Τελετή έναρξης 15ων ΑΜΚΕ – Με πανό «Ευχαριστούμε Λουξεμβούργο» η κυπριακή αποστολή

08:34 28/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι Κύπριοι αθλητές ήταν αυτοί που έκλεψαν τις εντυπώσεις κερδίζοντας το πιο ζεστό χειροκρότημα των 5.000 θεατών που βρέθηκαν στο «JosyBarthel», όχι με την ομοιομορφία των εμφανίσεων τους – ήταν οι μόνοι που δεν είχαν ολοκληρωμένο σετ εμφάνισης, συνέπεια της κρίσης- αλλά με τη μεγαλοψυχία τους.

Εισερχόμενοι στο στάδιο κρατούσαν πανό που έγραφε «Ευχαριστούμε Λουξεμβούργο» σε ελληνικά και αγγλικά, αναγνωρίζοντας την καθοριστική οικονομική συμβολή της κυβέρνησης της χώρας (μας χορήγησε βοήθεια 100.000 ευρώ), για τη συμμετοχή

της κυπριακής αποστολής στους Αγώνες.

Όπως μετέδωσε από το Λουξεμβούργο ο απεσταλμένος της ΕΑΚ Μικαέλο Παπαδάκης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πάτρικ Χίκι, στην ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Κύπριους, που «επτά εβδομάδες προηγουμένως αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες, όμως είναι απόψε μαζί μας και γι αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε το Λουξεμβούργο και τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ για τις συντονισμένες ενέργειες τους», όπως είπε.

Τους Κύπριους αθλητές οδήγησε στο στάδιο ο γυμναστής Ηρόδοτος Γιωργαλλάς, ο πιο παλιός Κύπριος αθλητής σε ΑΜΚΕ, καθώς συμμετείχε πρώτη φορά το 1997, ενώ είναι κάτοχος οκτώ χρυσών μεταλλίων στους αγώνες.

Η τελετή έναρξης των 15ων ΑΜΚΕ διήρκεσε δύο ώρες και ήταν λιτή, όμως περίσσευε ο ενθουσιασμός των διοργανωτών, που γέμισαν το γήπεδο. Σε αυτό συνέβαλε ο ηλιόλουστος καιρός, καθώς η θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου την ώρα της τελετής, ήταν η καλύτερη φετινή.

Παρών στην τελετή έναρξης ήταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ενώ από την Κύπρο ήταν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ, Ουράνιος Ιωαννίδης και Χαράλαμπος Λόττας αντίστοιχα, αλλά και ο Κίκης Λαζαρίδης, μέλος της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο κ. Ρογκ έστειλε μήνυμα κατά του ντόπινγκ και ενθάρρυνε τους αθλητές να σεβαστούν τον αντίπαλο, ενώ σημείωσε πως σημασία δεν έχει η νίκη αλλά ο αγώνας.

Η αυλαία της τελετής άνοιξε με την παρέλαση των 800 και πλέον αθλητών. Κατά σειρά μπήκαν στο στάδιο οι αποστολές Ανδόρας, Ισλανδίας, Λίχτενσταϊν, Μάλτας, Μονακό, Μαυροβουνίου, Σαν Μαρίνο, Κύπρου και Λουξεμβούργου. Τη μεγαλύτερη αποστολή έχουν οι διοργανωτές με 160 αθλητές, 131 έχει η Κύπρος και 128 η Ισλανδία, ενώ τη μικρότερη έχει το Μαυροβούνιο.

Στο γκαζόν του σταδίου, όπου θα γίνουν τα αγωνίσματα στίβου, ζωγραφίστηκαν οι Ολυμπιακοί κύκλοι. Η τελετή έναρξης ήταν μουσικοχορευτικό σόου, με παραστάσεις από την ιστορία της χώρας. Συμμετείχαν 600 καλλιτέχνες. Το ταξίδι στο χρόνο ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς ξεκίνησε με κονταρομαχία, με τους μονομάχους να δίνουν τις θέσεις τους σε αθλητές (τους σημερινούς αγωνιστές), που φόραγαν τις εμφανίσεις και αναπαρίσταναν τα δέκα αθλήματα των φετινών ΑΜΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα