Αναβολή της δίκης για το Μαρί λόγω της μη σύλληψης Τσαλικίδη

11:42 18/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αναβολή πήρε σήμερα η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, όταν ο Δικαστής της υπόθεσης αποδέχθηκε αίτημα της κατηγορούσας Αρχής για αναβολή της δίκης για ένα μήνα, μέχρις ότου εντοπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης και εκτελεστεί το ευρωπαϊκό διάταγμα σύλληψής του.

Ως εκ τούτου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας θα συνέλθει εκ νέου στις 21 Ιουνίου

στις 09.00 το πρωί με σκοπό την παραπομπή των κατηγορουμένων ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 09.15 το πρωί και ο δικαστής της υπόθεσης Ηλίας Γεωργίου ανέγνωσε αρχικά τα ονόματα των κατηγορουμένων, οι οποίοι δήλωσαν παρόντες πλην του τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Λαμβάνοντας το λόγο η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, του Πέτρου Τσαλικίδη που εκδόθηκε στις 9 Μαΐου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου προς την Εισαγγελία Εφετών και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω της Εuropol και της Interpol.

Η κ. Ευθυβούλου σημείωσε ότι «ο κατηγορούμενος δεν έχει εντοπιστεί στη δοθείσα διεύθυνση, δεν κατέστη δυνατή η σύλληψη του και αναμένουμε ενημέρωση από την Εισαγγελία Εφετών μόλις συλληφθεί. Εχουμε ενημερωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εντοπισμού του γι’ αυτό και ζητούμε νέα ημερομηνία που να μην είναι μακρόχρονη ώστε να υπάρξει ανταπόκριση από τις ελληνικές Αρχές».

Πρόσθεσε πως «είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε νέα ημερομηνία μην τυχόν και κατακερματιστεί η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης. Το αίτημα μας δεν είναι ούτε παράλογο ούτε παράτυπο αλλά θα εξυπηρετήσει τη διαδικασία της δίκης».

Είπε ακόμα πως από τις 9 Μαΐου που εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Πέτρου Τσαλικίδη καταβλήθηκε «προσπάθεια διαβουλεύσεων μέσω των δικαστικών αρχών για εθελούσια κάθοδο στην Κύπρο του τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς για να δικαστεί».

Ο Κόκος Γεωργίου, δικηγόρος των Μάρκου Κυπριανού και Σάββα Αργυρού, ανέφερε ότι «αναγνωρίζεται η προσπάθεια για εντοπισμό και σύλληψη του τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να μην εκδοθεί στην Κύπρο ο κ. Τσαλικίδης λόγω ειδικής συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σημείωσε πως με τον τρόπο που εργάζονται τα Δικαστήρια, ακόμα και εάν συλληφθεί σήμερα ο κ. Τσαλικίδης δεν προβλέπεται να έρθει στην Κύπρο πριν περάσουν τρεις μήνες. «Είναι η τελευταία φορά που θα συγκατατεθούμε σ’ αυτό το αίτημα, αλλά θα πρέπει να αρχίσουμε το συντομότερο δυνατό την εκδίκαση της υπόθεσης αφού το θέλουν οι κατηγορούμενοι, οι συγγενείς και η κοινή γνώμη».

Ο δικηγόρος των Αντρέα Νικολάου και Πάμπου Χαραλάμπους, Ευστάθιος Ευσταθίου ανέφερε πως δεν έχει ένσταση στην αναβολή της δίκης, προσθέτοντας ωστόσο πως ο ένας μήνας αναβολής θα «αποβεί εις μάτην» αφού, όπως εξήγησε, «η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλ

Keywords
Τυχαία Θέματα