Politicο: Ο Πούτιν ελέγχει την Wagner μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν - Οι διαβόητοι μισθοφόροι λογοδοτούν στο Κρεμλίνο

Επτά μήνες μετά τον θάνατο του Γεβγένι Πριγκόζιν, του τολμηρού ολιγάρχη του οποίου ο ιδιωτικός στρατός γνωστός ως ομάδα Wagner επιχείρησε να στασιάσει κατά του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, το ρωσικό κράτος περνάει στον έλεγχό του του διαβόητους μισθοφόρους για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Οι χιλιάδες των πρώην δυνάμεων της Wagner έχουν διασπαστεί σε τουλάχιστον τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που τους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν

ευαίσθητα θέματα των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

H ρωσική κυβέρνηση ελπίζει να αποτρέψει την επανάληψη των γεγονότων του περασμένου έτους, όταν ένας η μισθοφορική ομάδα στράφηκε εναντίον του Πούτιν και του υπουργείου Άμυνας του.

«Μέρος του στόχου της αναδιάρθρωσης είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των επιχειρήσεων συνολικά», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η ομάδα Wagner στα χέρια του Πούτιν

Οι νέοι ιδιωτικοί στρατοί έχουν ήδη αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο σε ειδικές αποστολές, μεταξύ άλλων στην Ουκρανία και την Αφρική, όπου αναμένεται να διαδραματίσουν παρόμοιο αποσταθεροποιητικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή όπως όταν βρίσκονταν υπό τη διοίκηση του Πριγκόζιν, είπαν οι αξιωματούχοι. Οι ανασυγκροτημένες παραστρατιωτικές ομάδες έχουν ήδη αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποσύρει στρατεύματα από τον Νίγηρα και το Τσαντ - σε σημαντικές υποχωρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας - ενώ αμφισβητούν τις πολιτικές των ΗΠΑ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Λιβύη και άλλα αφρικανικά έθνη.

Μία από τις τέσσερις ομάδες είναι ευθυγραμμισμένη με την Εθνική Φρουρά της Ρωσίας. Έχει ήδη μεταφερθεί στην Ουκρανία και έχει χάσει σημαντικό αριθμό μαχητών. Δύο άλλες ομάδες λειτουργούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Μόσχας. Η τέταρτη ομάδα - γνωστή ως Africa Corps και ευθυγραμμισμένη με μια υπάρχουσα ομάδα γνωστή ως Redut - εξακολουθεί να εργάζεται για να αναλάβει τον έλεγχο των πρώην δυνάμεων της Wagner σε ορισμένες αφρικανικές πρωτεύουσες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Λίγα άλλα είναι γνωστά για την κατανομή των νέων ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του πόσα μέλη προέρχονται από την Wagner του Πριγκόζιν έναντι άλλων υφιστάμενων παραστρατιωτικών οργανώσεων. Είναι επίσης ασαφές σε ποιο βαθμό ο γιος του Πριγκόζιν, ο οποίος αρχικά ανέλαβε τον έλεγχο χιλιάδων μισθοφόρων του Wagner μετά τον θάνατο του πατέρα του, εξακολουθεί να συμμετέχει στην ηγεσία μιας μικρότερης ομάδας μαχητών που εξακολουθούν να είναι πιστοί στη μνήμη του πατέρα του. Ο νεότερος Πριγκόζιν είναι πιθανότατα επικεφαλής ορισμένων δυνάμεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Πριγκόζιν πέθανε τον περασμένο Αύγουστο όταν το αεροπλάνο του εξερράγη στον αέρα. Η συντριβή θεωρήθηκε ευρέως ως μια κρατικά χρηματοδοτούμενη δολοφονία, που διατάχθηκε από τον Πούτιν.

Η άνοδος και η πτώση του Πριγκόζιν

Σηματοδότησε το τέλος της πιο σοβαρής αμφισβήτησης της ηγεσίας του Πούτιν στα 25 χρόνια της εξουσίας του. Ο Πριγκόζιν είχε φτάσει στον πλούτο ως προσωπικός σεφ του Πούτιν και επίσημος τροφοδότης του Κρεμλίνου πριν δημιουργήσει τον όμιλο Wagner το 2017. Το να επιτρέψει σε έναν στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου να δημιουργήσει έναν ανεπίσημο ιδιωτικό στρατό ήταν χρήσιμο για τη Ρωσία στην ανάληψη μυστικών αποστολών σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, καθώς ο Όμιλος Wagner επέκτεινε την παγκόσμια εμβέλειά του, ανεξαρτητοποιήθηκε όλο και περισσότερο από τον ρωσικό έλεγχο. Ο Πούτιν ανέχθηκε αυτές τις αλλαγές, καθώς οι μαχητές της Wagner ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμό του με την Ουκρανία. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ωστόσο, ο Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του στράφηκαν εναντίον του Πούτιν για την ακατάλληλη διεξαγωγή του πολέμου από το υπουργείο Άμυνας του, όπως υποστήριξε τότε ο ολιγάρχης.

Αυτό οδήγησε σε μια σειρά αψιμαχιών με τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς οι άνδρες του Πριγκόζιν βάδισαν προς τη Μόσχα σε μια προφανή απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Πριγκόζιν τελικά έκανε πίσω με συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν οι σύμμαχοι της Ρωσίας στη Λευκορωσία. Αλλά μέσα σε δύο μήνες, ο ισχυρός άνδρας ήταν νεκρός, μαζί με εννέα άλλους, όταν το αεροπλάνο συνετρίβη ενώ πετούσε από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.

Ο θάνατος του Πριγκόζιν άφησε την τύχη της αυτοκρατορίας του σε εκκρεμότητα. Εκείνη την εποχή, ο Όμιλος Wagner βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας στενών δεσμών με τους ηγέτες απατεώνων αφρικανικών κρατών, παρέχοντας ασφάλεια σε δικτάτορες, ανάπτυξη του δικτύου επιρροή και παρέμβασης στην αφρικανική ήπειρο, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνταν σε επικερδείς εξορυκτικές επιχειρήσεις, αναφέρει το Politico στο εκτενές δημοσίευμά του.

To μακρύ χέρι του Κρεμλίνου στην Αφρική

Η πρόσφατα επιβεβαιωμένη διοίκηση της Μόσχας σε αυτούς τους ιδιωτικούς μισθοφόρους έχει τεράστιες επιπτώσεις στη γεωπολιτική. Ειδικά στην Αφρική, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, να προωθήσει τη δημοκρατία και να σφυρηλατήσει διπλωματικούς δεσμούς με νεοσύστατα καθεστώτα.

Σύμφωνα με το νόμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε κυβερνήσεις που καταλαμβάνουν την εξουσία μέσω στρατιωτικών πραξικοπημάτων, γεγονός που τις τοποθετεί ουσιαστικά ένα βήμα πίσω από τη Ρωσία σε τέτοιες καταστάσεις.

Ο άμεσος έλεγχος της Μόσχας στις παραστρατιωτικές ομάδες θα μπορούσε επίσης να πείσει ορισμένες αφρικανικές χώρες που προηγουμένως απέφευγαν την Wagner - η οποία τελούσε υπό παγκόσμιες κυρώσεις ως εγκληματική οργάνωση - να επανεξετάσουν την αντίστασή τους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα