ΥΠΠΑΝ: Παρακαταθήκη του Λ. Ζαφειρίου η παιδευτική αξία του έργου του

Η σημαντική παιδευτική αξία του λογοτεχνικού έργου του Λεύκιου Ζαφειρίου, η συγγραφική του προσωπικότητα ως ενεργού διανοουμένου για πολλές δεκαετίες, η σταθερή του πίστη σε αξίες και ιδανικά, που καταξιώνουν και εξυψώνουν τον άνθρωπο, είναι η παρακαταθήκη που μας καταλείπει, ανέφερε στο επικήδειο λόγο του ο ΥΠΠΑΝ, Πρόδρομος Προδρόμου στην εξόδιο ακολουθία του Λεύκιου Ζαφειρίου σήμερα, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Δασούπολη.



Παρακαταθήκη πολύτιμη, πρόσθεσε, για την παιδεία και τα γράμματά μας, σε μια

εποχή που ταλανίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις αμφισβήτηση των ανθρωπιστικών αξιών, νέες εστίες πολέμων και αναζωπύρωσης της διεθνούς αστάθειας.

Για την ιστορία της λογοτεχνίας της Κύπρου, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ο Λεύκιος Ζαφειρίου είναι ένας από τους πλέον εμβληματικούς εκπροσώπους της ποίησης της Γενιάς της Εισβολής. Μιας γενιάς, όπως είπε, που εμφανίστηκε μέσα από τα ερείπια της κυπριακής τραγωδίας και καθορίστηκε σε σημαντικό βαθμό από το Τραύμα του 1974. «Δεν παραλείπουμε, βέβαια, το πεζογραφικό του έργο, για το οποίο τιμήθηκε με κρατικά βραβεία λογοτεχνίας, όπως και για δύο από τις ποιητικές του συλλογές. Τόσο η ποίηση όσο και η πεζογραφία του διαπνέονται από τις αξίες της αγωνιστικότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο. Με έμφαση ψέγονται από τον λογοτέχνη οι τάσεις του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας και του εφησυχασμού».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι ο Λεύκιος Ζαφειρίου συμμετείχε ενεργά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και ειδικότερα στα λογοτεχνικά δρώμενα της Κύπρου, για αρκετές δεκαετίες, αναφέροντας ότι υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, από την οποία μερικές βδομάδες πριν από την εκδημία του τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Γ. Φ. Πιερίδης». Διετέλεσε συνυπεύθυνος έκδοσης των λογοτεχνικών περιοδικών Ακτή, Σημείο και Ύλαντρον.

«Με τη δράση του αυτή, αλλά και με την αδιάλειπτη επαφή του με συγγραφείς και διανοουμένους της Ελλάδας, ο Ζαφειρίου αναδείχθηκε σε έναν παράγοντα των γραμμάτων μας, με κύρια γνωρίσματα τη σεμνότητα, τη διακριτικότητα και την ευγένεια. Ξεχωριστή σημασία έχει ότι λειτούργησε πάντοτε ως ένας δραστήριος σύνδεσμος ανάμεσα στην ευρύτερη ελλαδική και την κυπριακή ελληνική λογοτεχνία», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, η στενή συνεργασία του με σημαντικές σύγχρονες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, πρόσθεσε, αφήνει μόνιμο το αποτύπωμα του στον κόσμο της λογοτεχνίας. Πολύ καλές σχέσεις ανέπτυξε και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο οποίο δώρισε τη βιβλιοθήκη και το αρχείο του, σημείωσε υπογραμμίζοντας την στενή συνεργασία του με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου.

Ως φιλόλογος, είπε ο Υπουργός Παιδείας, ο Λεεύκιος Ζαφειρίου καταλείπει σημαντική προσφορά τόσο στην εκπαίδευσή μας όσο και σε επιμέρους τομείς της νεοελληνικής φιλολογίας. «Ως εκπαιδευτικός εργάστηκε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Ξεχωριστή είναι η περίοδος κατά την οποία υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Στην εκπαιδευτική του σταδιοδρομία ξεχωρίζουν η υπηρεσία του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, όπου και δίδασκε το μάθημα της Λογοτεχνίας, καθώς και η εργασία του στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, σε συνεργασία με άλλους φιλολόγους, για την επιμέλεια και έκδοση των Κειμένων κυπριακής λογοτεχνίας Λυκείου».

Στον Λεύκιο Ζαφειρίου, συνέχισε, οφείλουμε και το ευσύνοπτο αλλά καλογραμμένο βιβλίο Η νεότερη Κυπριακή λογοτεχνία: γραμματολογικό σχεδίασμα, που είχε κυκλοφορήσει αρχικά υπό μορφή σημειώσεων για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου.

Από την άλλη, ανέφερε, το ενδιαφέρον του επεκτεινόταν και στην ευρύτερη νεοελληνική φιλολογία και κυρίως στις καλβικές σπουδές. Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του,είπε, είχε επικεντρωθεί στη μελέτη του βίου και του έργου του Ανδρέα Κάλβου. «Σημαντικό επίτευγμα του Λεύκιου σε αυτό τον τομέα ήταν ο εντοπισμός της καλβικής ωδής «Ελπίς πατρίδος» στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, το 2003, την οποία επανέκδωσε με σημειώσεις». Σημείωσε το βιβλίο «Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου» για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2018 εξέδωσε το βιβλίο «Παραλειπόμενα και συμπληρώματα στη βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου» το οποίο τιμήθηκε με το  Κρατικό Βραβείο Μελέτης, όπως σημείωσε.

«Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του συγγραφικού έργου του Λ. Ζαφειρίου και η ευαισθησία του γύρω τα μείζονα παγκόσμια προβλήματα είναι σταθερά επανερχόμενες τάσεις σε όλη τη διαδρομή του στον χώρο των γραμμάτων μας».

Όλοι όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον Λεύκιο, είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου, είναι περήφανοι για τη στάση ζωής, για την προσφορά και για το έργο του. Περήφανα μπορεί να είναι και τα αδέλφια του, ο Τότης, ο ποιητής Μιχάλης Ζαφείρης και η ποιήτρια Φροσούλα Κολοσιάτου, καθώς και συνολικά ο κόσμος των γραμμάτων και της εκπαίδευσής μας, πρόσθεσε. Το ίδιο περήφανοι είμαστε και στο Υπουργείο μας, για το γεγονός ότι ο Λεύκιος, τον οποίο σήμερα αποχαιρετούμε, υπηρέτησε και τίμησε την παιδεία μας, και όχι μόνο στενά την εκπαίδευση, με αφοσίωση και έμπνευση, κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Πολιτείας και του ίδιου στα αδέλφια, στην οικογένεια και στους οικείους του Λεύκιου Ζαφειρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα