Στεφάνου: O ΠτΔ πρέπει να κάνει κίνηση στα ενεργειακά προς Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλοξενούμενος  στην Εκπομπή του Σίγμα Πρωτοσέλιδο ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ όπου έκανε μια αποτίμηση των επαφών Ολγκίν στην Κύπρο, την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ενώ μίλησε μεταξύ άλλων για την σύγκρουση θεσμών, την υπόθεση Θανάση, τις ευρωεκλογές και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Για την επίσκεψη Ολγκίν, είπε πως το ζήτημα τώρα είναι το τι θα καταγράψει η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στην έκθεσή

της και τι θα αποφασιστεί για την συνέχεια. «Εδώ είναι που πρέπει να ανησυχούμε. Το αδιέξοδο ευνοεί την Τουρκία και όλους όσους θέλουν ή προωθούν την διχοτόμηση.  Είναι για αυτό που εμείς επιμένουμε και θα συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι ο ΠτΔ πρέπει να κάνει κίνηση στο θέμα το ενεργειακό.  Την Κυριακή πάλι ο Ερντογάν πάλι έθεσε το θέμα των ενεργειακών. Η πρόταση που  καταθέσαμε τον Δεκέμβριο του 2020 αποτελεί μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να κινηθούμε, να βγούμε μπροστά  και να υποχρεώσουμε την διεθνή κοινότητα να στραφεί προς την Τουρκία»

Ερωτηθείς αν την πρότασή του ΑΚΕΛ την συζήτησε με τον ΠτΔ,  απάντησε πως η πρόταση δεν συζητήθηκε καθώς ούτε ο σημερινός αλλά ούτε και ο προηγούμενος Πρόεδρος την αποδέχονται.  Την θέσαμε και στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι ένα πεδίο πάνω στο οποίο μπορούμε να πατήσουμε και να βγούμε μπροστά με αυτή την σημαντική πρωτοβουλία».

Για την συνάντηση και τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν, είπε ότι το συμπέρασμα είναι πως η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεχίσει μέσα στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου να θέτει το Κυπριακό και αυτό είναι το σωστό.

Όσον αφορά την απόφαση της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου και την άρνηση της οικογένειας να εμπλακούν ξανά νομική υπηρεσία και αστυνομία, ο κ. Στεφάνου είπε «Και πώς να τους εμπιστευτεί.. Αρχικά πούμε ότι τα συγχαρητήρια είναι πολύ λίγα για να τα  αποδώσουμε για τον Γολγοθά που ανέβηκε η μητέρα έχοντας απέναντί της ένα κατεστημένο για να αποδείξει ότι ο υιός της δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε. Τα δυο ζητήματα είναι α) πρέπει να επιδιωχθεί μέσα από μια διαδικασία να εντοπιστούν οι δολοφόνοι και β) να δούμε πως η ανακριτική διαδικασία ξεκίνησε από αλλού και κατέληξε σε άλλο συμπέρασμα όταν υπήρχαν προφανείς ενδείξεις ότι  επρόκειτο για δολοφονία και όχι αυτοκτονία. Πρέπει να δούμε τι κρυβόταν από πίσω. Συγκάλυψη, ανικανότητα, σκοπιμότητα ή αυτό που φημολογείται ότι οι δολοφόνοι ήταν γνωστοί ή συγγενείς γνωστών. Όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες.»

Για την σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα-Γενικού Ελεγκτή , ο κ. Στεφάνου είπε πως θέση του ΑΚΕΛ είναι πως το γεγονός ότι το θέμα οδηγήθηκε στο δικαστήριο είναι κακή εξέλιξη αφού όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, όποια απόφασης και αν ληφθεί  στο Δικαστήριο τα πράγματα θα έχουν παρενέργειες.  Αυτό που γίνεται δεν είναι κάτι που προέκυψε από το πουθενά  και η προηγούμενη Κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την διάβρωση των θεσμών»

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως ο ΠτΔ θα πρέπει να έπρεπε να εξαντλήσει το κύρος που διαθέτει η θέση του για να εκτονωθεί αυτή η κρίση .

Ακολούθως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για τις σχέσεις του με τον ΠτΔ και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η αντιπολίτευση σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Για τις ευρωεκλογές είπε πως στόχος του ΑΚΕΛ είναι να έχει δυο υποψηφίους ενώ για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΕΛΑΜ να καταλαμβάνει θέση στην Ευρωβουλή είπε «Είναι αρνητική εξέλιξη ότι στην Κύπρο και στην Ευρώπη η ακροδεξιά έχει τάση ενίσχυσης. Αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυρίαρχη δεξιά στην Ευρώπη που ενισχύει τις ανισότητας και από εκεί ψαρεύει η ακροδεξιά. Επιπλέον αντί η δεξιά να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά, την βλέπει ως εφεδρεία»

Τέλος έκανε και αναφορά για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.   

Διαβάστε επίσης: Το μήνυμα Στεφάνου πριν τον τελικό - «Να είναι ένα πανηγύρι του ποδοσφαίρου»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στεφάνου, O ΠτΔ, Τουρκία ΒΙΝΤΕΟ,stefanou, O ptd, tourkia vinteo