Στη σύσταση Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, προχωρά ο νέος Υπ. Υγείας

17:43 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη σύσταση Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, που θα είναι υποβοηθητικό στην υλοποίηση του προγράμματος της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα προχωρήσει άμεσα ο νέος Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης.

Σε ομιλία του κατά την τελετή παραλαβής του Υπουργείου Υγείας, από την απερχόμενη Υπουργό Αντρούλλα Αγρότου, κ. Πετρίδης είπε ότι ο τομέας της υγείας στην Κύπρο έχει δύο πυλώνες, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πρόσθεσε ότι «μέχρι να

φθάσουμε στον απώτερο στόχο που είναι η εφαρμογή ενός σωστού και λειτουργικού Γενικού Συστήματος Υγείας, το Υπουργείο έχει την ευθύνη να αντιμετωπίζει και τους δύο πυλώνες με τον ίδιο τρόπο και να δημιουργήσει διόδους συνεργασίας μεταξύ τους».

«Γι’ αυτό και με την ανάληψη των καθηκόντων μου θα προχωρήσω χωρίς καθυστέρηση στη σύσταση Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, υποβοηθητικό στην υλοποίηση του προγράμματος της διακυβέρνησης του νέου προέδρου, το οποίο και δεσμεύομαι όπως προβώ άμεσα στην τροχιοδρόμηση της εφαρμογής του», σημείωσε.

Ο νέος Υπουργός εξήγησε ότι σε αυτό το Συμβούλιο θα συμμετέχουν άνθρωποι του χώρου της υγείας, θα αξιοποιηθούν νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ικανότητες και όρεξη για χάραξη πολιτικής αλλά και βετεράνοι του τομέα, οι οποίοι διαθέτουν τη γνώση και την πείρα για την εφαρμογή του προγράμματος.

«Θα τολμήσω να κάνω πράξη τα όσα ως γιατρός, ως διευθυντής και ως συνδικαλιστής θεωρούσα πως έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια στην τομέα της υγείας», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι «με κάθε επιφύλαξη, βεβαίως, διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα μεγαλεπίβολα σχέδια εύκολα ναυαγούν και σε περιόδους οικονομικής στενότητας, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στον ασθενή και στη σωστή και αποτελεσματική εξυπηρέτησή του».

«Παράλληλα η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη θα πρέπει να είναι αναβαθμισμένη και αναπροσαρμοσμένη σε αυτά των Ευρωπαίων εταίρων μας», είπε ο κ. Πετρίδης.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε όλους ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοικτή και ευχαρίστησε την απερχόμενη Υπουργό, λέγοντας ότι «παραλαμβάνω τη σκυτάλη αυτού του Υπουργείου από μια Κυρία, με την οποία για δεκαετίες συνεργαστήκαμε στον τομέα της υγείας, πάντοτε με συναίσθημα ευθύνης και με κοινό στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών».

Η απερχόμενη Υπουργός μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το νέο Υπουργό, λέγοντας ότι ο Πέτρος Πετρίδης «δεν αρχίζει σήμερα, αλλά συνεχίζει την προσφορά του στον Κύπριο πάσχοντα, από άλλο επίπεδο, τη θέση του Υπουργού».

«Ως Υπουργός θα έχεις στον επίκεντρο της προσοχής σου τον άρρωστο, τον πάσχοντα, το ίδιο όπως και πριν, όταν με την πράσινη στολή του χειρουργείου σου ήσουν μέσα στο χειρουργείο και επίκεντρο της φροντίδας σου ήταν να πάει καλά το υπουργείο σου, να θεραπεύσεις στον άρρωστό σου», είπε.

Αναφερόμενη στο έργο του Υπουργείου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι εισήχθη νέο προληπτικό πληθυσμιακό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου, αναβαθμίστηκε το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού με την εγκατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία και στο πρόγραμμα του πληθυσμιακού ελέγχου των ψηφιακών μαστογράφων. Επίσης, εφαρμόστηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική με όφελος της τάξης των 10 εκατ. ευρώ ετησίως στους ασθενείς, ενώ άρχισε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων, και έγινε πρόοδος στον τομέα της μηχανογράφησης. Η κ. Αγρότου είπε ότι αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις των ψυχιατρικών υπηρεσιών και έκλεισε ο «γνωστός θάλαμος 14 που ήταν ένα στίγμα για τις υπηρεσίες μας».

Μίλησε ακόμη και για την κλινική για την περίθαλψη παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο, είπε ότι όλα τα παλιά μηχανήματα στα νοσοκομεία έχουν αντικσταστασθεί με σύγχρονα, ενώ η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ στο Συμβούλιο Υγείας αποκόμισε πολύ θετικά σχόλια.

Κλείνοντας, εξέφρασε τη συγκίνησή της και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της στο Υπουργείο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, Διονύσης Μαυρονικόλας, ευχαρίστησε την απερχόμενη Υπουργό, λέγοντας ότι στους πέντε μόνο μήνες της θητείας της αφήνει πίσω της σημαντικό και αξιόλογο έργο, «αφήνοντας την σφραγίδα της στο Υπουργείο» σε δύσκολες οικονομικά στιγμές.

Χαρακτήρισε το νέο Υπουργό ως καταξιωμένο επιστήμονα που γνωρίζει εξίσου καλά, όπως η κ. Αγρότου, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην πρόοδο της δημόσιας υγείας στην Κύπρο», είπε ο κ. Μαυρονικόλας, διαβεβαιώνοντας το νέο Υπουργό εκ μέρους όλου του προσωπικού του Υπουργείου ότι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου ο νέος Υπουργός να υλοποιήσει τους στόχους του.

Keywords
Τυχαία Θέματα