Έρχεται νέα εφαρμογή-«ξυπνητήρι» από την ΑΑΔΕ για την είσπραξη φορολογικών οφειλών

Όταν βρίσκεται σε κάποιου είδους ρύθμιση, κάτι λιγότερο από το 6% του όγκου των χρεών στην εφορία, είναι προφανές ότι θα πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα αντίδοτα.

Στο ΥΠΕΘΟ και στην ΑΑΔΕ δεν κοιτούν στην πραγματικότητα το «βουνό» των 107 δισ. ευρώ, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι μέσα σε αυτήν τη θάλασσα οφειλών βρίσκονται χρέη από πτωχευμένες επιχειρήσεις, από αφερέγγυα φυσικά και νομικά πρόσωπα, από φορολογούμενους που έχουν «φύγει».

Ωστόσο, ακόμα και από το θεωρητικά «πραγματικό» χρέος

των 80 δισ. ευρώ, είναι ζήτημα αν μπορούν να εισπραχθούν 20 δισ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα είναι δύσκολες περιπτώσεις, παλιές οφειλές φορτωμένες με προσαυξήσεις.    

Ο σχεδιασμός της άσκησης πίεσης, ειδικά στους οφειλέτες που «κατέχουν» αλλά δεν πληρώνουν, προβλέπει πολλαπλές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων) και στη συνέχεια μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι 500.000 κατασχέσεις της περσινής χρονιάς είναι ένα σαφές δείγμα γραφής.

Κίνητρα και... ξυπνητήρια    

Το πλάνο της ΑΑΔΕ δεν έχει, όμως, μόνο... μαστίγιο. Είναι κοινή η διαπίστωση στο οικονομικό επιτελείο ότι το πλαίσιο των ρυθμίσεων -όπως είχε συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες σε άλλη συγκυρία- παραήταν αυστηρό, ως παράλογο, καθώς εν ονόματι της κουλτούρας πληρωμών, αν κάποιος οφειλέτης καθυστερούσε έστω για ένα 24ωρο την εκπλήρωση κάποιας τρέχουσας υποχρέωσης, έχανε αυτομάτως τη ρύθμισή του.

Με φόντο τις χαμένες ρυθμίσεις για οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ, έγινε η πρώτη διόρθωση με την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Με το νέο σύστημα οι οφειλέτες θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον: 

•    Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ, εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024. 

•    Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους. Αυτό το 3μηνο «παράθυρο» για την τακτοποίηση νέων οφειλών θεωρείται τόσο από το ΥΠΕΘΟ όσο και από την ΑΑΔΕ, ως ένα ισχυρό κίνητρο για κρατηθούν πολλές ρυθμίσεις «ζωντανές», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα κρατικά ταμεία αλλά και τους ίδιους τους φορολογούμενους, κυρίως τους «μικρούς» οφειλέτες.

Είναι ενδεικτικό ότι το 90,8% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές έως 10.000 ευρώ.

Και κάπου εδώ «κουμπώνει» το... «φορολογικό ξυπνητήρι», που ενεργοποιείται μέσα στον επόμενο μήνα.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον μηχανισμό μέσω του οποίου η ΑΑΔΕ θα υπενθυμίζει στον φορολογούμενο τις υποχρεώσεις του, λίγα 24ωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής, π.χ., μιας δόσης ρύθμισης. Αυτά τα μηνύματα δεν θα στέλνονται μόνο στο e-mail και τον προσωπικό λογαριασμό στο Taxis, αλλά θα «χτυπάνε» και στη νέα εφαρμογή myAADEapp, η οποία έχει ενεργοποιηθεί από το Μάρτιο.    

Η νέα εφαρμογή προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά λειτουργιών, όπως:  

• Πρόσβαση στον φορολογικό λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο για πληροφόρηση σχετικά με τρέχουσες φορολογικές οφειλές και ποσά επιστροφών.

• Άμεσες ασφαλείς πληρωμές οφειλών, απευθείας από την εφαρμογή, μέσω IRIS ή με κάρτα.  

• Διαχείριση στοιχείων επικοινωνίας και δήλωση IBAN για επιστροφές φόρου.

• Παρακολούθηση και διαχείριση Αιτημάτων και Ραντεβού.  

• Πρόσβαση στα «Μηνύματά μου» για λήψη και διαχείριση εξατομικευμένων μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ.  

• Εξειδικευμένες ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για πολίτες, επιτηδευματίες και φοροτεχνικούς, καθώς και εξατομικευμένες φορολογικές ενημερώσεις. 

• myWallet, για προσθήκη και αποθήκευση βασικών εγγράφων, όπως Στοιχεία Μητρώου, Φορολογική Ενημερότητα, Τέλη Κυκλοφορίας και πιστοποιητικά για εύκολη πρόσβαση.  

• Άμεση πρόσβαση στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ για εύκολο σκανάρισμα και έλεγχο αποδείξεων. 

• Εντοπισμό υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε χάρτη με δυνατότητα Geolocation και προβολή στοιχείων επικοινωνίας.  

• Δυνατότητα Tap-To-Call στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρχεται, -ξυπνητήρι, ΑΑΔΕ,erchetai, -xypnitiri, aade