FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid -Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία, φόβοι για έξαρση κρουσμάτων το καλοκαίρι

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, που θα απειλήσει την ανοσία του πληθυσμού.

Η KP.2 -μία από τις παραλλαγές του στελέχους JN.1 της Όμικρον που είναι γνωστές με το παρατσούκλι FliRT (φλερτ) από τα ονόματα των μεταλλάξεων στον γενετικό τους κώδικα- έχει εξελιχθεί

από τον περασμένο Μάρτιο που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ σε κυρίαρχο στέλεχος της Covid και μέχρι τις 11 Μαΐου ευθυνόταν για το 28,2% των κρουσμάτων, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η παραλλαγή KP1.1. εξαπλώνεται επίσης ταχύτατα και ευθύνεται για το 7,6% των κρουσμάτων της Covid στις ΗΠΑ, ενώ οι δύο αυτές παραλλαγές ευθύνονται για τέσσερα στα δέκα κρούσματα στη Βρετανία και την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι παραλλαγές αυτές εξαπλώνονται σε Καναδά, Αυστραλία, Ταϊλάνδη και Ινδία και έχουν εντοπιστεί σε δεκάδες κράτη, ανάμεσά τους στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και σε σκανδιναβικές χώρες.

Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων Covid το καλοκαίρι

Τεσσεράμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τα κρούσματα της Covid είχαν μειωθεί σε ποσοστά-ρεκόρ στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

Και μολονότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι νέες παραλλαγές θα προκαλέσουν αύξηση των σοβαρών λοιμώξεων και λοιμωξιολόγοι δεν αναμένουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ωστόσο προειδοποιούν ότι μπορεί να εκτοξευτούν τα κρούσματα της Covid το καλοκαίρι. «Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα της Covid αυξάνονται. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί η Covid έχει κατά 35% υψηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τη γρίπη, βάσει των δεδομένων του τελευταίου χειμώνα», δήλωσε η δρ Μέρι Ράμσεϊ, διευθύντρια των Προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Από την πλευρά του ο δρ Τζον Μπράουνσταϊν, καθηγητής Παιδιατρικής και Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Χάρβαρντ, τόνισε ότι «δεδομένης της εποχικής διακύμανσης της Covid, περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι» και συνέστησε συνέχιση της επιτήρησης και των προσπαθειών εμβολιασμού του πληθυσμού.

Είναι αποτελεσματικά τα υφιστάμεναεμβόλια;

Ένα βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον τα υφιστάμενα εμβόλια για την Covid είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων στελεχών του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Και ο λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Γουόργουικ, Λόρενς Γιανγκ, συνιστά τον εμβολιασμό με ενισχυτικές δόσεις, που θα παράσχουν προστασία τουλάχιστον κατά της σοβαρής νόσησης.

Ο ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, Γουίλιαμ Σάφνερ, ωστόσο, σημειώνει ότι η προστασία από τα εμβόλια «δεν είναι τόσο εγγυημένη έναντι αυτών των υποπαραλλαγών επειδή οι μεταλλάξεις είναι λίγο πιο μακρινές από το είδος της προστασίας αντισωμάτων που λάβαμε από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό. Αλλά αυτά είναι στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες, πρέπει να δούμε τι θα συμβεί επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι οι παραλλαγές FliRT έχουν εντοπιστεί σε 14 χώρες στην Ευρώπη καθώς και στο Ισραήλ, αλλά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Εξάλειψη Ασθενειών, η δράση της Covid έχει παραμείνει «χαμηλή» στη γηραιά ήπειρο, αν και σε «μεμονωμένες χώρες καταγράφεται ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι παρατήρησε «περιορισμένο αριθμό» κρουσμάτων των παραλλαγών JN1.7 και KP.2.

Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου East Anglia, Πολ Χάντερ, τόνισε πως μολονότι είναι λιγοστές οι ενδείξεις ότι οι παραλλαγές FliRT είναι πιο μεταδοτικές, μάλλον έχουν αυξημένη ανοσιακή διαφυγή, «κι αυτό, σε έναν πληθυσμό με φθίνουσα ανοσία, πιθανώς να συντελέσει στην εξάπλωση της Covid».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
FliRT, Ανησυχία, Covid -Εξαπλώνονται, ΗΠΑ-Βρετανία,FliRT, anisychia, Covid -exaplonontai, ipa-vretania