Προειδοποίηση Microsoft: Ενημερώστε άμεσα το PC σας για λόγους ασφαλείας

Η Microsoft καλεί τους χρήστες των Windows να κάνουν αμέσως ενημέρωση αφού οι ερευνητές ασφαλείας βρήκαν σοβαρή βλάβη στο σύστημα.

Το ελάττωμα ασφαλείας, γνωστό ως PrintNightmare, επηρεάζει την υπηρεσία Windows Print Spooler.

Οι ερευνητές έκαναν tweet

στα τέλη Μαΐου ότι βρήκαν βλάβες στο Print Spooler, το οποίο επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να έχουν πρόσβαση σε έναν εκτυπωτή. Δημοσίευσαν μια απόδειξη διαδικτυακά κατά λάθος και στη συνέχεια την διέγραψαν.

We deleted the POC of PrintNightmare. To mitigate this vulnerability, please update Windows to the latest version, or disable the Spooler service. For more RCE and LPE in Spooler, stay tuned and wait our Blackhat talk. https://t.co/heHeiTCsbQ

— zhiniang peng (@edwardzpeng) June 29, 2021

Η Microsoft (MSFT) προειδοποίησε ότι οι χάκερ που εκμεταλλεύονται την βλάβη μπορούν να εγκαταστήσουν προγράμματα, να προβάλλουν και να διαγράψουν δεδομένα ή ακόμη και να δημιουργήσουν νέους λογαριασμούς χρηστών με πλήρη δικαιώματα χρήστη. Αυτό δίνει στους χάκερ αρκετό έλεγχο του υπολογιστή έτσι ώστε να κάνουν κάποια σοβαρή ζημιά.

Τα Windows 10 δεν είναι η μόνη επηρεασμένη έκδοση - τα Windows 7, τα οποία η Microsoft έχει τερματίσει την υποστήριξη μέχρι πέρυσι, υπόκεινται επίσης στην βλάβη.

Παρά την ανακοίνωση ότι δεν θα εκδίδει πλέον ενημερώσεις για τα Windows 7, η Microsoft εξέδωσε ενημερωμένη έκδοση κώδικα για το 12χρονο λειτουργικό της σύστημα, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του ελαττώματος PrintNightmare. Ενημερώσεις για Windows Server 2016, Windows 10, έκδοση 1607 και Windows Server 2012 «αναμένονται σύντομα», ανέφερε η εταιρεία.

«Σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε αυτές τις ενημερώσεις αμέσως», δήλωσε η εταιρεία.

Εάν υπάρχουν καλά νέα είναι ότι η τρέχουσα ενημέρωση ασφαλείας είναι αθροιστική, που σημαίνει ότι περιέχει και προηγούμενες διορθώσεις για προηγούμενα ζητήματα ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: Συστήνει ξανά προσοχή για τις τηλεφωνικές απάτες η Αστυνομία

Είναι η τελευταία σε μια σειρά ειδοποιήσεων ασφαλείας από τη Microsoft κατά το τελευταίο ενάμισι έτος. Η εταιρεία έχει εμπλακεί σε ζητήματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του 2020, όταν η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας προειδοποίησε τη Microsoft για ένα σημαντικό ελάττωμα στο λειτουργικό σύστημα των Windows που θα μπορούσε να αφήσει τους χάκερ να εμφανίζονται ως νόμιμες εταιρείες λογισμικού.

Φέτος, εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Exchange στοχοποιήθηκαν και επέτρεψαν στους χάκερ να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία email και ημερολογίου. Η Microsoft ήταν επίσης ο στόχος μιας καταστροφικής παραβίασης SolarWinds.

Συγκεκριμένα, η Microsoft δεν έχει κυκλοφορήσει μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα για τα Windows 11. Το νεότερο λειτουργικό της σύστημα, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, είναι προς το παρόν διαθέσιμο σε δοκιμαστές beta. Τα Windows 11 έρχονται έξι χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση της Microsoft από το λειτουργικό σύστημα με τα Windows 10, μια σημαντική ενημέρωση που εκτελείται τώρα σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, σύμφωνα με το CCS Insight.

Πηγή : CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα