Σοκ από την αποκάλυψη κακοποίησης 9χρονου από τον παΤέρα του

15:03 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια τονίζει ότι «σπάνια αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ή φτάνουν στο φως της δημοσιότητας» περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης καθώς, τις περισσότερες φορές παραμένουν κρυμμένα για πάντα, αφού το να μιλήσει ένα άτομο, και ιδιαίτερα ένα παιδί, για σεξουαλική κακοποίηση είναι πολύ δύσκολο».

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για τη σεξουαλική κακοποίηση εννιάχρονου από τον πατέρα του, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, αναφέρει

ότι «γενικά τα θύματα βίας δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους ως θύμα και ο θύτης μπορεί να ‘πείσει’ το ανήλικο θύμα ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι φυσιολογικό που κάνουν όλα τα παιδιά ή πως το ίδιο το παιδί το προκαλεί».

Για το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Σύνδεσμος αναφέρει πως «είναι τρομακτικό το γεγονός ότι το ανήλικο άτομο, με συνοδεία της μητέρας, προσπάθησε από το 2003 να ενημερώσει την Αστυνομία, αλλά, για λόγους που δε γνωρίζουμε, δεν έγινε τελικά οποιαδήποτε αναφορά», κάτι που όμως «δεν ξαφνιάζει το Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια ο οποίος έρχεται σε επαφή καθημερινά με παρόμοιες περιπτώσεις», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Ενδεικτικά, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια αναφέρει ότι σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου είναι όταν το αυτό, «δείχνει ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά ή στην απόδοση του στο σχολείο, έχει δυσκολίες στη μάθηση που δεν μπορούν να αποδοθούν σε συγκεκριμένες σωματικές ή ψυχολογικές αιτίες, επαγρυπνεί λες και περιμένει κάτι κακό να συμβεί ή είναι υπερβολικά υπάκουο, παθητικό και απόμακρο».

Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις στις οποίες «ο θύτης πιθανόν να απειλεί το ανήλικο θύμα για να μη μιλήσει σε κάποιον» και όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του, «αυτό που είναι πάντοτε το χαρακτηριστικό της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων είναι το γεγονός ότι ο ενήλικας εξασκεί τη δύναμη της εξουσίας που έχει ως ενήλικας στο ανήλικο άτομο».

Προσθέτει ότι «η σχέση εξάρτησης και η εμπιστοσύνη που έχει το παιδί στον ενήλικα καθιστούν το παιδί ιδιαίτερα ευάλωτο».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για μη καταγγελία και καταγραφή περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης είναι ότι «το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει την έννοια της σεξουαλικής πράξης».

Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια διευκρινίζει πως «όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου δεν μιλάμε μόνο για σεξουαλική επαφή, αλλά και επίδειξη των γεννητικών οργάνων, αγγίγματα, έκθεση σε πορνογραφικό υλικό και φράσεις τις οποίες μπορεί να λέει ο θύτης στο παιδί».

Σημειώνει δε, ότι «η μεγαλύτερη κακοποίηση είναι η ψυχολογική βία που ασκείται στο παιδί με το φόβο που του προκαλείται και τις ενοχές που του δημιουργούνται με το ανήλικο άτομο να δυσκολεύεται να καταλάβει ή να ερμηνεύσει σωστά αυτό που συμβαίνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα