Πρόβλημα στα κατεχόμενα για επιχειρήσεις και καταναλωτές η αύξηση στο κρεας

Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση της ένωσης ιδιοκτητών εστιατορίων, οι τ/κ εφημερίδες σήμερα προβάλλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων.

Τα τ/κ ΜΜΕ παρατηρούν ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 50% οδήγησε σε αλυσιδωτές αυξήσεις σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η εστίαση, και παράλληλα με την αύξηση του κόκκινου κρέατος που συνεχίζεται εδώ και καιρό, οι επιχειρηματίες εστίασης τονίζουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και είναι στα πρόθυρα

πτώχευσης.

Επιπλέον, οι αυξήσεις στο κόστος ζωής οδήγησαν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών λόγω των υψηλών τιμών που έπρεπε να χρεώσουν τα εστιατόρια για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Η ένωση ιδιοκτητών εστιατορίων (RESBİR) προειδοποιεί ότι οι επιχειρήσεις ενδέχεται να φτάσουν στο σημείο της χρεοκοπίας και απαιτεί να ληφθούν επείγοντα μέτρα, αλλιώς θεωρεί πως θ’ αντιδράσει το κοινό και μάλιστα με σκληρό τρόπο.

«Η τρέχουσα κατάσταση αναγκάζει τα εστιατόρια να αγοράζουν κρέας από το νότο και ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο. Η RESBİR έχει κάνει προσπάθειες συνάντησης με όλες τις αρχές. Θα μοιραστούμε τα αποτελέσματα των συνομιλιών και τη στάση που θα τηρήσουμε με τον λαό μας με διαφανή τρόπο. Καλούμε την διοίκηση να λάβει άμεσα μέτρα για να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα δυσεπίλυτα προβλήματα, διαφορετικά ανακοινώνουμε στο κοινό ότι η αντίδρασή μας θα είναι σκληρή».

Η Κίπρις γράφει ότι η ακραία αύξηση των τιμών του κόκκινου κρέατος έχει οδηγήσει τους πολίτες στην κατανάλωση λευκού κρέατος. Ωστόσο, το κοτόπουλο και το ψαρί έχουν επίσης αυξηθεί.

«Ενώ ο κατώτατος μισθός εξανεμίζεται πριν μπει στην τσέπη, οι τιμές ανέβηκαν την περασμένη εβδομάδα με την αύξηση των θαλασσινών. Τα πιο προσιτά ψάρια ήταν το μαύροψαρο και ο γαύρος, που πωλούνταν προς 150 TΛ (4,5 ευρώ) το κιλό, ενώ ο σολομός είναι στην κορυφή με την τιμή του στα 690 TL (21 ευρώ) το κιλό. Η τιμή της γαρίδας είναι 800 TΛ (25,5 ευρώ) το κιλό».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ένα κιλό κοτόπουλο αυξήθηκε επίσης στα 106,26 TΛ (3 ευρώ). Οι πολίτες που μίλησαν στην Κίπρις είπαν ότι δεν μπορούν να πλησιάσουν τις τιμές του κρέατος, ενώ επίσης παραπονιούνται ότι οι τιμές των ψαριών και του κοτόπουλου είναι ψηλά. Αν και η πιο προσιτή τιμή κρέατος είναι το κοτόπουλο, οι πολίτες δυσκολεύονται να το αγοράσουν επίσης.

Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός, που ανακοινώθηκε στις 24.000 ΤΛ (727 ευρώ) καθαρά, αναμένετο να αυξήσει την αγοραστική δύναμη, οι μισθοί εξανεμίζονται με διαδοχικές αυξήσεις πριν καν φτάσουν στην τσέπη. Οι πολίτες φοβούνται να καταναλώσουν προϊόντα κρέατος, τα οποία είναι βασικά είδη κατανάλωσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα