Αμετάβλητες οι τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο -Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες μειώσεις και αυξήσεις [πίνακες]

Αύξηση κατά 0,5% σημείωσε σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το γεγονός ότι συνολικά στην κατηγορία των τροφίμων οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Μεταβολές τιμών τον Απρίλιο

Η μεταβολή προήλθε κυρίως από την αύξηση 3,5% στην ομάδα ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.

Επιπλέον, 

αύξηση 1,1% σημειώθηκε στην ομάδα μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς και εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Αντίστοιχη αύξηση, σημείωσε η κατηγορία άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Επιπρόσθετα, αύξηση 0,7% σημειώθηκε στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Άνοδο 0,5% σημείωσαν οι τιμές στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες και στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

Τέλος, άνοδος 0,4% σημειώθηκε στην κατηγορία Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη καθαρισμού και συντήρησης κατοικίας.

Αντίθετα, μείωση κατά 0,6% αποτυπώνεται στην κατηγορία Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

Αμετάβλητες οι τιμές στην κατηγορία των τροφίμων 

Συνολικά, τον Απρίλιο οι τιμές στην κατηγορία των τροφίμων  συγκριτικά με τον Μάρτιο παρέμειναν αμετάβλητες.

Ειδικότερα, μείωση 4,5% παρατηρήθηκε στα αυγά, -2,9% στα ζυμαρικά, -2,1% στο γιαούρτι, -1,8% στο ψωμί, -1,5% στα πουλερικά, -1,4% στα νωπά ψάρια και -0,6% στο μοσχάρι.

Αντίθετα, αύξηση κατά 6,2% σημείωσαν οι τιμές σε αρνί και κατσίκι και 5% στα λαχανικά.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμετάβλητες, Απρίλιο -Τα, [πίνακες],ametavlites, aprilio -ta, [pinakes]