Το ψευδοκράτος θέλει αναγνώριση από τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

Κάτω από τον τίτλο «Η ΤΔΒΚ αναγνωρίστηκε, αναγνωρίζεται», η Kıbrıs (08.08.23, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι την σημασία της συμμετοχής της «ΤΔΒΚ» με την δική της σημαία στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) που θα διεξαχθεί το 2024 στο Καζακστάν, υπογράμμισε ο πρόεδρος του λεγόμενου συνδέσμου φιλίας Αζερμπαϊτζάν, Ορχάν Χασσάνογλου, ο οποίος μιλώντας στην Kıbrıs TV ανέφερε ότι αυτή θα είναι η πρώτη διεθνής διοργάνωση εκτός Τουρκίας στην οποία το κατοχικό καθεστώς θα συμμετάσχει με την δική

του σημαία.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου το ΓΤΠ, χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την Κύπρο στην Σύνοδο Κορυφής του Καζακστάν, ο Χασσάνογλου υποστήριξε ότι άλλαξε η οπτική μετά την ένταξη της «ΤΔΒΚ» στον ΟΤΚ ως παρατηρητής.

Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους δεν αναγνωρίζεται η «ΤΔΒΚ» εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν αλλά όχι ο πρωταρχικός, ο Χασσάνογλου υποστήριξε:

«Αυτή την στιγμή το πιο μεγάλο εμπόδιο για εμάς είναι το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει διπλωματικές σχέσεις με τον κόσμο και είναι κομμάτι όλων των διεθνών οικογενειών που υπάρχουν, κυρίως της Πολιτικής Αεροπορίας, των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Όλοι αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί εντός των οποίων βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν δεν θέλουν να αποδεχτούν την ύπαρξη της ΤΔΒΚ και λαμβάνουν χώρα στον κατάλογο των οργανισμών που επιβάλλουν εμπάργκο στην ΤΔΒΚ. Εμείς ως Αζερμπαϊτζάν προσπαθούμε να ενσωματωθούμε σιγά σιγά με την ΤΔΒΚ με την οποία επιθυμούμε να κτίσουμε ήπιες σχέσεις. Το πιο γερό όπλο στον αγώνα μας σε αυτή την διαδικασία ενσωμάτωσης είναι η ομπρέλα του ΟΤΚ. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να αναφέρουμε την αναγνώριση στο εγγύς μέλλον, όμως θέλω να σημειώσω ότι θα υπάρξουν καλύτερα πράγματα εντός του 2024».

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΤΚ θα εξελιχθεί μια μέρα σε καθεστώς πλήρους μέλους, ο Χασσάνογλου είπε πως η διαδικασία ένταξης θα συμβάλει σημαντικά στους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού και στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν απευθείας πτήσεις και από το Καζακστάν και από την Κιργισία και από άλλα μέλη του ΟΤΚ.

Σύντομα απευθείας πτήσεις με Αζερμπαϊτζάν

Αναφερόμενος στο έργο «θερινό πολυπολιτισμικό σχολείο» που υλοποιείται φέτος στα κατεχόμενα από τις 15 Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ο Χασσάνογλου σημείωσε ότι θα έρθουν πέραν των 1,000 νέων ηλικίας 8-18 χρόνων και ότι μέχρι σήμερα ήρθαν περίπου 700 μαθητές, οι οποίοι κάνουν μαθήματα πολιτισμού, γλώσσας και τουρκικών.

Εκφράζοντας την άποψη ότι το νέο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου ανοίγει νέους δρόμους στην παγκόσμια αεροπλοΐα και ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και θα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες, ο  Χασσάνογλου ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα πραγματοποιηθούν απευθείας πτήσεις από το Αζερμπαϊτζάν προς τα κατεχόμενα.

«Σήμερα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, έστω και συμβολικά, πτήσεις ανάμεσα στην ΤΔΒΚ και το Αζερμπαϊτζάν. Αν φτάσουν σε ικανοποιητικό αριθμό επιβατών, ειδικά κατά την τουριστική σεζόν, θα είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν απευθείας πτήσεις από το Αζερμπαϊτζάν στην ΤΔΒΚ», υποστήριξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα