Politico: Το ένταλμα σύλληψης δίνει πολιτική διέξοδο στον Νετανιάχου -Το Ισραήλ συσπειρώνεται γύρω του

Το Politico εξηγεί πώς η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση για ένταλμα σύλληψης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπορεί να είναι η πολιτική του διέξοδος του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Εκεί που φαινόταν ότι οι μέρες του Νετανιάχου στην εξουσία μπορεί να ήταν μετρημένες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ήρθε για να τον σώσει, σχολιάζει το διεθνές μέσο.

Το εύθραυστο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του ισραηλινού πρωθυπουργού βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού ο στρατηγός εν αποστρατεία Μπένι Γκαντζ - πάντα

ο ισραηλινός πολιτικός που είναι πιο πιθανό να δώσει τέλος στη μακρά και θυελλώδη πολιτική καριέρα του Νετανιάχου- απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αν ο Νετανιάχου δεν παρουσίαζε ένα μεταπολεμικό πρότυπο για το πώς θα κυβερνηθεί η Γάζα.

Το τελεσίγραφο αύξησε την πολιτική πίεση στον μαχόμενο Ισραηλινό ηγέτη, με τον Γκαντζ να προειδοποιεί ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. «Η επιλογή είναι στα χέρια σας», είπε ο Γκαντζ στον Νετανιάχου σε τηλεοπτική δήλωση το Σάββατο.

«Πλήρης ηθική αποτυχία» τα εντάλματα σύλληψης

Σήμερα, η «ανταρσία» του συνταξιούχου στρατηγού φαίνεται να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα χάρη στην ανακοίνωση της Δευτέρας από τον κορυφαίο εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, μαζί με τρεις ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα.

Αν ο Χαν και η ομάδα των έξι εμπειρογνωμόνων του - οι πέντε από τους οποίους είναι Βρετανοί -ήλπιζαν ότι κατηγορώντας και τις δύο πλευρές για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να πείσουν το Ισραήλ να επανεξετάσει τη στρατιωτική του εκστρατεία, θα έχουν απογοητευτεί.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη δημοσιοποίηση της είδησης, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών αντιπάλων του Νετανιάχου, καταδίκασε τον Χαν και απέρριψε την ανακοίνωσή του ως «καταστροφική». Ο Λαπίντ δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα, το κεντρώο κόμμα Yesh Atid, ότι ελπίζει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταδικάσει την πρωτοβουλία του Χαν.

Ο Λαπίντ καλεί εδώ και εβδομάδες τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε νέες εκλογές. Αυτές τώρα φαίνονται ακόμα λιγότερο πιθανές να γίνουν.

«Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι μια πλήρης ηθική αποτυχία», έγραψε ο Λαπίντ στο X. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εξωφρενική σύγκριση μεταξύ Νετανιάχου και Σινουάρ, μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς».

Ο ίδιος ο Γκαντζ ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμά του. «Ο παραλληλισμός μεταξύ των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την κατάπτυστη τρομοκρατία με τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κραυγαλέα ηθική χρεοκοπία», είπε.

Στο πρόσωπο του Νετανιάχου στοχεύεται το Ισραήλ

Ο Ναντάβ Στρόχλερ, πρώην στρατηγικός σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Νετανιάχου, είπε στο Politico ότι με τη δήλωση του Χαν, οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα θεωρήσουν ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ στοχεύει το Ισραήλ και όχι μόνο τον Νετανιάχου. «Οι άνθρωποι δεν το βλέπουν αυτό ως κάτι που στρέφεται μόνο κατά του Νετανιάχου - στρέφεται κατά του κράτους και της άμυνάς του», προειδοποίησε.

Ο Στρόχλερ προέβλεψε επίσης ότι η αντίδραση της ισραηλινής κοινής γνώμης στην ανακοίνωση του Χαν θα έχει επίδραση στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλων Αμερικανών Δημοκρατικών, όπως ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, να καλοπιάσουν την ηγεσία του Ισραήλ να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών για τους Παλαιστίνιους.

«Οι Δημοκρατικοί και η κυβέρνηση προσπάθησαν να πιέσουν τον Νετανιάχου προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε. Αν και ο εισαγγελέας του ΔΠΔ μπορεί να μην είχε την πολιτική στο μυαλό του, «το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο: Θα ενισχύσει τη θέση του Μπίμπι».

Οι συγγενείς ορισμένων Ισραηλινών που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επίσης στο Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών που ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη κριτική στον Νετανιάχου, επικρότησαν την έκδοση ενταλμάτων σε βάρος ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς, αλλά πήραν αποστάσεις από την «εξίσωση που γίνεται μεταξύ της ηγεσίας του Ισραήλ και των τρομοκρατών της Χαμάς».

Δεν θα το «χωνέψουν» οι Ισραηλινοί

«Η σύνδεση του Μπίμπι με τον Σινουάρ - αυτό είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το χωνέψουν οι Ισραηλινοί», δήλωσε στο Pοlitico ο Eχούντ Ολμέρτ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και σφοδρός επικριτής του Νετανιάχου. Θα ενθαρρύνει μόνο τους Ισραηλινούς να αισθάνονται περισσότερο πολιορκημένοι, εξήγησε.

«Παίρνεις έναν δολοφόνο, έναν δολοφόνο, έναν άνθρωπο που στέλνει τους δικούς του να σφάζουν αθώους Ισραηλινούς και τον συνδέεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ που είναι υπεύθυνος για μια αντεπίθεση, εννοώ ότι αυτό είναι κάτι που οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να δεχτούν», δήλωσε ο Ολμέρτ. «Αυτό είναιι υπέρ του Νετανιάχου. Οι Ισραηλινοί ήδη λένε: «Κοιτάξτε, όλοι αυτοί είναι αντισημίτες. Είναι όλοι εναντίον μας».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, Νετανιάχου -Το Ισραήλ,Politico, netaniachou -to israil