Εφορία: Mόλις 31 από τους 15.765 ελεύθερους επαγγελματίες έχουν αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα

Μόλις 31 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, έχουν αμφισβητήσει μέχρι στιγμής το τεκμαρτό εισόδημα.

Από τους 15.765 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει δήλωση μέχρι στιγμής μόνο το 0,2% έχει κάνει ένσταση για τα τεκμήρια φορολόγησης
προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ακόμα βέβαια είναι νωρίς, καθώς η

τελική εικόνα θα διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων από τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι υπολογίζονται σε 730.000.

Αποτρεπτικά στην αμφισβήτηση των τεκμηρίων λειτουργεί το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειας του (τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και κάρτες, θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο κ.α. ).

Παράλληλα, η εφορία μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας και για τα εισοδήματα από κάθε πηγή καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία. 

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος, δεν ακυρώνουν αυτόματα τα εκκαθαριστικά και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο με το τελικό λογαριασμό να εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου η οποία δύναται να διαρκέσει έως και ένα έτος.

Με αργούς ρυθμούς οι δηλώσεις φέτος

Να σημειωθεί ότι η υποβολή των δηλώσεων φέτος τρέχει με αργούς ρυθμούς αφού μόλις 306.063 δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής.

Για το 52,8% των δηλώσεων η εκκαθάριση είναι μηδενική Για το 23,01% των δηλώσεων τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά. Οι επιστροφές ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 324 ευρώΓια το 24,18% των δηλώσεων τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι κατά μέσο όρο είναι στα 913 ευρώ.Σε 8 μηνιαίες δόσεις

Και φέτος ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, ενώ προβλέπεται έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή. Το ενδιαφέρον είναι ότι, μετά από σχετική νομοθετική πρόβλεψη, ακόμα κι αν παραταθεί η υποβολή των δηλώσεων μέσα στον Αύγουστο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα καταβολής μαζεμένων των δύο πρώτων δόσεων, δεν χάνεται η έκπτωση του 3% για όσους επιλέξουν την εξόφληση όλου του φόρου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εφορία, Mόλις 31, 15 765,eforia, Molis 31, 15 765