Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Ερντογάν - Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, όπου μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Δευτέρας (13/5) θα έχει συνάντηση με τον Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας. Παράλληλα θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης στην Milliyet:

Η λύση Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια του αυριανού τετ α τετ αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας και να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στόχος είναι να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα.

Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν αλλά το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Προσθέτουν δε πως το ό,τι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα:

Εφαρμόζεται η διευκόλυνση της χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επί του πεδίου, η εμπέδωση θετικού κλίματος αντικατοπτρίζεται στην σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα.

Διαπιστώνεται καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο Μεταναστευτικό και συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις.

Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς όπως επεσήμανε χθες «ήταν μια παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργεια». Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια πάρκα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.

Πώς κινείται ο Ερντογάν

Ανάμεικτα …μηνύματα εκπέμπει ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς από τη μια πλευρά ανοίγει θέματα και από την άλλη πλευρά δείχνει πως δεν θελει να αναλάβει την ευθύνη για την διακοπή του διαλόγου. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επιμένει στα περί λύσης «πακέτου» για τα προβλήματα. Παράλληλα αναφέρει πως η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του.

Στο αυριανό ραντεβού θα υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα για το ποια τακτική θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πηγή: Έθνος 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης#45Ερντογάν #45,mitsotakis#45erntogan #45