Πούτιν–Ομπάμα συνομίλησαν για Συρία, ενώ ΥΠΕΞ ζητούν την έκθεση ΟΗΕ

19:22 6/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των G20 στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν για τη συριακή κρίση, άκουσαν ο ένας τον άλλον, όμως επέμειναν ο καθένας στις θέσεις του.

“Συναντηθήκαμε με τον Αμερικανό Πρόεδρο σήμερα”, δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση διήρκησε “20 με 30 λεπτά”.

“Καθένας επέμεινε στις θέσεις του”, πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Πούτιν θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου τους

αντιπάλους της συριακής Κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια πρόκληση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Μέση Ανατολή θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία και θα ανακόψει την ανάπτυξη.

Εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ομπάμα δεν ζήτησε την έκδοση του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

Η έκδοση θα ήταν αδύνατη διότι ο Σνόουντεν “δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα στο έδαφός μας”, επεσήμανε ο Πούτιν.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά την ισχυρή υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ όσον αφορά την ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε ότι εκτιμά την υποστήριξη του Ολάντ υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, η οποία, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, “θα είναι περιορισμένη”, και θα γίνει σε απάντηση σε “αυτές τις ειδεχθείς πράξεις”.

Ο Ολάντ δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους ότι για την ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας είναι απαραίτητη μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα υπάρχει ο κίνδυνος για μια νέα τέτοια επίθεση.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ να “επιταχύνει” το έργο των εμπειρογνωμόνων που ερεύνησαν στη Συρία την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων και να δώσει σύντομα στη δημοσιότητα την έκθεσή τους σχετικά με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στα προάστια της Δαμασκού την 21η Αυγούστου.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι η συζήτηση για την απάντηση που πρέπει να δώσει η διεθνής κοινότητα στη Συρία θα πρέπει να βασιστεί σε μια “ανεξάρτητη έκθεση”.

Οι δηλώσεις αυτές του Βεστερβέλε έγιναν κατά την άφιξή του στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς είχε εκφράσει το φόβο ότι η έκθεση του ΟΗΕ μπορεί να προκαλέσει “απογοήτευση” γιατί δεν θα απαντά στο ερώτημα του ποιος διέπραξε την επίθεση με τα χημικά.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Βεστερβέλε, πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι Υπουργοί τόνισε όταν θα πρέπει να παρουσιαστεί πρώτα η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ προτού να ληφθεί απόφαση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα