Colpo grosso στα κρυπτονομίσματα: Δύο αδέλφια ξεγέλασαν το Ethereum, τσέπωσαν $25 εκατ. σε λίγα δευτερόλεπτα

Mια άνευ προηγουμένου κλοπή εντόπισαν οι αμερικανικές Αρχές, καθώς δύο αδέρφια, απόφοιτοι του ΜΙΤ «τσέπωσαν» 25 εκατ. δολάρια, σπάζοντας των κώδικα του κρυπτονομίσματος Ethereum.

Σήμερα αποσφραγίστηκε κατηγορητήριο για τον Anton Peraire-Bueno, 24 ετών, από τη Βοστώνη, και ο James Pepaire-Bueno, 28 ετών, από τη Νέα Υόρκη, για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης και συνωμοσία

με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες απορρέουν από ένα φερόμενο ως σχέδιο των κατηγορουμένων να εκμεταλλευτούν την ίδια την ακεραιότητα του blockchain Ethereum για να αποκτήσουν με δόλο κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε περίπου 12 δευτερόλεπτα. Τα δύο αδέρφια συνελήφθησαν χθες στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, αντίστοιχα και θα παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα ενώπιον του δικαστή στην περιφέρεια της Μασαχουσέτης και τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Έκλεψαν 25 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα Ethereum

«Όπως υποστηρίζεται στο σημερινό κατηγορητήριο, οι αδελφοί Peraire-Bueno έκλεψαν 25 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα Ethereum μέσω ενός τεχνολογικά εξελιγμένου, πρωτοποριακού σχεδίου το οποίο κατήρτιζαν επί μήνες και εκτέλεσαν σε δευτερόλεπτα», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Lisa Monaco. «Δυστυχώς για τους κατηγορούμενους, τα υποτιθέμενα εγκλήματά τους βρέθηκαν στην αντίληψη των εισαγγελέων του υπουργείου Δικαιοσύνης και των υπαλλήλων της IRS (εφορία των ΗΠΑ), οι οποίοι ξετύλιξαν αυτό το πρώτο στο είδος του σχέδιο απάτης μέσω τηλεπικοινωνιών και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Καθώς οι αγορές κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να εξελίσσονται, το υπουργείο θα συνεχίσει να αποκαλύπτει την απάτη, να υποστηρίζει τα θύματα και να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές αυτές».

«Σήμερα, το γραφείο μου απήγγειλε κατηγορίες εναντίον δύο αδελφών -του Anton Peraire-Bueno και του James Peraire-Bueno- για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης μέσω τηλεπικοινωνιών, απάτη μέσω τηλεπικοινωνιών και συνωμοσία για τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα οποία προέκυψαν από το φερόμενο σχέδιό τους να εκμεταλλευτούν το blockchain Ethereum και να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων από αυτήν», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Απόφοιτοι του ΜΙΤ οι δράστες

«Όπως ισχυριζόμαστε, το σχέδιο των κατηγορουμένων θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ακεραιότητα του blockchain. Τα αδέρφια, τα οποία σπούδασαν πληροφορική και μαθηματικά σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια του κόσμου, φέρονται να χρησιμοποίησαν τις εξειδικευμένες δεξιότητες και την εκπαίδευσή τους για να αλλοιώσουν και να χειραγωγήσουν τα πρωτόκολλα στα οποία βασίζονται εκατομμύρια χρήστες του Ethereum σε όλο τον κόσμο. Και μόλις έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, η ληστεία τους χρειάστηκε μόλις 12 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί. Αυτό το υποτιθέμενο σχέδιο ήταν καινοφανές και δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ωστόσο, όπως καθιστά σαφές το κατηγορητήριο, ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκη είναι η απάτη ή πόσο νέες είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίησή της, οι εισαγγελείς αυτού του γραφείου θα είναι αμείλικτοι στην καταδίωξη των ανθρώπων που επιτίθενται στην ακεραιότητα όλων των χρηματοπιστωτικών συστημάτων».

Όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Anton Peraire-Bueno και ο James Pepaire-Bueno είναι αδέλφια που σπούδασαν μαθηματικά και πληροφορική σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της χώρας. Χρησιμοποιώντας τις εξειδικευμένες δεξιότητες που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, καθώς και την εμπειρία τους στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, οι Anton Peraire-Bueno και James Pepaire-Bueno εκμεταλλεύτηκαν την ίδια την ακεραιότητα του blockchain Ethereum προκειμένου να αποκτήσουν με δόλο κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων από traders κρυπτονομισμάτων-θύματα (Εκμετάλλευση).

Η πρώτη πετυχημένη κλοπή στον χώρο τον κρυπτονομισμάτων

Μέσω του Exploit, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το πρώτο του είδους του, οι Anton Peraire-Bueno και James Pepaire-Bueno χειραγώγησαν και αλλοίωσαν τη διαδικασία και τα πρωτόκολλα με τα οποία επικυρώνονται και προστίθενται οι συναλλαγές στο blockchain Ethereum. Με τον τρόπο αυτό, απέκτησαν με δόλιο τρόπο πρόσβαση σε εκκρεμείς ιδιωτικές συναλλαγές και χρησιμοποίησαν την πρόσβαση αυτή για να τροποποιήσουν ορισμένες συναλλαγές και να αποκτήσουν το κρυπτονόμισμα των θυμάτων τους. Μόλις οι κατηγορούμενοι έκλεψαν το κρυπτονόμισμα των θυμάτων τους, απέρριψαν τα αιτήματα επιστροφής του κλεμμένου κρυπτονομίσματος και έλαβαν πολλά μέτρα για να αποκρύψουν τα παράνομα κέρδη τους.

Ο Anton Peraire-Bueno και ο James Pepaire-Bueno σχεδίασαν σχολαστικά το Exploit για αρκετούς μήνες. Μεταξύ άλλων, έμαθαν τις εμπορικές συμπεριφορές των θυμάτων, των οποίων τα κρυπτονομίσματα τελικά έκλεψαν. Καθώς σχεδίαζαν το Exploit, έλαβαν επίσης πολυάριθμα μέτρα για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους και να θέσουν τις βάσεις για την απόκρυψη των κλεμμένων εσόδων, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία εταιρειών-βιτρίνων και τη χρήση πολλαπλών ιδιωτικών διευθύνσεων κρυπτονομισμάτων και ξένων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Μετά την Εκμετάλλευση, οι κατηγορούμενοι μετέφεραν τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα μέσω μιας σειράς συναλλαγών που αποσκοπούσαν στην απόκρυψη της πηγής και της κυριότητας των κλεμμένων κεφαλαίων.

Καθ' όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και μετά την εκμετάλλευση, ο Anton Peraire-Bueno και ο James Pepaire-Bueno έψαχναν επίσης στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά, μεταξύ άλλων, με τον τρόπο εκτέλεσης της Εκμετάλλευσης, τρόπους απόκρυψης της εμπλοκής τους στην Εκμετάλλευση, ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων με περιορισμένες διαδικασίες «know your custome» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ξεπλύνουν τα εγκληματικά τους έσοδα, δικηγόρους με εμπειρία σε υποθέσεις κρυπτονομισμάτων, διαδικασίες έκδοσης και τα ίδια τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Σε περίπτωση καταδίκης, ο Anton Peraire-Bueno και ο James Pepaire-Bueno αντιμετωπίζουν έκαστος ποινή φυλάκισης έως 20 έτη 20 για κάθε κατηγορία.
Η μονάδα ερευνών στον κυβερνοχώρο της εφορίας της Νέας Υόρκης διερεύνησε την υπόθεση, με τη συνδρομή των υπηρεσιών Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ και του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα