Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση: «Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα, δεν αναφέρθηκαν απειλές στη χώρα» λέει το IRNA

Τα μηνύματα που έρχονται από το Ιράν δεν παρέχουν ιδιαίτερη σαφήνεια ως προς τι ακριβώς συνέβη, αλλά εκείνο που προκύπτει είναι ότι η Τεχεράνη προσπαθεί σαφώς να υποβαθμίσει την επίθεση.

Δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν, δήλωσε «ενημερωμένη πηγή» του ιρανικού τηλεοπτικού δίκτυο Press TV, Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το τελευταίο ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA, τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν ενεργοποιήθηκαν προληπτικά κατά

πιθανών εναέριων απειλών.

«Μετά την ενεργοποίηση της αεράμυναςσε ορισμένες περιοχές της χώρας για τηναντιμετώπιση πιθανών στόχων, πληροφορίεςυποδεικνύουν μέχρι στιγμής ότι δενέχουν προκληθεί μεγάλα πλήγματα ήεκρήξεις από οιαδήποτε αεροπορικήαπειλή», ανέφερε το IRNA.

Εκτεταμένοι έλεγχοι στην κεντρικήεπαρχία Ισφαγάν του Ιράν με σημαντικέςπυρηνικές εγκαταστάσεις, υποδεικνύουνότι όλες οι ευαίσθητες στρατιωτικέςεγκαταστάσεις και εγκαταστάσειςασφαλείας παραμένουν ασφαλείς και δενέχουν αναφερθεί περιστατικά.

Πέραν τούτων το IRNA είπε ότι δεν ενεργοποιήθηκαν πυραυλικά συστήματα αεράμυνας.

Καταρρίφθηκαν τρία drones κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν

Τρία drones «καταρρίφθηκανεπιτυχώς από την αεράμυνα της χώρας,δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές γιαπυραυλική επίθεση», σχολίασε στηνπλατφόρμα Χ o εκπρόσωποςτου Εθνικού Κέντρου Κυβερνοδιαστήματος,Χοσεϊν Νταλιριάν.

Η τρέχουσα επίσημη γραμμή του Ιράνέρχεται σε αντίθεση με αναφορές από τιςΗΠΑ από αξιωματούχους σε διάφορα ΜΜΕπερί ισραηλινής επίθεσης πιθανώς μετην εμπλοκή drones.

Τα ημιεπίσημα ιρανικά πρακτορεία Fars και Tasnim ανέφεραν επίσης τον ήχο εκρήξεων χωρίς να αναφέρουν την αιτία στην περιοχή μεγάλης αεροπορικής βάσης στο Ισφαχάν. Από την πλευρά του το IRNA ανέφερε σχετικά με την ενεργοποίηση της αεράμυνας κοντά στην Ταμπρίζ ότι «μετά τον ήχο έκρηξης δυτικά της Ταμπρίζ στο βορειοδυτικό Ιράν και κοντά στην περιοχή Vadi-e- Rahmat διαπιστώθηκε ότι η αεράμυνα της Ταμπρίζ έβαλε κατά ύποπτου αντικειμένου. Δεν συνέβη έκρηξη στην Ταμπρίζ και η κατάσταση στην πόλη είναι ειρηνική».

Τιγνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επίθεσηστο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσανότι το Ισραήλ διεξήγαν περιορισμένηστρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλπροειδοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη τηνκυβέρνηση Μπάιντεν για χτύπημα εντόςτων 24-48 ωρών. Σύμφωνα με το CNNτο Ισραήλ διαβεβαίωσετις ΗΠΑ ότι δεν θα στοχοποιήσει τιςπυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφερανότι ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες αεράμυναςμετά από αναφορές εκρήξεων κοντά σεμεγάλη αεροπορική βάση πλησίον τουΙσφαχάν για να προσθέσουν αργότερα ότικαταρρίφθηκαν τρία dronesστην επαρχία αυτή.

Στην επαρχία Ισφαχάνβρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσειςτου Ιράν, περιλαμβανομένης και τηςυπόγειας εγκατάστασης εμπλουτισμούουρανίου της Νατάνζ. Η κρατική τηλεόρασητου Ιράν ανέφερε ότι όλες οι εγκαταστάσειςείναι «πλήρως ασφαλείς». Η αεροπορικήβάση κοντά στο Ισφαχάν φιλοξενεί τοσμήνος των αμερικανικής κατασκευήςF-14 Tomcat πουείχε αγοράσει η Τεχεράνη πριν τηνΙσλαμική Επανάσταση του 1979.

Οι αεροπορικές εταιρείες του Ντουμπάι, Emirates και FlyDubai εξέτρεψαν γύρω στις 04:30 τοπική ώρα όλες τις πτήσεις τους παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο του δυτικού Ιράν, χωρίς να δώσουν εξήγηση.

Το πρωί επαναλειτούργησαν τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, αφού η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί λόγω των εκρήξεων που αναφέρθηκαν στο Ιράν.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς Άγκυρα, αναμένεται στην Τεχεράνη.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα