Τατάρ: Σε μια νέα περίοδο εισήλθαν οι σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν

Πολύ επιτυχημένη και παραγωγική χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Μπακού ο Ερσίν Τατάρ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν έχουν εισέλθει σε μια νέα περίοδο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στις δηλώσεις που έκανε χθες βράδυ ο Τ/κ ηγέτης μετά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν όπου παρέμεινε 4 ημέρες, επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών από τους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, καλλιτέχνες και πραγματοποίησαν εκεί πολιτιστικές

εκδηλώσεις κι επαφές.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνάντησής του με τον Αζέρο Πρόεδρο και την στήριξη που εξέφρασε στον τουρκοκυπριακό «λαό», ο κ. Τατάρ είπε ότι ο κ. Αλίεφ του ανέφερε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη αδικία ευρισκόμενος κάτω από «απομόνωση» και «εμπάργκο» - όπως ισχυρίστηκε - και με τον καιρό αυτές οι δυσκολίες θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με ενότητα και ομοψυχία. Του είπε επίσης ότι είναι σημαντική η αποδοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) ως παρατηρητή και η εκπροσώπησή του σε διάφορους τομείς.

«Ως αποτέλεσμα οι σχέσεις μας με το Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν σε μια νέα περίοδο». Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έγιναν πολλές επαφές όμως ως αποτέλεσμα των οδηγιών που θα δοθούν μετά από αυτή την επίσκεψη είδαν ότι θα αναπτυχθούν οι σχέσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ανώτατη εκπαίδευση, οι επιχειρήσεις, ο πολιτισμός και η τέχνη.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα απευθυνόμενος προς εκπροσώπους συνδέσμων και οργανώσεων με τους οποίους συναντήθηκε στην «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στο Μπακού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ψευδοκράτος θα καταστεί πιο ορατό στις διεθνείς διοργανώσεις. «Είναι πλήρης η πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε τον στόχο της αναγνώρισης στη μετέπειτα διαδικασία με την αποδοχή μας και την εμφάνιση αυτής της πραγματικότητας».

Ενισχύθηκαν οι σχέσεις τους με το Αζερμπαϊτζάν σε σύγκριση με το παρελθόν, είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να αυξηθεί αυτή η συνεργασία και ότι ο Πρόεδρος Αλίγιεφ τού ανέφερε ότι θα τους στηρίζει πάντα και πως γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κόσμος αδικεί τον τουρκοκυπριακό «λαό».

Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη φιλία ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η μεταφορά πετρελαίου και αερίου στις παγκόσμιες αγορές μέσω Τουρκίας. Υποστήριξε επίσης ότι λόγω της γεωγραφική θέσης του το ψευδοκράτος αποτελεί την ασφάλεια όλων των εργασιών που θα γίνουν στο φυσικό αέριο, την ενέργεια και το εμπόριο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων ξενοδόχων, Ντιμάγ Τσαγίνερ δήλωσε ότι έτυχαν υποδοχής με «το καθεστώς κράτους» στο Αζερμπαϊτζάν και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο που ήταν η αφορμή για να νιώσουν αυτό το συναίσθημα

Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κατά την επιστροφή τους από το Μπακού στην παρουσία του «πρωθυπουργού», Ουνάλ Ουστέλ και εκπροσώπων άλλων οργανώσεων που μετέβησαν στο Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Τσαγίνερ είπε ότι «ήταν τιμή για εμάς να είμαστε σε αυτό το ταξίδι» και πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος πρέπει να στρέψει το πρόσωπό του προς τα κράτη που το αποδέχονται και όχι προς εκείνα που δεν το θέλουν και το αγνοούν. 

Υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος προχωρά στον δρόμο της αναγνώρισης και θα έχουν και συνέχεια αυτά τα βήματα.

Σε δηλώσεις επίσης στο παράνομο αεροδρόμιο, ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ είπε ότι πραγματοποίησαν και στο παρελθόν επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν, όμως πρώτη φορά ένιωσαν ότι θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι στο παρελθόν βίωσαν εμπόδια λόγω του θέματος της αναγνώρισης, όμως αυτή τη φορά αντιμετώπισαν μια διαφορετική κατάσταση.

«Αυτή είναι μια σημαντική πολιτική επιτυχία που υπηρετεί την ύπαρξη των Τούρκων της Κύπρου». Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει σημαντικές δυνατότητες από την άποψη του τομέα των οικοδομών.

Ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ χαρακτήρισε την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν ως «την πρώτη σοβαρή, επίσημη και παραγωγική» επίσκεψη που έγινε μέχρι σήμερα και επεσήμανε τη σημασία της επισφράγισης των πολιτικών επισκέψεων με το εμπόριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων, Ορχάν Τολούν, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη και πρόσθεσε ότι είχαν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν. Ανέφερε ότι αποφάσισαν τη σύσταση μιας κοινής οργάνωσης ως τουρκικά κράτη και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Ο αντιπρόεδρος του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, Μουσταφά Έρσοζλού είπε ότι συμμετείχαν στην επίσκεψη με 30 παραγωγούς και «πρώτη φορά μας έκαναν να νιώσουμε ότι είμαστε κράτος». Πούλησαν, είπε, προϊόντα κι ενημερώθηκαν πώς λειτουργεί το σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν.

Το μέλος του «διοικητικού συμβουλίου» της ένωσης «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, Ισμέτ Εσενιέλ δήλωσε ότι έτυχαν θερμής υποδοχής στο Αζερμπαϊτζάν και στα τέλη Νοεμβρίου θα κάνουν ένα βήμα για να ιδρύσουν την «ένωση πανεπιστημίων Αζερμπαϊτζάν – τδβκ» και θα εργαστούν για να έχει και συνέχεια αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα