Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου για ώρα της γης - Ώρα για αλλαγή πολιτικών

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, με αφορμή την ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ τονίζει την ανάγκη για συντονισμένη δράση από τα περιβαλλοντικά κινήματα και άλλους οργανωμένους φορείς για άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για ανακοπή του φαινομένων των κλιματικών αλλαγών.

Σήμερα Σάββατο 25/03/2023, στις 8:30μμ, εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλη την υφήλιο θα σβήσουν τα φώτα, στα πλαίσια

της παγκόσμιας κινητοποίησης διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές που επιτρέπουν οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τον πλανήτη με ορατούς τους κινδύνους από την υπερθέρμανση του και τις αρνητικές κλιματικές αλλαγές.

Ως Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου θεωρούμε ότι οι κλιματικές αλλαγές, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η ρύπανση των ωκεανών και των ποταμών, η ανεξέλεγκτη εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, η καταστροφή των δασών, ιδιαίτερα του Αμαζονίου και των οικοσυστημάτων, η συρρίκνωση της καλλιεργούμενης γης, η επιβολή των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας είναι απόρροια της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας του πολυεθνικού κεφαλαίου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η συνεχής αύξηση των υπερκερδών του.

Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα, που διέπει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ιδιαίτερα με την ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής διακυβέρνησης της Δεξιάς.

Η απερήμωση, η επέκταση ανεξέλεγκτων λατομεύσεων, η προώθηση και εγκληματική ανεκτικότητα στην οικοδομική ανάπτυξη ακόμα και εντός περιοχών Νατούρα, η καταστροφή και μόλυνση φυσικών βιότοπων και οικοσυστημάτων, η επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών με ρυπογόνες βιομηχανίες, η χωρίς έλεγχο διάσπαρτη εγκατάσταση κεραιών σε κατοικημένες περιοχές, οι συνεχείς παρεμβάσεις στις ακτές και τις παραλίες, η άναρχη και ανεξέλεγκτη οικοδόμηση πύργων μέσα στις πόλεις χωρίς την όποια περιβαλλοντική μελέτη, η καταστροφή πνευμόνων οξυγόνου στο περιαστικό περιβάλλον για επίλυση δήθεν του κυκλοφοριακού προβλήματος αποδεικνύουν καθημερινά την αυταρχικότητα και την αναλγησία των κυβερνόντων, που μόνιμο στόχο έχουν την προώθηση και εξυπηρέτηση ημέτερων ιδιωτικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις του κόσμου να αφήσουν τις επικοινωνιακού χαρακτήρα «επετειακές» εκδηλώσεις και να δεσμευτούν για δράσεις που θα

μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος του πλανήτη.

Με αφορμή και τις δράσεις στα πλαίσια της «Ώρας της Γης» οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες επιπτώσεις που θα υποστεί το περιβάλλον, η κοινωνία και η οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα από την κλιματική αλλαγή.

Συμμετέχουμε στις δράσεις για την ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ και σβήσουμε συμβολικά τα φώτα. Καλούμε όλους, πολίτες και οργανισμούς να πράξουν το ίδιο.

Ωστόσο, σημειώνουμε με έμφαση ότι οι πολίτες και τα νοικοκυριά είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η συμβολή όλων μας είναι ασήμαντη. Αντίθετα, ο καθένας μπορεί να συνδράμει αλλάζοντας συνήθειες, εξοικονομώντας όσο περισσότερη ενέργεια μπορεί, σπαταλώντας όσο λιγότερο μπορεί τον φυσικό πλούτο της γης.

Για μας είναι ξεκάθαρο, την κύρια η ευθύνη για την καταστροφή φέρουν οι καπιταλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι στο βωμό του εύκολου κέρδους, του πλουτισμού, χρησιμοποιούν μορφές ενέργειας που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, καταστρέφουν στο μεγαλύτερο βαθμό τα οικοσυστήματα, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα, την ποικιλομορφία όλων των μορφών ζωής του πλανήτη μας.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου καλεί τη νέα κυβέρνηση να ενεργήσει για να τερματισθούν οι καταστροφικές για το περιβάλλον, να τερματιστούν οι πολιτικές και οι πρακτικές που θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης. Απαιτούμε συνέπεια στη διακηρυγμένη αρχή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την παραχώρηση αδειών για έργα μεγάλης κλίμακας που συνιστούν κίνδυνο για το περιβάλλον.

Θεωρούμε ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι ίσως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Οι επιστήμονες παγκοσμίως συμφωνούν ότι η αιτία για τις κλιματικές αλλαγές είναι η υπερεκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο μέσα από το ληστρικό καπιταλιστικό σύστημα και το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές. Για να τις σταματήσουμε πρέπει να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής, ο τρόπος που καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια. Πρέπει να πετύχουμε μια ριζικά διαφοροποιημένη ενεργειακή πολιτική.

Απαιτούμε από το κράτος να προχωρήσει στην εισαγωγή πολιτικών και ενεργειών, όχι γιατί μας το επιβάλλουν με οδηγίες και κανονισμούς από έξω, οι Βρυξέλλες ή Διεθνείς Σύνοδοι για το Κλίμα, αλλά γιατί θεωρούμε ότι διαθέτουμε οι ίδιοι την ευαισθησία και έχουμε την περιβαλλοντική συνείδηση και πάνω απ’ όλα την αγάπη για τον Άνθρωπο για να ακολουθήσουμε ένα άλλο μοντέλο, αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Να στραφούμε σε μικρές αναπτύξεις, φιλικές στο περιβάλλον και τους ανθρώπους που δίνουν τη δυνατότητα εργασίας, κυρίως νέων ανθρώπων.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου και με την ευκαιρία της ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ, υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών για τα θέματα καταστροφής του περιβάλλοντος και της ποιοτικής υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων στη χώρα μας. Ταυτόχρονα ανανεώνει τη δέσμευση της για συνέχιση του αγώνα για μια περιβαλλοντική πολιτική διεκδίκησης σε συνεργασία με όλα τα άλλα περιβαλλοντικά και οικολογικά κινήματα και ομάδες, καθώς και με περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες πολιτικές οργανώσεις. Βασικός κοινός στόχος όλων μας πρέπει να είναι η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης κρατικής πολιτικής που να έχει στο επίκεντρο της προσοχής της τον απλό άνθρωπο και το περιβάλλον

Διαβάστε επίσης: Εκστρατεία και δράσεις Γραφείου Επ. Περιβάλλοντος για την Ώρα της Γης (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, #45 Ώρα,perivallontiki kinisi kyprou, #45 ora