Συνεργασία μεταξύ UCLan & Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού

Στις 7 Ιουλίου 2022 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus και του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Σκοπός του μνημονίου είναι η ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς της έρευνας, της πρόληψης και της πρακτικής άσκησης των φοιτητών

και φοιτητριών, συγκεκριμένα σε τομείς που άπτονται της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, και του εθελοντισμού, μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του μνημονίου, η διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, κα. Μαρία Επαμεινώνδα, έκανε αναφορά στην ιστορική σημασία και κοινωνική προσφορά του Συνδέσμου, ο οποίος έχει ιδρυθεί το 1971 και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους, μη κερδοσκοπικούς, εθελοντικούς οργανισμούς στην Κύπρο που δραστηριοποιείται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο έργο του Συνδέσμου τονίζοντας τις κύριες του προτεραιότητες, όπως την εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης αλλά και την προώθηση πολιτικών για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Μεταξύ άλλων, η κα. Επαμεινώνδα αναφέρθηκε στη λειτουργία της Γραμμής 1455 η οποία προσφέρει στο ευρύ κοινό πληροφορίες και στήριξη σε θέματα σεξουαλικής υγείας και ευεξίας, καθώς και στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης και θεραπείας σε άτομα με εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης στην παιδική ηλικία και στα άτομα του υποστηρικτικού τους πλαισίου. Οι υπηρεσίες στήριξης και θεραπείας συντονίζονται από την κα. Παντελίτσα Νικολάου (εγγεγραμμένη κλινική ψυχολόγο).

Με τη σειρά τους, η Δρ. Λίλια Ψαλτά, υπεύθυνη του κλάδου Δικανικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus και η Δρ. Βασιλική Χριστοδούλου, υπεύθυνη της πρακτικής άσκησης των φοιτητών στον κλάδο Δικανικής Ψυχολογίας, αναφέρθηκαν στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά χαρακτηριστικά του προγράμματος σπουδών και τόνισαν τη δυνατότητα συνεργασίας με τον Σύνδεσμο στους τομείς έρευνας και πρακτικής άσκησης των φοιτητών. Η Δρ. Χριστοδούλου έκανε ειδική μνεία στη δυνατότητα ανάπτυξης προγραμμάτων στον τομέα της πρόληψης, σε τομείς που αφορούν τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Η Δρ. Ψαλτά τόνισε τη σημασία απασχόλησης διεπιστημονικής ομάδας για τον προγραμματισμό παρεμβάσεων που θα απευθύνονται σε επαγγελματίες, οικογένειες και νέους, των οποίων η σεξουαλική συμπεριφορά προκαλεί ανησυχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα