Πιθανή κατ’ ιδίαν συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν για το θέμα της Συρίας στους G20

10:22 2/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην Σύνοδο Κορυφής των G20 είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας αυτή την εβδομάδα, υπό την σκιά της κρίσης στη Συρία και της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Εν μέσω εκ διαμέτρου διαφορετικών προσεγγίσεων και εν αναμονή εξελίξεων στο ζήτημα της Συρίας, η Σύνοδος Κορυφής θα συγκεντρώσει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται ότι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα θέσουν επί τάπητος το θέμα ενώ δεν αποκλείεται κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται

την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη υπό την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αν και το θέμα της Συρίας δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, θεωρείται βέβαιο ότι θα μονοπωλήσει τη Σύνοδο, στην οποία θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Κίνας και της Τουρκίας.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει το θέμα της Συρίας προκειμένου να ζητήσει στήριξη για μια στρατιωτική επέμβαση.

“Ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής για να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της Συρίας. Οποια και να είναι η ατζέντα της Συνόδου, η Συρία θα αποτελέσει το κομβικό της σημείο”, δήλωσε Ρώσος αναλυτής.

Σε ό,τι αφορά τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν, εκτιμάται ότι θα καταδικάσει απερίφραστα τις κινήσεις της Δύσης και θα αμφισβητήσει τις πληροφορίες για χρήση χημικών από τον στρατό της Συρίας.

Μέχρι στιγμής, στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται θέματα όπως η μείωση του χρέους μέχρι το 2016, η φοροδιαφυγή, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης συμφωνίας για την αποτελεσματικότερη κοινή χρήση δεδομένων που αφορούν πολυεθνικές εταιρείες, η οικονομική ανάπτυξη μέσω ποιοτικών θέσεων εργασίας και επενδύσεων και η ανάπτυξη μέσω της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας.

Η ομάδα των G20 αποτελείται από τις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αλλά και από τις χώρες με τις αναδυόμενες οικονομίες στον κόσμο. Εχει συνολικά 20 μέλη. Αποτελείται από 19 χώρες μέλη και την ΕΕ. Τα κράτη μέλη είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ολα τα μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ομάδα των G20 θεωρείται ως το κορυφαίο forum για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία.

Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Keywords
Τυχαία Θέματα