‘Μέσα Δεκεμβρίου τα αποτελέσματα των ερευνών’

13:05 14/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Στο πρώτο 15ημερο του Δεκεμβρίου αναμένονται οι πρώτες ενδείξεις από την ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σύντομα στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

Σε ομιλία της στο συνέδριο του Economist, η κ. Αντωνιάδου έστειλε μήνυμα ότι και οι Τ/κ μπορούν να επωφεληθούν από τον φυσικό πλούτο της νήσου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου.

”Στις

18 Σεπτεμβρίου η Κύπρος ξεκίνησε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 στην ΑΟΖ της, για υδρογονάνθρακες. Η Noble Energy, η οποία διεξάγει την ερευνητική γεώτρηση, αναμένει να έχει τις πρώτες ενδείξεις για την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέχρι τις αρχές ή τα μέσα Δεκεμβρίου”, είπε στην ομιλία της η κ. Αντωνιάδου, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση θετικών πρώτων ενδείξεων θα ακολουθήσει μια διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να εξακριβωθεί η σύνθεση και το μέγεθος του κοιτάσματος.

Οπως είπε η Υπουργός Εμπορίου, στο μεσοδιάστημα, η Κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης των επόμενων βημάτων που χρειάζεται να ληφθούν σε σχέση με τον τρόπο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, εφόσον αυτά ανευρεθούν. Επεσήμανε ακόμη ότι σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων, συστάθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί θεμάτων μακροχρόνιας στρατηγικής και σχεδιασμού στον τομέα.

Παράλληλα, η Υπουργός Εμπορίου είπε πως η Κυβέρνηση ”προχωρά σύντομα” στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για ανεύρεση και παραγωγή/εκμετάλλευση για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

”Στο βαθμό που εξακριβωθούν τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, τότε διανοίγονται νέες και μεγάλες προοπτικές τόσο για τις υφιστάμενες και μελλοντικές γενεές της Κύπρου”, πρόσθεσε η κ. Αντωνιάδου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη κ. Αντωνιάδου, ”η Κύπρος θα είναι σε θέση να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια τη Ευρώπης, μέσω παροχής πρόσθετων πηγών ενέργειες και μέσω της πιθανής συμμετοχής της σε μια νέα πιθανή ενεργειακή υποδομή που θα συνδέει την Ευρώπη με τις πηγές ενέργειας”.

Τονίζοντας ότι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ερευνητική γεώτρηση διεξάγονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, η κ. Αντωνιάδου αναφέρθηκε στο θέμα των ωφελημάτων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, επαναλαμβάνοντας αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ”όπου τονίστηκε ότι οι Τ/κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως τέτοιοι θα μπορούν να απολαμβάνουν, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας, τα ωφελήματα από τον όποιο φυσικό πλούτο έχει η Κύπρος”.

”Είναι σαφές”, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σύμφωνα με την κ. Αντωνιάδου, ”ότι η εκμετάλλευση των οποίων πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί δυνητικά να ενθαρρύνει την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα σύντομα, έτσι ώστε όλος ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ, να επωφελούντα

Keywords
Τυχαία Θέματα