Διεξαγωγή μελέτης για το θέμα της ποιότητας του σκυροδέματος, αποφάσισαν Υπ. Εμπορίου και ΕΤΕΚ

16:52 20/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη διεξαγωγή μελέτης γύρω από το θέμα της ποιότητας του σκυροδέματος, μέσα από διεθνείς προσφορές με ανοικτή διαδικασία για να μπορεί να καταδείξει στη βάση και της υφιστάμενης κατάστασης της Κύπρου, αλλά και στη βάση της διεθνείς εμπειρίας ποια είναι τα πραγματικά επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, συμφώνησαν Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου

(ΕΤΕΚ).

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο και εκπροσώπους του ΕΤΕΚ, με τους οποίους συζήτησαν θέματα γύρω από την ποιότητα του σκυροδέματος.

Ανέφερε ότι αποφάσισαν «όπως δοθεί μια μελέτη, έρευνα γύρω από την ποιότητα του σκυροδέματος. Πρώτα – πρώτα να γίνει έρευνα καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης της Κύπρου και μια έρευνα περισσότερο για την βιβλιογραφία γύρω από αυτά τα θέματα».

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση γύρω από το πρότυπο του σκυροδέματος και αποφάσισαν να προχωρήσουν οι υπηρεσίες για αυτή την μελέτη, η οποία θα πάρει ένα χρόνο περίπου, προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι αυτή η έρευνα θα καταδείξει «όλα τα ζητήματα, για να μπορέσουμε επιτέλους ότι αποφασίζουμε και πως λειτουργούμε στην Κύπρο να στηρίζεται πάνω σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα».

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι είχαν μια πάρα πολύ χρήσιμη, παραγωγική και ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Υπουργό και τον ευχαρίστησε για την αποφασιστική του παρέμβαση για να λυθεί ένα μικρό θέμα που υπήρχε όσον αφορά την έρευνα που πρέπει να γίνει για το θέμα της αλλαγής του προτύπου στο σκυρόδεμα.

Ερωτηθείς για την περσινή απόφαση για το θέμα του προτύπου σκυροδέματος, ο κ. Αχνιώτης είπε ότι όταν μιλούμε ρύθμιση σε επίπεδο κανονισμών και προτύπων, σίγουρα πρέπει να σταθμίζονται τα επιστημονικά κριτήρια, προτού παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις.

«Κατά την άποψη μας υπήρξε μια βεβιασμένη τότε απόφαση που δεν στηριζόταν σε αυτά τα κριτήρια. Ηταν περισσότερο λόγω κάποιων πιέσεων που ασκήθηκαν από τους βιομηχάνους παραγωγής σκυροδέματος. Νομίζω όμως ότι με τη σημερινή συνομιλία που είχαμε τα πράγματα θα μπουν για να ξεκαθαρίσει το νωρίτερο αυτό το τεχνικό θέμα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θα συμμετέχει ο ΕΤΕΚ σε αυτή την έρευνα, ο κ. Αχνιώτης είπε ότι η συμμετοχή του ΕΤΕΚ είναι δεδομένη σε όλα τα στάδια, αλλά η έρευνα θα γίνει από κάποιο προσφοροδότη, ο οποίος θα αξιολογηθεί, θα πληροί κάποια κριτήρια.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα του σκυροδέματος, ο κ. Αχνιώτης είπε ότι «έχουν γίνει πάρα πολλά άλματα βελτίωσης αν συγκρίνουμε προ εικοσαετίας ή τριακονταετίας, αλλά η ζωή θα πρέπει να μας παίρνει μπροστά και θεωρούμε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και θεωρούμε ότι η ρύθμιση που έγινε πέρσι ήταν ένα πισωγύρισμα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ευρωπαϊκό πρότυπο που προβλέπει πόσα άλατα πρέπει να έχει μέσα το σκυρόδεμα, ο κ. Αχνιώτης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πρότυπο τ

Keywords
Τυχαία Θέματα