Γερμανία: Ξεκινά η ιστορική δίκη των «Πολιτών του Ράιχ», που σχεδίαζαν πραξικόπημα

Στο εδώλιο θα καθίσουν σήμερα τα πρώτα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» της ακροδεξιάς οργάνωσης στη Γερμανία, που σχεδίαζε επίθεση στη Μπούντεσταγκ και ανατροπή της κυβέρνησης.

Η πρώτη δίκη της ακροδεξιάς ομάδας ξεκινά σήμερα Δευτέρα στη Στουτγάρδη. Στην αίθουσα του Εφετείου στο Στάμχαϊμ, όπου δικάστηκαν κάποτε τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF, θα γραφτεί και πάλι δικαστική ιστορία.

«Πρόκειταιγια μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορίατης Γερμανίας δίκες, που αφορούν στηνκρατική ασφάλεια», λέει

ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Αντρέας Ζίνγκερ,σύμφωνα με τη DW.

Τοπραξικόπημα που σχεδίαζε στη Γερμανίαη ακροδεξιά οργάνωση

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Δεκέμβριο του 2022 με την συντονισμένη έφοδο αστυνομικών σε σπίτια και διαμερίσματα σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας και στο εξωτερικό και τη σύλληψη «Πολιτών του Ράιχ» γύρω από τον αριστοκράτη επιχειρηματία Ενρίκο τον ΙΓ΄, πρίγκιπα Ρόις, με την υποψία ότι σχεδίαζαν με τη δύναμη των όπλων πραξικόπημα.

Αποτέλεσμα της μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατικής εφόδου η απαγγελία κατηγοριών από την ομοσπονδιακή εισαγγελία σε βάρος 27 υπόπτων, που είχαν καταρτίσει και «λίστα εχθρών» με πολιτικούς και δημοσιογράφους. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι η πρόθεση ανατροπής με χρήση βίας της υφιστάμενης κρατικής τάξης στη Γερμανία και η αντικατάσταση με δική τους μορφή διακυβέρνησης.

Η ομάδα λέγεται ότι είχε πρόσβαση σε ένα τεράστιο οπλοστάσιο και ότι αποδέχθηκε την πιθανότητα να υπάρχουν νεκροί στη διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων πραξικοπήματος με στόχο την ανάρρηση στην εξουσία του Ερρίκου ΙΓ΄πρίγκιπα Ρόις.

Η πρώην δικαστής του Βερολίνου και πρώην βουλευτής της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν θα αναλάμβανε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται ένας στρατιώτης της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (KSK) των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ένας πασίγνωστος σεφ – ο αποκαλούμενος «Γκόρντον Ράμσεϊ της Γερμανίας - κι ένας αστρολόγος.

Οιεπίδοξοι πραξικοπηματίες θα σχημάτιζανμεταβατική κυβέρνηση για να διαπραγματευτείμια νέα κρατική τάξη στη Γερμανία μετις νικήτριες συμμαχικές δυνάμεις τουΒ' Παγκοσμίου Πολέμου καθώςοι «Πολίτες του Ράιχ» θεωρούν ότιτο Γερμανικό Ράιχ (1871-1945) συνεχίζει ναυφίσταται καιδεν αναγνωρίζουνωςχώρα τηνΓερμανία, ούτετηνομοθεσία της.

Τρειςχωριστές δίκες για τους «Πολίτες τουΡάιχ»

Ηυπόθεση γύρω από τον πρίγκιπα Ρόις είναιτόσο ογκώδης, που δεν αρκεί ο χώρος τουεφετείουστη Στουτγάρδηκαιγι’ αυτό οικατηγορούμενοι χωρίστηκανσε τρεις ομάδες και θα γίνουν ισάριθμεςδίκες: στηΣτουτγάρδη το λεγόμενο στρατιωτικόσκέλος, στη Φρανκφούρτηθα καθίσουν από τις 21 Μαϊου στο εδώλιοοιφερόμενοι ως αρχηγοί και ταυπόλοιπα μέλη στο Μόναχο από τις 18Ιουνίου.

«Είναιεξαιρετικά ασυνήθιστο τογεγονός ότι τρία ανώτερα περιφερειακάδικαστήρια τηςΓερμανίας ασχολούνταιπαράλληλα με μία και μόνο τρομοκρατικήοργάνωση, η οποία δεν έχει καν τεκμηριωθεί δικαστικά,είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο", λέειο Ζίνγκερ.

Οι ακροαματικές διαδικασίες είναι πιθανό να αποδειχθούν πολύπλοκες και δαπανηρές. Οι κατηγορούμενοι σε μια δίκη μπορεί να κληθούν ως μάρτυρες και στις άλλες δίκες. Κάθε δικαστήριο πρέπει να συγκεντρώσει τα δικά του αποδεικτικά στοιχεία και να καταλήξει στη δική του απόφαση. «Είναι επίσης δυνατόν να βγουν στο τέλος αντικρουόμενες αποφάσεις», λέει ο Ζίνγκερ, αν και οι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, Ξεκινά, Πολιτών, Ράιχ,germania, xekina, politon, raich