Στήριξη Ουκρανίας μέσω αμυντικής βιομηχανίας υπόσχονται ηγέτες θεσμών της ΕΕ

Για ενίσχυση της στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία μέσα από «την αύξηση της παραγωγής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας » κάνουν λόγο σε κοινή δήλωση τους για την αυριανή δεύτερη επέτειο της έναρξης της γενικευμένης εισβολής της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τονίζοντας πως «σήμερα, οι σημαίες μας θα κυματίζουν δίπλα-δίπλα ως σύμβολο της αλληλεγγύης, της δέσμευσης και της αποφασιστικότητας μας».

Στη δήλωση γίνεται

αναφορά στις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας, ειδικά για πυρομαχικά και πυραύλους. «Αναλάβαμε πρωτοφανείς δράσεις σε επίπεδο ΕΕ για την αύξηση της παραγωγής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις δυνατότητες, γεγονός που θα μας επιτρέψει να εντείνουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη και συνεργασία με την Ουκρανία, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αμυντική μας ετοιμότητα και την ευρωπαϊκή κυριαρχία» τονίζουν οι τρεις ηγέτες της ΕΕ.

«Εργαζόμαστε επίσης για μελλοντικές δεσμεύσεις ασφαλείας που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί, να αντισταθεί στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης και να αποτρέψει επιθετικές ενέργειες στο μέλλον» προστίθεται, με την (κυριολεκτική) υποσημείωση πως « η στρατιωτική υποστήριξη και οι δεσμεύσεις ασφάλειας θα παρέχονται με πλήρη σεβασμό της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών».

Όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα, η κ. Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να βρεθεί στο Κίεβο το Σάββατο με αφορμή την επέτειο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μαζί της στο Κίεβο θα βρεθεί και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, του οποίου η χώρα ασκεί την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά πόσο οι Μισέλ και Μέτσολα θα βρίσκονται επίσης στο Κίεβο το Σάββατο.

Στην κοινή δήλωση, οι Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα κάνουν λόγο για μια «τραγική επέτειο» και για «δύο χρόνια βίας, κτηνωδίας, τρόμου και καταστροφής».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το αρχικό σοκ της επίθεσης, τη φρίκη των γεγονότων στην Μποροντιάνκα, την Μπούτσα, τη Μαριούπολη» προσθέτουν.

Αναφερόμενοι στον συνεχιζόμενο αγώνα των Ουκρανών, τονίζουν πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, επισημαίνοντας πως η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας πριν από 10 χρόνια σηματοδότησε την αρχή της επιθετικότητας τςη Ρωσίας.

«Η Ρωσία και η ηγεσία της φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο και τις παγκόσμιες συνέπειές του, καθώς και για τα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν» τονίζουν.

Οι τρεις ηγέτες της ΕΕ υπόσχονται τη συνέχιση της πολιτικής, στρατιωτικής, οικονομικής, διπλωματικής και ανθρωπιστικής στήριξης στις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας καθώς και στις προσπάθειες προστασίας του λαού και των υποδομών της, της αποκατάστασης της εδαφικής της ακεραιότητας, την επιστροφή των χιλιάδων παιδιών που έχουν απελαθεί, και τον τερματιμσό του πολέμου.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της χώρας, υπογραμμίζουν πως «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση» η οποία παρέχει τακτική και προβλέψιμη οικονομική στήριξη, με τη χρηματοδοτική βοήθεια 50 δις ευρώ για την περίοδο 2024 - 2027 να έχει στόχο να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της, να ανοικοδομήσει την οικονομία και την κοινωνία της, να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς και να εδραιώσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

«Η Ρωσία και οι ηγέτες της θα πληρώσουν όλο και μεγαλύτερο τίμημα για τις ενέργειές τους. Μαζί με τους εταίρους μας, έχουμε επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όσων συνέπραξαν στον πόλεμο και παραμένουμε έτοιμοι να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία για να περιορίσουμε τις πολεμικές ικανότητές της» τονίζουν.

«Έχουμε επίσης λάβει τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα για την κατεύθυνση έκτακτων εσόδων που προέρχονται από τα ρωσικά ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της Ουκρανίας» προσθέτουν.

Οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν τέλος τη στήριξή τους στην Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή ειρήνη με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, καθώς και όλες τις προσπάθειες για μια Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη με την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα