Σερβικό ΜΜΕ: Προς ολοκλήρωση η αγορά πέντε ελικοπτέρων Mi-35 από την Κύπρο

Η Σερβία ετοιμάζεται να καταλήξει σε τελική συμφωνία με την Κύπρο για την απόκτηση των ρωσικής κατασκευής πολεμικών ελικοπτέρων Mi-35, σύμφωνα με δημοσίευμα του σερβικού b92.

Σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες της «Novosti» που επικαλείται το Β92, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για πέντε αεροσκάφη που διαθέτει η Εθνική Φρουρά στην αεροπορία της. Το πρώτο αεροσκάφος θα μπορούσε να φτάσει ήδη φέτος. Μετά από αυτή την παράδοση, ο στόλος των ιπτάμενων «tank killers» του Σερβικού Στρατού θα αριθμεί

συνολικά εννέα ελικόπτερα.

Οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για αυτό το θέμα συνεχίζονται από το 2021, ενώ η αγορά και πώληση πολεμικών ελικοπτέρων ήταν επίσης μεταξύ των θεμάτων κατά την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη στο Βελιγράδι, στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Διαβάστε ακόμη: Τι θα γίνει με τα Mi – 35 της Ε.Φ: «Ανοίγουν φτερά» για Σερβία;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Λευκωσία έχει «διαφημίσει» ότι βρίσκονται προς πώληση 11 από αυτά τα αεροσκάφη και το Βελιγράδι ενδιαφέρεται να πάρει πέντε σε μια ευρύτερη συμφωνία που θα περιλαμβάνει αμφίδρομη ανταλλαγή στρατιωτικού εξοπλισμού. Η Κύπρος έχει ήδη αγοράσει 24 οβιδοβόλα «Nora» και οκτώ ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα «Milos» από τη Σερβία, ενώ ενδιαφέρονται και για το σερβικό πυραυλικό πυροβολικό, όπως το «Tamnava».

Η ηγεσία των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων αναμένει τις τελικές διαπραγματεύσεις.

«Με την απόκτηση κυπριακών αεροσκαφών Mi-35, θα αποκτήσαμε μια ισχυρή μοίρα ελικοπτέρων μάχης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως υποστήριξη των δυνάμεων στο έδαφος. Είναι ένα καλά θωρακισμένο και ισχυρά οπλισμένο αεροσκάφος, το οποίο σέβονται οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου», αναφέρει ο Σερβικός Στρατός.

Το ελικόπτερο Mi-35, ωστόσο, είναι μια από τις ενισχύσεις για τη Σερβική Πολεμική Αεροπορία που αναμένεται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ο Διοικητής του Στρατού και των Αμυντικών Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Duško Žarković λέει ότι η ατζέντα των προμηθειών που έχει προγραμματιστεί για το 2023 είναι καλά γεμάτη.

«Αναμένεται να συνεχίσουμε να εξοπλιζόμαστε με μεταφορικά αεροσκάφη, ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πυραυλικά συστήματα και εξοπλισμό ραντάρ», είπε ο Duško Žarković.

«Επίσης, στην τελική φάση βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών MiG 29 και των ραντάρ P-12 και P-18. Για την πλήρη ολοκλήρωση του συστήματος αεράμυνας έχουμε μπει στη διαδικασία εξοπλισμού του με ραντάρ εναέριας παρατήρησης και αναφοράς», ανέφερε ο Žarković.

Η φετινή χρονιά σίγουρα θα σηματοδοτηθεί από τη συνέχιση της συνεργασίας με την Airbus, με την οποία συμφωνήθηκε η αγορά του μεταγωγικού αεροσκάφους «kaza» και 10 ελικοπτέρων πολλαπλών χρήσεων H145M. Τα πρώτα αεροσκάφη για τον Στρατό της Σερβίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε εργοστάσιο στη Γερμανία. Θα παραδοθούν μέχρι την άνοιξη και στις αρχές του επόμενου έτους η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στη διάθεσή της μια πλήρη μοίρα αυτών των αεροσκαφών.

Το σημαντικότερο μακροπρόθεσμο «ανοιχτό» έργο της Σερβικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι οι διαπραγματεύσεις με τον γαλλικό όμιλο Dassault για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, και οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία για αυτή τη συμφωνία, αλλά όχι συμφωνία για την τιμή και την παράδοση. Η σύμβαση για την αγορά του αεροσκάφους θα μπορούσε να ολοκληρωθεί φέτος και ο στρατός μπορεί να αναμένει το πρώτο αεροσκάφος το 2028 ή το 2029.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε τη συνέχιση των μεγάλων επενδύσεων στην εγχώρια ειδική βιομηχανία. Ωστόσο, ζήτησε από τους εργαζόμενους του στρατιωτικοβιομηχανικού συγκροτήματος να αλλάξουν στάση απέναντι στο κράτος.

"Ψάχνουμε πώς να βοηθήσουμε τα εργοστάσια της ειδικής βιομηχανίας με κάθε τρόπο και να επενδύσουμε χρήματα, αλλά δεν θα κολακέψουμε τους εργαζόμενους. Θα πάω στο Kragujevac να μιλήσω με τους εργάτες των «Zastava Armaments», αλλά πρέπει επίσης να ξέρουν ότι δεν υπάρχει παιχνίδι με το κράτος», είπε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γαλλία ξεκίνησε την παράδοση του πυραυλικού συστήματος Missile Transportable Anti-aérien Léger «Mistral» στον Σερβικό Στρατό. Αυτό το εργαλείο μικρής εμβέλειας, που προορίζεται για ενέργειες κατά στόχων στον αέρα, θα έχει το ρόλο της προστασίας των μονάδων και των στρατευμάτων στο έδαφος, ειδικά έναντι των drones. Η Γαλλία αναμένεται επίσης να παραδώσει τα ραντάρ εδάφους GM-200 και GM-400 "Thales". Αυτές οι αγορές θα είναι τα μάτια και τα αυτιά του σερβικού στρατού, με μέγιστη εμβέλεια έως και 470 χιλιόμετρα. Τα ραντάρ ανιχνεύουν όχι μόνο εχθρικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, αλλά και drones, πυραύλους κρουζ, ακόμη και πυραύλους τακτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα