«Πλέον θα συζητάμε μόνο για καλή γειτονία με Ε/κ στη βάση δύο κρατών»

Με τίτλο «Πλέον θα συζητάμε μόνο για καλή γειτονία με τους Ελληνοκύπριους» δημοσιεύεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο λεγόμενος ‘ΥΠΕΞ’ του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουρούλογλου στη Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί της οικονομικής εφημερίδας «Εκονομίμ»

Αποκλείοντας πλήρως την πιθανότητα δημιουργίας κοινού κράτους με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Ταχσίν Ερτουρούλογλου δήλωσε:

«Πλέον με τους Ελληνοκύπριους μπορούμε να συζητάμε για σχέσεις καλής γειτονίας μόνο στη βάση δύο κυρίαρχων κρατών».

Ο Ερτουρούλογλου δήλωσε πως από εδώ και στο εξής οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να διεξάγονται μόνο μεταξύ

δύο διαφορετικών κυρίαρχων κρατών, ειδάλλως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα κάθονται στο τραπέζι.

Το γεγονός ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα μετακινήθηκαν από τις εντάσεις προς τη συνεργασία αύξησε τη διεθνή κινητοποίηση για την έναρξη μιας νέας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, υποστηρίζει ο λεγόμενος ‘υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρέθηκε στην Άγκυρα, την ίδια ημέρα με τη νέο-διορισμένη «προσωπική απεσταλμένη» του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar.

Ο Ερτουρούλογλου απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας EKONOMİΜ στο πλαίσιο του συνεδρίου που έγινε στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας στην Άγκυρα, τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε διαφορετικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους στην Κύπρο» και ανέφερε ότι «από εδώ και στο εξής οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να διεξάγονται μόνο μεταξύ δύο διαφορετικών κυρίαρχων κρατών», και πως «σε διαφορετική περίπτωση οι Τουρκοκύπριοι δεν θα κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Ερτουρούλογλου ερωτηθείς αν η πιθανή λύση στην Κύπρο θα είναι δύο ανεξάρτητα κράτη ή μια χαλαρή συνομοσπονδία δύο κρατών, απάντησε: «Άλλο πράγμα η αναγνώριση του τουρκοκυπριακού λαού ως κυρίαρχου λαού και άλλο πράγμα η αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’».

Δηλώνοντας επίσης ότι «δεν θα κάνει κανένα βήμα που θα έβλαπτε τα συμφέροντα της μητέρας πατρίδας Τουρκίας», ο Ερτουρούλογλου έκανε έκκληση προς την Άγκυρα «να αποφασίσει για το τι θα γίνει. Όλο το παιχνίδι που παίζεται στη διεθνή σκηνή αποσκοπεί στο να αποκόψουν τους Τουρκοκύπριους από τη μητέρα πατρίδα τους και να τους αφήσουν υπό την ελληνοκυπριακή κυριαρχία».

Σημαντικότερα σημεία των μηνυμάτων του Ερτουρούλογλου

«Την μεγαλύτερη απογοήτευση, τη βιώνουμε στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας».

Στα χαρτιά, λαμβάνονται αποφάσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια επιτυχία για την ‘ΤΔΒΚ’, ωστόσο η εφαρμογή τους είναι μηδενική.

Επικρατεί μια παρόμοια κατάσταση και στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Εκεί, η ‘ΤΔΒΚ’ έγινε αποδεκτή ως μέλος-παρατηρητής με τη δική της συνταγματική ονομασία, αλλά καμία από τις χώρες που έβαλε την υπογραφή της κάτω από το εν λόγω ψήφισμα δεν προχώρησε στον δρόμο της αναγνώρισης της ‘ΤΔΒΚ’.

Μάλιστα στην σύνοδο κορυφής του Καζακστάν η ‘ΤΔΒΚ’ δεν προσκλήθηκε καν».

Κριτική στην εγγυήτρια δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου

«Το μοναδικό σημαντικό ζήτημα για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το να διατηρήσει την κυριαρχία του στις βάσεις του στο νησί. Όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θεωρεί τις δικές του βάσεις ως δική του κυριαρχία, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων».

«Οι Ελληνοκύπριοι χρηματοδοτούν την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ»

«O Ραούφ Ντενκτάς, ο ιδρυτής πρόεδρος της ‘ΤΔΒΚ’, είχε αντιταχθεί στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο «επειδή αναφερόταν στους Ελληνοκύπριους ως κυβέρνηση της Κύπρου.

Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτερες ζημιές που υπέστησαν οι Τουρκοκύπριοι στο νησί κατά την περίοδο των συγκρούσεων ήταν στις περιοχές όπου είχαν εγκατασταθεί οι Δυνάμεις του ΟΗΕ.

Οι στρατιώτες του ΟΗΕ δεν κουνούσαν ούτε το δαχτυλάκι τους, όταν σκοτώνονταν Τουρκοκύπριοι. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 40% της χρηματοδότησης της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ πληρώθηκε από Ελληνοκύπριους».

Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία σε στελέχη της αντιπολίτευσης της ‘ΤΔΒΚ’

«Μακάρι στα κόμματα της ‘ΤΔΒΚ’ να υπήρχε μια αμερόληπτη στάση για την εθνική υπόθεση της Κύπρου.

Αν οι ρητορικές των ατόμων ξεπεράσουν τα αποδεκτά όρια της αντιπολίτευσης, η μητέρα πατρίδα Τουρκία έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει μια τέτοια πρακτική. Επιπλέον, κανένα κράτος δεν έχει την υποχρέωση να προβεί σε εξηγήσεις για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Η εξήγηση καθίσταται υποχρεωτική μόνο σε περίπτωση που ένα άτομο έχει εισέλθει στη χώρα και απελαθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα