Eurovision 2024: Η πρώτη αντίδραση της Ολλανδίας μετά τον αποκλεισμό του Joost Klein -«Η απόφαση είναι σοκαριστική»

Ο Ολλανδός τραγουδιστής Joost Klein αποκλείστηκε από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 μετά από καταγγελία μιας γυναίκας μέλους της παραγωγής της EBU, που διοργανώνει την εκδήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διερευνά ένα περιστατικό που αφορούσε τον 26χρονο τραγουδιστή.

Αρχικά η διοργανώτρια Αρχή είχε αναστείλει τη συμμετοχή της Ολλανδίας από

τη γενική πρόβα για τον τελικό της Eurovision, τελικά όμως, όπως ανακοινώθηκε από την EBU, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός του Joost Klein από τον διαγωνισμό.

Η ανακοίνωση για το «μπλόκο» στον Ολλανδό τραγουδιστή

Στην ανακοίνωση της EBU αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η σουηδική αστυνομία ερεύνησε μια καταγγελία που έγινε από μια γυναίκα μέλος της ομάδας παραγωγής μετά από περιστατικό που σημειώθηκε ύστερα από την εμφάνισή του στον ημιτελικό της Πέμπτης». Και επισημαίνει: «Ενώ η νομική διαδικασία συνεχίζεται, δεν θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσει να συμμετέχει στον διαγωνισμό», ενώ ξεκαθαρίζει πως ο αποκλεισμός δεν έχει σχέση με κανέναν άλλο ερμηνευτή ή μέλος αντιπροσωπείας.

Έτσι στον αποψινό τελικό του 68ου ευρωπαϊκού διαγωνισμού θα εμφανιστούν 25 χώρες και όχι 26. Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Joost Klein μέχρι στιγμής, δεν είχε κάνει καμία δήλωση για τον αποκλεισμό του από την Eurovision 2024.

Η πρώτη αντίδραση της ολλανδικής πλευράς μετά τον αποκλεισμό από την Eurovision 2024

Η πρώτη αντίδραση στον αποκλεισμό του Joost Klein από τον τελικό της Eurovision, ήρθε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ολλανδίας Avrotros, που φιλοξενεί τον διαγωνισμό στην χώρα, καθώς θεωρεί τον αποκλεισμό του Ολλανδού καλλιτέχνη «δυσανάλογο». «Σοκαριστήκαμε από την απόφαση», σχολιάζει.

Το κανάλι ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βρήκε τον αποκλεισμό «δυσανάλογο» δηλώντας ότι η «απόφαση είναι σοκαριστική». «Λυπούμαστε βαθύτατα και θα επιστρέψουμε σε αυτό αργότερα», προσθέτει ο τηλεοπτικός σταθμός που αποτελεί μέρος του ολλανδικού δημόσιου συστήματος ραδιοτηλεόρασης.

Τι οδήγησε στον αποκλεισμό της Ολλανδίας από τον τελικό της Eurovision 2024

Σύμφωνα με πληροφορίες και την επίσημη δήλωση της EBU ο Ολλανδός καλλιτέχνης επιτέθηκε σε γυναίκα συνεργάτη της εταιρείας παραγωγής. Ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας ανακρίθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με το ολλανδικό «ΝΟS». Από ανάκριση πέρασε και το άτομο που τον κατήγγειλε, καθώς και άλλοι που βρίσκονταν μπροστά στο περιστατικό.

Η υπόθεση έχει φτάσει στον Σουηδό εισαγγελέα, όμως η διευθέτησή της σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Ο τραγουδιστής της Ολλανδίας δεν παραβρέθηκε ούτε στην χθεσινή πρόβα τζενεράλε στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου επρόκειτο να εμφανιστεί στην πέμπτη θέση, πριν την Εντέν Γκολάν που εκπροσωπεί το Ισραήλ.

Απών από την πρόβα τζενεράλε της Eurovision 2024

Η ανακοίνωση της απουσίας του και από την πρόβα τζενεράλε έφερε αποδοκιμασίες από το κοινό.

Η χθεσινή ανακοίνωση της EBU για τον Ολλανδό

Σε χθεσινή επίσημη δήλωση, η EBU αναφέρει για τον Joost Klein: «Η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνεχίζεται ακόμη. Γίνονται επίσης συζητήσεις μεταξύ της EBU και του AVROTROS, του ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, η EBU αποφάσισε ότι ο Joost Klein δεν θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της 2ης Dress Rehearsal, στην οποία ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές από τις 37 συμμετέχουσες χώρες. Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθεί η εμφάνιση του από τον Δεύτερο Ημιτελικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του SVT, αντιπαράθεση μεταξύ του καλλιτέχνη και ενός φωτογράφου οδήγησε στην άρνηση του Joost να εμφανιστεί σήμερα».

Τι συνέβη πριν από τον αποκλεισμό του Ολλανδού από τις πρόβες

Όλα ξεκίνησαν από τη συμπεριφορά του Joost έναντι της τραγουδίστριας του Ισραήλ, Eden, την οποία ειρωνεύτηκε. Αρχικά, αρνήθηκε να φωτογραφηθεί μαζί της, ενώ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χθες το βράδυ, μετά τον β' ημιτελικό -εκεί που χασμουριόταν και έκανε γκριμάτσες η Μαρίνα Σάττι-, ο Joost είχε σκεπάσει το πρόσωπό του με μία σημαία και την έβγαλε μόνο για να προκαλέσει την τραγουδίστρια του Ισραήλ.

Κάποια στιγμή, η Έντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν νιώθει ασφαλής στο Μάλμε, λόγω των αντιδράσεων κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα ακόμη και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, με τον επικεφαλής της συνέντευξης Τύπου να την ενημερώνει πως δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.

Τότε, ο Ολλανδός τραγουδιστής έβγαλε τη σημαία από το πρόσωπό του και ρώτησε με ύφος: «Γιατί όχι;».

Η ένταση συνεχίστηκε, καθώς κατά τη διάρκεια της πρόβας οι εργαζόμενοι στη Malmo Arena έβγαλαν το πιάνο που είχε επί σκηνής, και όλοι έψαχναν να βρουν γιατί ο Joost δεν εμφανίστηκε στη σκηνή.

Εκεί ήρθε η ανακοίνωση της EBU, που τόνισε ότι ερευνά περιστατικό που αφορά τον Ολλανδό τραγουδιστή, σημειώνοντας πως οι πρόβες του ακυρώνονται «μέχρι νεωτέρας».

«Αυτή τη στιγμή διερευνούμε ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορά στον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεωτέρας. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια αυτή τη στιγμή και θα ενημερώσουμε σε εύθετο xρόνο» ανέφερε η EBU. Ο ίδιος ο Joost αφαίρεσε από τους λογαριασμούς του στα social media όλο το υλικό από την Eurovision.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα