι και ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα, το 60% δήλωσε «αρκετά καλά ενημερωμένοι» . Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ είναι 36%.

Διερευνήθηκαν επίσης οι τάσεις στην παρακολούθηση των ΜΜΕ και την εμπιστοσύνη προς αυτά. Όσον αφορά την εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ, αξιοσημείωτες είναι οι απαντήσεις στην ερώτηση: «Τα μέσα ενημέρωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες;». Οι συνολικές θετικές/αρνητικές απαντήσεις σε αυτή την δήλωση είναι «Ναι, σίγουρα» και «Ναι, σε κάποιο βαθμό» 39%, «Όχι και πολύ» και «Όχι, καθόλου» κατά 56%. Η έρευνα αποτυπώνει ότι πάνω από το μισό της κοινωνίας δεν βρίσκει αξιόπιστα τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, σημειώνεται.

Στην ερώτηση: «προκάλεσε πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την τουρκοκυπριακή κοινότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία;» ένα ποσοστό 67% απάντησε θετικά (στην προηγούμενη έρευνα ήταν 86 % το ποσοστό αυτό), ενώ στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ με την συγκεκριμένη ερώτηση συμφώνησε το 83%.

Διαβάστε επίσης: Φιντάν: Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειες για αναγνώριση της «τδβκ»

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα