Πλησιάζει η στιγμή της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

16:52 13/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η στιγμή της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο πλησιάζει με τις εργασίες στις Βρυξέλλες να είναι σε εντατικούς ρυθμούς και την Κύπρο να ετοιμάζεται να αναδείξει τη θέση της στην Ευρώπη ως ένα ισότιμο, αξιόπιστο και υπεύθυνο μέλος.

Οπως αναφέρουν στο ΚΥΠΕ

πηγές της προεδρίας, η προεδρία της Κύπρου θα ενισχύσει το κύρος της στο διεθνές σκηνικό και ιδιαίτερα την ΕΕ, προσδίδοντας αξία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Επίσης, η προεδρία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να κατανοήσει ένα κράτος μέλος τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ. Με άλλα λόγια, θα επιτευχθεί η «επίσημη ενηλικίωση» της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Ενα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ, το Βέλγιο, ανέλαβε δώδεκα φορές την προεδρία της ΕΕ, η Ελλάδα τέσσερις φορές. Εχει παρατηρηθεί ότι οι μικρές χώρες της Ενωσης, όπως το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, λόγω ακριβώς της ουδετερότητάς τους έκαναν τις καλύτερες Προεδρίες.

Ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες της κυπριακής προεδρίας περιλαμβάνεται το μικρό μέγεθος της χώρας, η μικρού μεγέθους δημόσια υπηρεσία, καθώς και το ότι η Κύπρος γεωγραφικά βρίσκεται μακριά από το ευρωπαϊκό κέντρο λήψεων αποφάσεων. Παράλληλα, η Κύπρος είναι η μοναδική από το τρίο προεδρίας (Πολωνία – Δανία – Κύπρος) που ανήκει στη ζώνη του ευρώ.

Προκειμένου η προεδρία να είναι αποτελεσματικότερη και δεδομένης της απόστασης της Κύπρου από τις Βρυξέλλες και της πρακτικής που εφάρμοσαν οι περισσότερες επιτυχημένες Προεδρίες, αποφασίστηκε όπως η Προεδρία έχει ως βάση της τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, σε στενότατη συνεργασία με τα Υπουργεία στη Λευκωσία.

Η κυπριακή προεδρία οφείλει να ανταπεξέλθει στα αυξημένα καθήκοντα που θα έχει το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς η Κύπρος αποτελεί την τελευταία χώρα του τρέχοντος τρίο προεδρίας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 με την Πολωνία και συνεχίστηκε με τη Δανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος «προεδρία» δεν έχει την συνήθη έννοια κάποιου που προεδρεύει και λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις, ούτε είναι ευκαιρία για το κράτος μέλος να κυριαρχήσει επί των υπολοίπων.

Προεδρία στην προκειμένη περίπτωση είναι η παροχή υπηρεσιών προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Η Προεδρία του Συμβουλίου αποτελεί μια ευθύνη προς την λειτουργία του θεσμικού αυτού οργάνου της ΕΕ.

Η προεδρία οργανώνει τη λειτουργία του Συμβουλίου της ΕΕ (ομάδες εργασίας, Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων ή αλλιώς ΚΟΡΕΠΕΡ, Συμβούλια Υπουργών), πρέπει να είναι αντικειμενική, να επιτυγχάνει συγκλίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη, να διαπραγματεύεται με το Ευρωκοινοβούλιο (διαδικασία συναπόφασης) να εκπροσωπεί το Συμβούλιο στην ολομέλεια και τις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.

Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την προεδρεύουσα χώρα να προωθήσει τη δική της ατζέντα. Σημειώνεται εδώ ότι 95% των θεμάτων θα αφορούν την κληρονομηθείσα ατζέντα και μόνο ένα 5% θα αφορά θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την κυπριακή προεδρία. Η κυπριακή προεδρία θα κληθεί να φέρει εις πέρας την

Keywords
Τυχαία Θέματα