Γεωργία: Έκρηξη οργής χιλιάδων διαδηλωτών μετά την ψήφιση του νόμου περί «ξένων πρακτόρων» [βίντεο]

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Γεωργία με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν χθες το βράδυ στους δρόμους.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν μετά την ψήφιση του ρωσικής έμπνευσης νομοσχεδίου περί ξένων πρακτόρων και τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με την Τιφλίδα.

Κατά την τρίτη και τελευταία ανάγνωση του νομοσχεδίου χθες, 84 Γεωργιανοί βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 30 «κατά».

Μπροστά από το κοινοβούλιο περίπου2.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθείφωνάζοντας: «Όχι στον ρωσικό νόμο!», ενώστο σημείο είχε αναπτυχθεί μεγάληαστυνομική δύναμη.

Στα χέρια της προέδρου της Γεωργίαςτο νομοσχέδιο

Αργότερα οι διαδηλωτές έκλεισαν μεγάλη λεωφόρο στο κέντρο της Τιφλίδας, ενώ 13 άνθρωποι συνελήφθησαν «επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές της αστυνομίας», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Τώρα το νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί από την πρόεδρο της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο. Ωστόσο το κοινοβούλιο μπορεί να το παρακάμψει διεξάγοντας νέα ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Τι προβλέπει ο ρωσικής έμπνευσης νόμος

Βάσει του νομοσχεδίου όλοι οι οργανισμοί που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα χαρακτηρίζονται ξένοι πράκτορες.

Οι αντίπαλοί του το έχουν χαρακτηρίσει«ρωσικό νόμο», καθώς το συγκρίνουν μετη ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιήθηκεγια να στοχοθετήσει τους αντιπάλουςτου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Εξάλλουθεωρούν ότι είναι κρίσιμο για το μέλλοντης Γεωργίας, καθώς θα καθορίσει αν ηχώρα θα προχωρήσει προς την ένταξή τηςστην ΕΕ ή θα στραφεί περισσότερο προςτη Ρωσία.

Από την πλευρά της η γεωργιανή κυβέρνηση αναφέρει ότι ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος για την προώθηση της διαφάνειας, για την αντιμετώπιση των «ψευδοφιλελεύθερων αξιών» που προωθούν ξένοι και για να διατηρηθεί η αυτονομία της χώρας.

Το 2023 μαζικές διαδηλώσεις είχαναναγκάσει το κυβερνών κόμμα, το «Γεωργιανόόνειρο», να εγκαταλείψει αντίστοιχονομοσχέδιο. Όμως αυτή τη φορά οι βουλευτέςτης πλειοψηφίας το ενέκριναν, παρά τιςαντιδράσεις των πολιτών.

Αντιδράσεις από τη Δύση για το νόμοστη Γεωργία

Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκοςανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά»για το νομοσχέδιο, με την εκπρόσωποΚαρίν Ζαν-Πιέρ να δηλώνει ότι, «ανυιοθετηθεί αυτή η νομοθεσία, θααναγκαστούμε να επανεξετάσουμε θεμελιωδώςτις σχέσεις μας με τη Γεωργία».

Ο Αμερικανός υφυπουργός ΕξωτερικώνΤζέιμς Ο’ Μπράιεν, που βρίσκεται στοΤμπιλίσι, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτονενδέχεται να επιβάλει οικονομικές καιταξιδιωτικές κυρώσεις σε Γεωργιανούςαξιωματούχους, αν δεν γίνουν αλλαγέςστο νομοσχέδιο ή αν οι δυνάμεις τηςτάξης διαλύσουν με τη βία τις διαδηλώσειςεναντίον του.

«Αν το νομοσχέδιο προχωρήσει χωρίςνα συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπακαι αυτή η ρητορική και η δυσφήμησηεναντίον των ΗΠΑ και άλλων εταίρων μαςσυνεχιστεί, πιστεύω ότι η σχέση μαςκινδυνεύει», εκτίμησε ο Ο’ Μπράιεν.

Εξάλλου η βοήθεια των 390 εκατ. δολαρίων,που παρέχουν ετησίως οι ΗΠΑ στη Γεωργία,«θα επανεξεταστεί, αν θεωρηθούμεαντίπαλοι και όχι πλέον εταίροι»,πρόσθεσε.

Στη Βρετανία η υφυπουργός Εξωτερικώναρμόδια για την Ευρώπη Νουσράτ Γκάνιζήτησε από τη γεωργιανή κυβέρνηση «νααποσύρει το νομοσχέδιο αυτό», εκτιμώνταςότι «δεν συνάδει με τις δημοκρατικέςαξίες μιας χώρας που επιθυμεί να ενταχθείστο ΝΑΤΟ».

Η ΕΕ, η οποία έδωσε τον Δεκέμβριο στηΓεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξηχώρα, έχει επισημάνει επανειλημμέναότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει εμπόδιογια την περαιτέρω ένταξη του Τμπιλίσιστο μπλοκ.

Και το Κρεμλίνο επιχαίρει…

Το κυβερνών Γεωργιανό Όνειρο δηλώνειότι επιθυμεί η χώρα να ενταχθεί τόσοστην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, αν και τουςτελευταίους μήνες έχει υιοθετήσειαντιδυτική ρητορική.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γεωργίανοί στηρίζουν ένθερμα την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ πολλοί είναι εχθρικοί προς τη Ρωσία, καθώς στηρίζει τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ΝτμίτριΠεσκόφ χαιρέτισε χθες «την έντονηεπιθυμία των Γεωργιανών αξιωματούχωννα προστατεύσουν τη χώρα τους απόοποιαδήποτε κατάφωρη παρέμβαση».

Η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιοφέρνει επίσης στο φως την επιρροή τουΜπιτζίνα Ιβανισβίλι, ενός πλούσιουεπιχειρηματία ο οποίος κατηγορείταιότι κινεί από το παρασκήνιο τα νήματατης πολιτικής ζωής της Γεωργίας.

Ο Ιβανισβίλι διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 2012 ως το 2013 και σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος του Γεωργιανού Ονείρου. Πιστεύεται ότι έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, χώρα στην οποία έκανε περιουσία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αν και διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ, πρόσφατα έκανε δηλώσεις εχθρικές προς τη Δύση και θεωρεί τις μη κυβερνητικές οργανώσεις εσωτερικό εχθρό.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεωργία, Έκρηξη, [βίντεο],georgia, ekrixi, [vinteo]