Αλεξανδρούπολη: Συσκέψεις Β. Κικίλια και Ν. Δένδια για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Διαδοχικές συσκέψεις με θέμα την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Στην πρώτη σύσκεψη συμμετείχαν διοικητές, αξιωματικοί και πυροσβέστες της Α.Μ.Θ, ενώ στη δεύτερη ευρεία σύσκεψη συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και εκπρόσωποι φορέων ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού, της ΕΛΑΣ,

των Ενόπλων Δυνάμεων , του Λιμενικού Σώματος, των Δασικών Υπηρεσιών, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ κ.α.

Κικίλιας: Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι για την ελληνική πολιτεία πρώτη προτεραιότητα

   Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπαγορεύεται από το γεγονός ότι δεν είναι απλά μια ακριτική περιοχή αλλά αποτελεί για την ελληνική πολιτεία πρώτη προτεραιότητα, δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας μετά το πέρας των προαναφερθέντων συσκέψεων. Θέματα εσωτερικής ασφάλειας που προκύπτουν τόσο από την κλιματική κρίση όσο και από τις δασικές πυρκαγιές αλλά και η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής στην οποία έχει επενδύσει η χώρα, το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη συνθέτουν τους λόγους για τους οποίους στο πλαίσιο της αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών θα συνδράμουν εφεξής και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

   «Στο πρόσωπο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, κ. Νίκου Δένδια θέλω να ευχαριστήσω τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσπάθεια αυτή που γίνεται φέτος να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητές μας επιχειρησιακά… Οι Ένοπλες Δυνάμεις από κοινού, μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα σχεδιάζουν ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών…», σημείωσε ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας τη διαχρονικά σημαντική συνδρομή στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της Ελληνικής Αστυνομίας, της συνοριοφυακής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, των εθελοντών αλλά και των πολιτών.

  Επανέλαβε την εκτίμηση ότι η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, συμπληρώνοντας πως η ύπαρξη πλέον μιας καθετοποιημένης δομής στις Ένοπλες Δυνάμεις για την οποία φρόντισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επικουρεί την προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος. Η ύπαρξη πολλών στρατοπέδων στην περιοχή, μια σημαντική επένδυση του υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. πρέπει να αξιοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο και του νέου επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος. Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα συνεργασία στην περιοχή Πυροσβεστικού Σώματος, Πολιτικής Προστασίας, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού και κυρίως των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι αποδεικνύεται ότι είναι εφικτή και αποτελεσματική.

Δένδιας: Συνταγματικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων να στέκονται δίπλα στην ελληνική κοινωνία

«…Συζητήσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην προστασία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τις πυρκαγιές... Το συνταγματικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας είναι να στέκονται δίπλα στην ελληνική κοινωνία όπου υπάρχει η ανάγκη παρέμβασής τους. Σ' αυτή την περίπτωση εδώ για να συντρέξουμε την πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Στο πλαίσιο της ατζέντας ΄20-΄30 για τη μεγάλη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας συγκροτήσαμε τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών υπό τον υποστράτηγο κ. Κλούδα που ήταν σήμερα εδώ ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έναν υπηρεσιακό βραχίονα παροχής αυτής της βοήθειας. Με τα μέσα τα οποία θα προμηθευτούμε από το πρόγραμμα ''ΑΙΓΙΣ'' -τα οποία ελπίζουμε να τα έχουμε τον επόμενο χρόνο το 2025- νομίζω ότι οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι δίπλα στην κοινωνία θα πολλαπλασιαστούν. Είμαστε έτοιμοι υπό τις εντολές βεβαίως και με την πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να βοηθήσουμε όπου μπορούμε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να βοηθήσουν όπου μπορούν και με το συνολικό συντονισμό και την προσπάθεια ελπίζω ότι θα έχουμε μία πολύ καλύτερη σεζόν φέτος απ' ότι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

   Τέλος ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χριστόδουλο Τοψίδη καθώς και τους δημάρχους Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο για τη συμπαράσταση που πάντοτε παρέχουν στον Ελληνικό Στρατό και στις Ένοπλες Δυνάμεις και δήλωσε πως η εξαιρετική προσπάθεια συνεργασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών θα μπορούσε να μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας σημειώνοντας όμως πως «η γεωπολιτική σημασία και η κρισιμότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πρωτεύουσας σημασίας για μας».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλεξανδρούπολη, Συσκέψεις Β, Κικίλια, Δένδια,alexandroupoli, syskepseis v, kikilia, dendia