Φιλιππίνες: Φράγμα στέγνωσε λόγω καύσωνα και ξηρασίας κι αναδύθηκε βυθισμένη αρχαία πόλη [εικόνες & βίντεο]

Στην επιφάνεια αναδύθηκε μια πόλη σχεδόν τριών αιώνων στις Φιλιππίνες καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού στέγνωσαν μερικώς ένα μεγάλο φράγμα.

Η πόλη Πανταμπανγκάν βυθίστηκε στη δεκαετία του 1970 για την ανέγερση ενός ταμιευτήρα υδάτων, αλλά αναδύεται από τα νερά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν το θερμόμετρο εκτινάσσεται στα ύψη, όπως το τελευταίο διάστημα, κι επικρατεί ξηρασία, όπως μεταδίδει το BBC.

Η ανάδυση της πόλης από τα νερά σημειώνεται καθώς σχεδόν η μισή

επικράτεια των Φιλιππίνων βιώνει έντονη ξηρασία με τον υδράργυρο να αγγίζει σε ορισμένες περιοχές τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει μείνει ποτέ η πόλη πάνω από τα νερά αφότου κατασκευάστηκε το φράγμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρλον Παλαντίν, μηχανικός της κρατικής υπηρεσίας διαχείρισης των φραγμάτων των Φιλιππίνων.

Κλειστά σχολεία και τηλεργασία λόγω του ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες

Το κύμα ακραίου καύσωνα  έχει ανατρέψει την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων των Φιλιππίνων, καθώς τα σχολεία παραμένουν εδώ και μέρες κλειστά ενώ οι υπάλληλοι γραφείων καταφεύγουν στην τηλεργασία.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναιδυσοίωνες καθώς τις επόμενες μέρεςαναμένεται ακόμη περισσότερη ζέστηστις Φιλιππίνες σε μια περίοδο ζέστηςκαι ξηρασίας που επιτείνει το φαινόμενοΕλ Νίνιο κι η ασυνήθιστη αύξηση τηςθερμοκρασίας επιφανείας στον ΕιρηνικόΩκεανό.

«Η γενική επίπτωση τηςκλιματικής αλλαγής στις Φιλιππίνεςείναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Ηζέστη που βιώνουμε μπορεί να ανεβείσταδιακά τις επόμενες ημέρες», σημείωσεο Μπένισο Εσταρέχα τηςκρατικήςμετεωρολογική υπηρεσίας Pagasaστο βρετανικό δίκτυο.«Βλέπουμε ότι η στάθμη των υδάτωνστα φράγματά μας θα πέσουν, συμπεριλαμβανομένουτου Παναμπανγκάν και άλλων περιοχών»,πρόσθεσε ο μετεωρολόγος. Η στάθμη τουνερού εκεί έχει πέσει κατά σχεδόν 50μέτρα από το κανονικό υψηλό επίπεδο των221 μέτρων βάσει επίσημων στοιχείων.

Τα ερείπια της πόλης άρχισαν να αναδύονται στην επιφάνεια τον Μάρτιο εν μέσω πενιχρών βροχοπτώσεων στην περιοχή, όπως είπαν οι Αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η επανεμφάνιση των ερειπίων έχει προσελκύσει τουρίστες στην πόλη, περίπου 202 χιλιόμετρα, βόρεια της πρωτεύουσας, Μανίλα.

Πέρα από τις Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές έχει διακόψει τη λειτουργία των σχολείων επηρεάζοντας 33 εκατομμύρια μαθητές.

Στην Ταϊλάνδη, 30 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Απριλίου έναντι 37 συνολικά την περασμένη χρονιά, ενώ στα σύνορα της Μιανμάρ, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα