Σύνδ. Προστασίας Ψυχικής Υγείας:Υποστηρίζει μανιφέστο της Mental Health Europe

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας υποστηρίζει το μανιφέστο των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024 της Οργάνωσης Mental Health Europe, με το οποίο γίνεται έκκληση προς την Ευρώπη για ένα μακροπρόθεσμο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας επισυνάπτει το μανιφέστο ευρωπαϊκών εκλογών, που υιοθετεί, το οποίο αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μάρτυρες μιας αυξημένης αξίας που δίνεται στην ψυχική υγεία από τα άτομα, τις κοινότητες και τις κυβερνήσεις, ενώ σημειώνει

πως «είναι πλέον καιρός να αντιστοιχηθεί αυτή η αξία με δέσμευση, δέσμευση και επενδύσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, σε όλους τους τομείς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Μανιφέστο προορίζεται να καθοδηγήσει την επόμενη θητεία και τις ατζέντες των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα προγράμματα των πολιτικών ομάδων και των εργασιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προτεραιότητές τους, τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες για την περίοδο 2024-2029.

Σε σχέση με τις προτεραιότητες, το μανιφέστο αναφέρει πως «είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η ψυχική υγεία και να διασφαλιστεί ότι η πολιτική δέσμευση μεταφράζεται σε συγκεκριμένες δράσεις, από την ΕΕ και τα κράτη μέλη, με την  ψυχική υγεία να αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικαιώματος στην υγεία και να διαμορφώνεται από μια ποικιλία γεγονότων ζωής και μεταβατικών στιγμών κατά τη διάρκεια της ζωής, καθώς και από ευρύτερους κοινωνικούς, οικονομικούς  και περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως προστατευτικοί ή επικίνδυνοι παράγοντες.

Προστίθεται πως τα άτομα με βιωματική εμπειρία έχουν το δικαίωμα να ζουν μια πλήρη και ουσιαστική ζωή στις κοινότητές τους και αντί για την επανένταξη μετά την ανάρρωση, η ένταξη στην κοινωνία θα πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε φάση της πορείας ανάρρωσης.

Εξάλλου, το μανιφέστο αναφέρει πως «κατά την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση πολιτικών ή υπηρεσιών στον τομέα της ψυχικής υγείας, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων λόγω εμπειρίας, να συνεργαστούν επί ίσους όρους».

Στο μεταξύ, το μανιφέστο σημειώνει πως το στίγμα και οι διακρίσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινωνία όσον αφορά την ψυχική υγεία, με το στίγμα να μπορεί να εσωτερικευθεί από τα άτομα με ζωντανή εμπειρία και να τα εμποδίσει να αναζητήσουν υποστήριξη.

Σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες, αναφέρει πως χρειάζεται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης, για την ψυχική υγεία και διασφάλιση της λογοδοσίας, όπως καθορισμός στόχων, σκοπών, προϋπολογισμού, χρονοδιαγράμματος και δεικτών για την παρακολούθηση της προόδου των κρατών μελών, θέσπιση αντιπροέδρου με εντολή για την ψυχική υγεία και συγκέντρωση δεδομένων για την ψυχική υγεία σε έρευνες της ΕΕ.

Επίσης, χρειάζεται προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, υιοθέτηση μιας προσέγγισης "ψυχική υγεία σε όλες τις πολιτικές" και υποστήριξη της παροχής υψηλής ποιότητας, προσβάσιμων υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης της ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

Επιπλέον, χρειάζεται ουσιαστική συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με βιωματική εμπειρία, σε κάθε στάδιο των πολιτικών, των προγραμμάτων και των επικοινωνιακών δραστηριοτήτων που έχουν αντίκτυπο σε αυτά και αναδιαμόρφωση της συζήτησης γύρω από την ψυχική υγεία, με την κανονικοποίηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας ως μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και με την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία και τους καθοριστικούς παράγοντες της.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύνδ, Προστασίας Ψυχικής Υγείας Υποστηρίζει, Mental Health Europe,synd, prostasias psychikis ygeias ypostirizei, Mental Health Europe